<<Terug

Bevangen door de schaatskoorts

HEELSUM/RENKUM - Als het maar even kan in de wintermaanden, schiet de Schaatstrainingsgroep Renkum/Heelsum het natuurijs op. De rest van het jaar moeten ze het doen met pret op kunstijsbanen. Ook niet verkeerd, maar de liefde voor het "oerschaatsen" prevaleert.

Schaatskoorts, wat houdt dat gevoel precies in? Wim Brugmans, Jip Janssen, Martin Appelhof en Gerard van den Berg proberen hier een antwoord op te geven. De leden van de Schaatstrainingsgroep (STG) Renkum/Heelsum zijn elke week op het ijs te vinden, indoor of outdoor.
En als de schaatsen niet onder worden gebonden, dan pakken zij de fiets voor een conditietraining. Tussen de bedrijven door slaat de groep ook nog wel eens een volleyballetje in de sportzaal in Wolfheze of kiest voor de skeelers. Kortom, stilzitten is er niet bij voor de recreatieve sporters.
"Die uitgestrekte vlaktes, de wind in de rug, het ijs, hier en daar een wak, de vrijheid midden in de natuur. Dát is voor mij het ultieme genot", mijmert Janssen. "Echt het authentieke Hollandse gevoel. Als schaatser ben ik dan helemaal in mijn element. De Elfstedentocht is natuurlijk het summum op schaatsgebied, Gelukkig komt de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee voor ons een beetje in de buurt."

ATB-en_bosfoto       

Vechtlust
Rintje Ritsma, Sven Kramer, Anni Friesinger staan mijlenver boven de Renkums STG. Logisch, want je praat hier niet over topsport. "Prachtig om te genieten van hun prestaties. Echt fenomenaal. Ja, we kijken met enige jaloezie naar de schaatsgrootheden", bekent Brugmans.
"Maar beseffen tegelijkertijd dat wij ook veel energie en pijn steken in onze sportactiviteiten. Bij ons komt het óók aan op karakter, vechtlust en een onverwoestbare schaatsnatuur. Alleen moeten onze schaatsers zich niet alleen op het schaatsen focussen, maar ook op hun werk. De top van de schaatswereld leeft uitsluitend voor de sport. Dat maakt een groot verschil."
De doelstelling van STG Renkum/Heelsum is het rijden van toertochten. Op recreatieve basis, al is er onderling natuurlijk wel sprake van enige competitie. Latere leden reden voorheen al in kleine groepjes, om in 1991 een volwaardige club te vormen. Anno nu telt de STG zo'n veertig volwassen schaatsers. Inmiddels uitgegroeid tot een hechte vriendengroep, zo wordt verteld.

 hartenstein                        

Trainingen
"Woensdagavond en zaterdagmiddag (is zaterdagochtend red.) trainen we collectief op de overdekte Nijmeegse kunstijsbaan Triavium", vervolgt Appelhof. "Op ijsbaan De Scheg in Deventer schaatsen we incidenteel op de donderdagavond. (is donderdagmiddag red.) Van begin oktober tot eind maart is er op de maandagavond een indoortraining in de sportzaal in Wolfheze. Het eerste gedeelte omvat een specifieke schaatsconditietraining, het tweede gedeelte recreatief volleybal."
Als de kou wijkt voor de zomerse warmte, worden de schaatsen ingeruild voor de fiets. Elke woensdag- en donderdagavond en zondagochtend trainen de Renkumse schaatsers in groepsverband op de racefiets. Dat gebeurt in de periode van april tot en met september. In de wintermaanden kiest de groep ervoor om elke zondagochtend met de mountainbike de paden op te gaan.
"De routes stippelen we zelf uit", zegt Van den Berg. "Onderweg genieten we van de mooie natuur. Als we met de mountainbike de bossen induiken, dan blijven we op de paden en passen we op voor ander verkeer. Het een moet niet ten koste gaan van het ander."
Of de club een Elfstedentocht verwacht? De kenners zijn voorzichtig positief, maar houden wel een slag om de arm. Brugmans: "we hebben een prachtige winter beleefd, met veel mogelijkheden om op natuurijs te staan. Voor de komende winter zeg ik: "Zeg nooit nooit."
Lid worden of meer informatie verkrijgen? Kijk dan op www.stgrenkumheelsum.nl

Bron: Rijnstreek nr. 5, oktober en 6 november 2009

Laatst aangepast (maandag, 07 februari 2011 20:24)