<<Terug

Een goede warming up is essentieel voor het leveren van een optimale sportprestatie en verlaagt de kans op blessures. Van oudsher is stretchen een onderdeel van deze warming up. In dit artikel de zin en onzin van stretchen.

artikel stretchen 600


In de tijd dat ik nog voetbalde, hingen we tijdens de warming up met het hele team over het hekwerk naast het voetbalveld. We waren dan aan het statisch rekken, waarbij het sociale aspect ook veel aandacht kreeg (lees: sterke verhalen vertellen). We hingen dus over het hekwerk en hielden zo'n 10 seconden de spieren op spanning.
Onderzoek van de laatste jaren laat zien dat statisch rekken in de warming up van weinig meerwaarde is. Er is toaal geen bewijs dat hierdoor de kans op blessures wordt verkleind. En ook de prestaties zullen er niet door verbeteren, integendeel: er is bewijs dat met name bij explosieve inspanningen, zoals sprinten en springen, statische rekken een negatieve invloed op de sportprestaties heeft. Dit negatieve effect kan tot zo'n 15 tot 30 minuten na het stretchen aanhouden. Feitelijk is het ook onlogisch: in de warming up maak je je spieren warm en zet je ze op spanning, waarna met statisch rekken de spieren weer worden opgerekt. Een beetje tegestrijdig dus.

Dynamisch rekken daarentegen lijkt wel prima in de warming up. Met dynamisch rekken wordt bedoeld dat afwisselend een gewricht wordt gestrekt en gebogen, waarbij de spieren worden opgerekt en dan weer mogen ontspannen. Dit lijkt erg op verend rekken wat in mijn tijd not done was. Het doel tijdens dynamisch rekken is om die bewegingsuitslag te bereiken die in de wedstrijd of training ook wordt bereikt. Dit zal de sportieve prestatie zeker niet negatief beïnvloeden. Aangezien tijdens het wielrennen of mounntainbiken niet echt grote bewegingsuitslagen worden bereikt, lijkt het nut van dynamisch stretchen bij het fietsen niet zo heel groot. Het lijkt meer van belang bij sporten als schaatsen, voetbal en atletiek.

Lenigheid

Zoals aangegeven heeft stretchen in de warming up geen effect op het voorkomen van blessures. Maar een klein beetje lenig zijn, kan geen kwaad. Er zijn aardig wat individuele verschillen in lenigheid. Zelf ben ik blij wanneer ik met gestrekte knieën met mijn handen tot halvewege mijn onderbenen kom....., anderen kunnen dan nog de handen plat op de grond leggen. Dit heeft zeker te maken met de lengte van de spieren en dat kan gunstig beïnvloed worden door stretchen. Maar dit verschil komt ook door anatomische verschillen tussen mensen. Alleen al de plaats waar de pezen van spieren aanhechten aan het bot, kan al een behoorlijk effect hebben. Wil je je lenigheid verbeteren, dan dien je minimaal drie keer per week na een korte warming up enkele malen 30 tot 60 seconden te stretchen. Dit mag zowel statisch als dynamisch waarbij de spier goed gevoeld mag worden zonder dat er sprake is van pijn.

Concluderend: statisch stretchen in de warming up verlaagt de kans op blessures niet. Daarentegen kan het de prestaties wel tijdelijk negatief beïnvloeden.
Dynamisch stretchen is wel te adviseren, maar minder van belang voor fietsers, omdat deze geen grote beweginsguitslagen maken tijdens hun sport. Voor de beweeglijkheid en lenigheid is stretchen zeker een meerwaarde. Ben je toch gewend om statisch te rekken in de warming up? Gewoon blijven doen als je je er prima bij voelt!

 

 

TEKST: MARCEL SCHMITZ  BEELD: COR VOS
Fietssport MAGAZINE 05-2015

Marcel Schmitz is inspanningsfysioloog/bewegingswetenschapper, kracht- en conditietrainer. Hij schrijft regelmatig artikelen in Fietssport Magazine, het officiële orgaan van de NTFU.

Laatst aangepast (zaterdag, 30 januari 2016 12:31)