<<Terugijssplinters17nr1_300x450

Voorwoord
Twee winters achter elkaar met veel en lang natuurijs. En dan te bedenken dat de klimaatgoeroes heel andere zaken voorspellen. Wat er is van genoten van al dat ijs en van die sneeuw. Vooral die sneeuw zorgde voor ijs van geheel verschillende kwaliteiten. Het begon al vroeg in december in Oosterbeek, voor de Kerst al mooi natuurijs. We waren nog maar een paar keer in Nijmegen geweest en wat mij betreft is het ook bij die paar keer gebleven. Want er kwam nog veel meer. Ondanks de sneeuw hadden we in januari weer ijs. Velen begonnen al aan DE TOCHT te denken, maar ja, sneeuw geeft wel veel pret en mooie plaatjes, maar het isoleert ook! Dus weinig tochten in Friesland. Wel hier in de buurt, Oosterbeek natuurlijk als altijd, Wageningen op de geul was vooral voor liefhebbers (en waaghalzen), maar vooral ook later (tijdens de derde ijsperiode) onderaan de berg in Rhenen. De spaarzame tochten elders werden wel op grotere plassen en vaarten verreden, maar op mindere kwaliteit ijs. Zelfs de Weissensee moest het vooral hebben van het kleine meer. In deze IJssplinters dus veel over natuurijs. Veel foto’s en verslagen waren ook al op onze website te zien. Helaas is deze website tijdelijk niet toegankelijk.
In 2011 bestaat onze STG 20 jaar. Op de jaarvergadering bleek dat sommigen daar al in gedachten mee bezig zijn.

 Hein Leveling

 

Uw bijdragen, in welke vorm dan ook, voor het septembernummer van 2010 graag voor september bij de redactie inleveren.

Van het bestuur

De Nieuwjaarsreceptie 2010
De sneeuw centimeters hoog in de straten, de thermometer blijft steken op minus 1 maar binnen, aan de Frans Campmanweg, in het gebouw van de muziekvereniging Excelsior, gaat het er warm aan toe. Het gezelschap dat hier is samengekomen om elkaar het beste te wensen voor 2010, zorgt voor een hartverwarmende sfeer.
Onder het genot van een hapje en een drankje spreekt een ieder de hoop uit dat het nog lang zal blijven vriezen, opdat vele tochten ondernomen zullen worden.
Het betreft een mooi begin van het nieuwe jaar. Niet in de laatste plaats, omdat we drie nieuwe leden te begroeten hebben; Herman Willemsen, Ab Crajé en…gelukkig dat hij weer in ons midden is: Gert Beekhuizen!!! Heel hartelijk welkom en dat we nog vele kilometers van elkaar mogen genieten.
Het mooie van zo’n bijeenkomst is vooral dat er de gelegenheid is om elkaar eens wat langer te spreken, dan alleen de gesprekken in voorovergebogen houding, zwetend op de fiets of  met de handen losjes op de rug maar ingespannen turend naar barsten en scheuren. Natuurlijk ligt daar wel de basis van ons samenzijn. En dat blijkt wel als de tijd vordert en de gesprekken zich toespitsen op een vraag: “Wanneer staan we weer met z’n allen op het ijs?” Het antwoord op die vraag laat zich raden en er worden al snel uitspraken gedaan over donderdagmorgen en misschien ook de woensdag, afhankelijk van de weersomstandigheden.
Hoe dan ook; het was een zeer gezellige nieuwjaarsreceptie, die natuurlijk door deze bijzondere temperaturen buiten, een extra goede sfeer met zich mee bracht. Met dank aan de mensen van Excelsior, die zorgen voor heerlijke hapjes en een lekker drankje. En natuurlijk dank aan de geachte aanwezigen die de gemoedelijke sfeer brachten en het tot een gezellige namiddag maakten. Misschien maakt juist deze sfeer de club tot hetgeen hij is: De STG Renkum/Heelsum

Martin Hiskemuller

Nieuwe foto's van Hartenstein
Nadat Hein vorige ijsperiode foto's maakte, heb ik vandaag mijn camera ook maar weer eens meegenomen om opnieuw wat prachtige plaatjes te schieten van STG'ers aan het schaatsen op de wederom prachtige baan in Oosterbeek. Eigenlijk moeten we de dames en heren van OIJV maar eens een leuk presentje aanbieden als vereniging, want dankzij hun niet aflatende inzet, kunnen wij maar weer lekker schaatsen op een goed geprepareerde baan. Daarnaast zien we dan ook weer allerlei leden van ons cluppie die we in Nijmegen niet zien. En dat is toch ook iedere keer weer erg gezellig.

