<<Terug

Als je valt, heb je al gauw op z'n minst één of meerdere schaafwonden. Vooral op de weg, artikel schaafwonden 400maar ook in het bos. Als je mazzel hebt, blijft het daarbij. Die mazzel ben je al gauw vergeten, want als je door moet, gaat het pijn doen.

Augustus vorig jaar was ik weer eens het haasje. Daar gaat wel wat aan vooraf: in juni was ik met een fietsploegje met gemiddeld 5,5 km/uur de Grossglockner opgeklommen, oftewel gekropen, want ik was vijf kilo te zwaar, maar het lag natuurlijk aan mijn veel te zware wielen. Scheelde bijna één kilo met de concurrentie. Ik voelde mij in de klim een varken en meende al het begin van een krulstaartje te voelen. Toen ik uiteindelijk toch boven geraakte, heb ik mijzelf beloofd dat ik die nieuwe full carbon wielen mocht kopen (één kilo lichter), als ik zelf eerst vijf kilo zou afvallen.
Half augustus reed ik apetrots Luik-Bastenaken-Luik, vijf kilo lichter op nog eens één kilo lichtere Julius wielen met Schwalbe no tubes! De pret duurde echter slechts tien kilometer, want toen ging ik al op m'n plaat. Achteraf een combi van nieuwe bandjes (ik had ze wel ontvet) en een rotonde waarbij het asfalt schuin afliep. Fiets en wielen hadden geen schade (dat is natuurlijk het belangrijkste...), maar heel m'n linkerkant lag open met nog 140 kilometer te gaan. Opgeven? Geen optie.

Afzien
Blootstellen aan de wind doet zeer, dus als je nog een hele dag koers hebt, laat je je afzakken naar de doktersauto. Die desinfecteren dan, vette gazen erop, verbandje er omheen en brengen je, stiekem, weer terug naar het peloton. Voor de minder bevoorrechten onder ons zoals ik: je kunt ook bloedend een lokale apotheek binnen strompelen en je theatraal op de grond laten zakken. Je wordt dan het snelst geholpen. Heb ik natuurlijk niet gedaan. Gewoon afzien heel de dag, totdat je weer thuis bent. Ben je eenmaal thuis: onder de douche en met water en zeep schoonspoelen en eventueel met een zacht borsteltje "schrobben". Met een pincet de steentjes eruit peuteren en de huid om de wond heen desinfecteren met alcohol 70%. Vervolgens wachten tot je een ons weegt, want dan is het genezen. Dat gaat gepaard met korstvorming, dat scheurt dan weer op scharnierplekken bij gewrichten. Kortom, afzien dus.

Afdekmethode
Een veel betere strategie kreeg ik vier jaar geleden aangereikt. Nadat ik in "Fietssport" een stukje had geschreven over schaafwonden, reageerde Leon Meijer uit de skeelerwereld met hun beproefde aanpak. Overgenomen van de Colombiaanse skeelerselectie: ook goed schoonmaken net als eerder beschreven, maar dan een laag Inotyol zalf erop en afdekken met Fixomull. Dit hoeft maar eenmalig en valt en na 7 - 10 dagen af. Doordat de wond is afgedekt, is de pijn ook grotendeels weg. Het resultaat is een mooie, nieuwe roze huid zonder korsten. Inotyol zalf (basis is zinkzalf) is via internet in België te bestellen, op dezelfde site verkopen ze ook Fixomull in allerlei maten. Het enige nadeel van de afdekkende methode, vind ik als dokter dat je moeilijk zicht hebt of er zich toch een bacteriële ontsteking gaat ontwikkelen (geelgroene aanslag en soms stinken). Mocht dat het geval zijn, of bij twijfel, dan is dat het einde van zelfdokteren: naar de huisarts!

Tetanusprik
Om mijn eigen verhaal even af te maken: thuisgekomen de verrbandtrommel omgekeerd op zoek naar Inotyol en Fixomull: niet aanweizg. Wel in mijn hersenpan opgeslagen, maar niet direct gekocht. Vervolgens alsnog gedaan en na twee dagen wachten op de pakketdienst was het gedaan met het leed. Ideale methode. Tip: wacht niet tot het misgaat, maar haal het in huis en neem het mee als je met je maatjes gaat fietsen in het buitenland.
Wanneer moet je een tetanusprik (eenmalige herhaalvaccinatie)? Indien je in het verleden (meestal als kind) volledig bent gevaccineerd en de laatste tetanusprik is minder dan tien jaar geleden, dan heb je geen tetanusprik nodig. Is de tetanusprik wel langer dan tien haar geleden: dan dus wel. Is er nooit gevaccineerd, of bij mensen met een verzwakt afweersysteem (bijv. HIV, chemotherapie) dan dient een injectie met antistoffen tegen tetanus en een serie van drie tetanusprikken afdoende te zijn.

 

TEKST: ROB BARTHELS | BEELD: TONY TATI
FIETSSPORT MAGAZINE 03-2015

Laatst aangepast (zondag, 17 januari 2016 14:18)