<<Terug

Fietsen, fietsen en nog eens fietsen

Heelsum - Als het zonnetje weer voor de dag komt, begint het bij de fietsgroep te kriebelen. Elke zondagmorgen, klokslag 10.00 uuur, verzamelt een tiental fietsende heren zich bij de woning van Willem Brugmans (73). Na een kop koffie van de vrouw des huizes, stapt het gezelschap op de racefiets en gaat erop uit. "Meestal rijden we tochten van rond de 60 kilometer in de wijde omgeving van Renkum. Rond het middaguur zijn we weer terug", vertelt de enthousiaste Brugmans.

2017 mei fietsgroepstg 1 650

Als de mannen eenmaal bij elkaar om de tafel zitten om over hun fietshobby te vertellen, berg je dan maar. Ze hebben allemaal het hoogste woord en de humor spat er vanaf. "Ach ja, je weet hoe dat gaat. We hebben gewoon plezier onder elkaar."
Naast Willen Brugmans vertellen ook Jip Jansen, Alex Venema, Friso van Langerak en Rob Brugmans (de zoon van Willem) graag over hun actieve hobby. Andere "fietsgenoten" zijn onder anderen: Gerard, Hans, Vincent en Martin. Een niet al te grote compacte enthousiaste groep fietskameraden.

Alex: "Het begon eigenlijk allemaal vanuit STG Renkum/Heelsum (Schaatstrainingsgroep Renkum/Heelsum). In de winter maakten we lange schaatstochten, ook bijvoorbeeld in Oostenrijk op de Weissensee. Daaruit is de fietsgroep ontstaan. Dat zal nu zo'n twintig jaar geleden zijn."

Rob (45): "Fietsen is een soort verslaving. Het zit in je of niet. Ik begon al met fietsen op mijn negende. Je kunt op een gegeven moment niet meer zonder." Jip onderschrijft dat: "Ik hielp als jochie mijn vader met het rondbrengen van bestellingen in Arnhem. Dat deed je op de fiets. In weer en wind, soms heuvel op. Dan zit fietsen je in het bloed."

2017 mei fietsgroepstg 3 650

Alex: "We kiezen elke keer een andere route. In deze omgeving is genoeg te zien, dus het verveelt nooit. De ene keer gaan we richting Rhenen en Veenendaal en weer terug, de andere keer pakken we een route in de Betuwe, rond Nijmegen of we rijden de Veluwe op."

Wat opvalt aan de groep is de lol en de mannenhumor. Samen uit, samen thuis, kameraadschap. Dat typeert de groep. "O ja," roepen ze nog, "in het najaar stappen we over op de mountainbike." Logisch toch, want ze zijn niet te stuiten, die mannen van de fietsgroep.

Schrijver: Feike Klomp - Verschenen in Rijnstreek Totaal (mei 2017)

Laatst aangepast (zondag, 05 november 2017 21:39)