 17nr1_jan_jip_hartenstein

Jan en Jip zagen al snel dat ik stond te fotograferen en meteen namen zij het initiatief om een treintje op te zetten, zodat ik STG als club kon fotograferen. Helaas zaten Hein en Willem toen al aan de warme chocomelk en bleef het treintje beperkt tot Gerrit van de Poll, Ab Crajé (ik heb horen vertellen dat hij weer lid wil worden), Jan Overeem en Jip Janssen.
Na afloop wilden Hein, die weer naar buiten was gekomen, Ab, Gerrit en Jip ook nog wel even poseren voor een groepsfoto.
Je kunt de foto's van Hartenstein bekijken op een speciaal voor deze baan gearchiveerde collectie: archief > foto's > Schaatsen op natuurijs op Hartenstein

Gerard van den Berg

 17nr1_Hartenstein_sneeuwruimen_600

Ook dit is Oosterbeek
Op de zondagmorgen dat we weer veel sneeuw kregen wilden fotograaf Ab en ik toch maar gaan schaatsen. (Mountainbiken was echt onmogelijk!) Met moeite bereikten we de baan. Daar aangekomen hoorden we dat de baan dicht ging.
Maar niet voor Piet Deken, die bleef aan het schuiven: het bleek onbegonnen werk. Het is wel tekenend voor de harde werkers uit Oosterbeek: “hoe dan ook, de baan wordt verzorgd!”.

17nr1_Piet_Hartenstein 

Klasse Heren!!
Wij hebben onze activiteiten beperkt tot de koffie in de kantine en daarna heel voorzichtig terugrijden door meer dan 10 cm sneeuw.

Hein Leveling

Dilemma |
“Ik had in dat wak moeten springen”. In een landelijk dagblad stond een ingezonden stuk over wat een vrouw een aantal jaren geleden overkwam. De vrouw, die alleen onderweg was, zag in de verte een schaatser rijden; toen ze even later weer keek zag ze hem niet meer. Bij een afzetting rond een wak gekomen zag ze alleen dat de takkenbosjes wat verschoven waren, verder niets. Andere schaatsers na haar hadden ook niets bijzonders gezien. “Had ik het me verbeeld”, vroeg de vrouw zich af, “ik had toch duidelijk iemand een eind voor me zien rijden”? De volgende dag las ze in de krant dat er een schaatser was vermist. Later is ook het lijk gevonden.
Wat hadden deze vrouw en de andere schaatsers moeten doen? Op basis van een vermoeden ingrijpende acties ondernemen? Wat kun je doen, wetende dat er vooral snel moet worden gehandeld? Wat heb je bij je?

Bovenstaande is een zeer verkorte versie van het artikel, dat ik van Loes en Jip kreeg. De vraag die hier aan de orde komt lijkt me toch wel relevant.  Het gehele krantenartikel zal ik aanbieden aan de webmaster.

Bij onze schaatstocht in Beltschutssloot was het ijs wel betrouwbaar, maar plaatselijk erg slecht (daar keurt de KNSB kennelijk niet op!). We zagen dan ook enkele ernstige valpartijen. Moet je er dan ook bij gaan staan? Welke hulp kun je en wil je bieden als er al enkele mensen bij staan? Dan rijd je toch meestal door; of niet soms?

Hein Leveling

Tweede toertocht van start op bewolkte Weissensee
Ruim 700 schaatsers stonden in de donkere nacht op het ijs. Om 07.00 uur gaf oud-marathonkampioen Richard van Kempen het startschot en schoten de toerrijders de donkere nacht in. Achter de auto van ijsmeester Norbert Jank schoven de mannen en vrouwen, veel getooid met een lampje op hun hoofd, op weg voor hun eerste ronde. Onder hen onze mannen: Willen Brugmans, Jan Overeem en Martin Hiskemuller. Ondanks de bewolking was het bij de start wel -7°C. De gevoelstemperatuur lag nog iets lager.

17nr1_weissensee

Willem ging voor de 100 km. Volgens de uitslagenlijst op www.weissensee.nl heeft hij die volbracht:

 17nr1_uitslag_willem

Martin en Jan wilden de 200 km rijden, net als vorig jaar. Zij hebben het dit jaar na 6 uur en 11 minuten bij 135 km moeten laten.

17nr1_uitslag_martin-jan

 

Jubileumtocht in 2011 naar de Weissensee ??
Tijdens de jaarvergadering wordt voorgesteld om in 2011, als de STG 20 jaar bestaat met een groep naar de Weissensee te gaan. Er zou dan met 2 auto’s, of nog leuker met een huurbusje kunnen worden gereisd.
Liefhebbers graag z.s.m. melden bij Martin Appelhof.

Schaatsen onder die andere berg

17nr1_100112_blauwe kamer_600 

Deze winter was het beste natuurijs niet in Blokzijl, Loosdrecht of op het Veluwemeer, nee dat lag onderaan de berg in Rhenen. De ijsclub Rhenen opent pas haar poort, wanneer het ijs “kraakvrij” is en als met de veegmachine veilig een baan kan worden uitgezet. Tot die tijd komt er ook niemand op de plas. Onder de ook hier aanwezige sneeuwlaag bleek een prachtige ijsvloer te liggen. De baan ging om 10.00 uur open, dus de vroege vogels van STG R/H moesten de eerste ronden nog bij de veger blijven.
In de derde ijsperiode is het in Oosterbeek helaas niet gelukt om een goede ijsvloer te maken. Op de website van OIJV wordt uitgelegd waardoor dat kwam. Het was vooral een samenloop van omstandigheden waardoor het niet goed lukte; teveel sneeuw, opeens te weinig nachtvorst en ook de soms al hoge middagtemperaturen. In de eerste twee ijsperioden heeft Oosterbeek zich weer doen gelden. Gedurende lange tijd mooi ijs en aangenaam vertoeven, zowel op het ijs als ernaast. Op veel plaatsen zijn de foto’s van deze perioden te zien.

 17nr1_100216_blauwe kamer_groep_600
De blauwe trein pauzeert

 In deze ijsperiode was een deel van STG vaak te vinden op de Blauwe Kamer in Rhenen. Op onze zoektocht naar beter ijs dan de uiterwaarden bij Wageningen probeerden we (vooral dankzij Herman Willemsen) de verboden plassen bij de Blauwe Kamer. Daar werd ook geschaatst (het werd door Staatsbosbeheer oogluikend toegestaan), maar de ijsclub Rhenen had op haar plas maar liefst twee banen geveegd. Een van 400 m en de grote was zeker 1200 m lang. Beide met prima ijs. Na wat rondbellen en mailen kregen we hier ook de blauwe trein, in verschillende samenstellingen, aan het rijden.

Hein Leveling

STG ON ICE
Donderdagochtend om 10:00 uur hing een flauw zonnetje boven de natuurgebied De Blauwe Kamer aan de voet van de Grebbeberg. Het hek van de schaatsbaan was nog gesloten, maar de lampjes langs de oprijlaan brandden uitnodigend. De Baan lag er verlaten bij.
Jip Janssen en ondergetekende besloten een kijkje te nemen, voordat we de auto onderaan de dijk in het weiland zouden parkeren.
Gelukkig bleek onze rit niet tevergeefs. De baan was open en toen we eenmaal op het ijs waren leek moeder natuur te begrijpen dat er iets moest gebeuren om meer volk te lokken. Een prachtig stralend zonnetje bescheen de lichtbesneeuwde ijsvlakte. Ton Brugmans verscheen ook ten tonele en al snel waren ook de doorgewinterde STG-leden Hein Leveling, Ab Crajé en Herman Willemsen van de partij. Het is bijna niet voor te stellen, maar wanneer je nog maar een halve maand lid bent van de club en al meer dan 8 dagen op de schaats hebt gestaan dan behoor je toch al snel tot de actiefste onder de clubleden…geweldig!!!
De omstandigheden waren perfect te noemen. Een stralend zonnetje en vrolijke mensen. Om 13:30 uur vertrok de STG weer huiswaarts om thuis weer op te laden voor nieuwe schaatsavonturen in het verschiet….

Martin Hiskemuller

17nr1_WinterBelt-Schutsloot20100212_2_600
Belterwiedetocht 2010 (foto Ab). Kniebeschermers zijn hier geen overbodige luxe.

De Belterwieden tocht
Dat nieuwe schaatsavontuur was snel gevonden. De grootste natuurijsfans (en de mensen met veel tijd!) onder ons gingen op vrijdag naar Beltschutssloot voor één van de eerste KNSB gekeurde tochten. Het weer was prachtig, het enthousiasme groot, maar helaas het ijs was wat minder. Er was een kleine tocht uitgezet, waarin het grote meer niet was opgenomen. Er werd goed geveegd, zodat scheuren en oneffenheden goed zichtbaar waren. (en dat was nodig ook!!) Desondanks waren er veel valpartijen, soms met bloed op het ijs en daarna sirenes van de ambulances! Wij hebben drie ronden van 15 km afgewerkt; en dat was het ook, werken…

 

17nr1_WinterBelt-Schutsloot20100212_600

Het mooie van natuurtochten: onderweg tussen de rietkragen. Dit was weer een mooi stuk met weinig rijders en goed ijs. Onze gedachten (ook die van de fotograaf Ab) gingen uit naar onze eerste tocht van verleden jaar in het zelfde gebied. Toen lag hier glanzend zwart ijs, zonder een vlokje sneeuw, terwijl de zon ook toen lekker scheen.
Hier moet het idee bij John hebben postgevat om ook “Zweedse” schaatsen te kopen. Met zijn noren liep hij teveel vast in scheuren en andere oneffenheden, met alle gevolgen van dien. Ab had vooral moeite met de derde ronde om op de been te blijven. Herman en ondergetekende bleven drie ronden overeind.  De verleiding was groot dit aan de techniek toe te schrijven; het is echter ook mogelijk dat het puur geluk was!!

Hein Leveling

Schaatsen op de Loosdrechtse plassen
Eindelijk was het dan zover, schaatsen op buiten natuurijs. Afgelopen vrijdag 8 januari 2010 schaatsen op de Loosdrechtse plassen. De plannen hiervoor waren een dag eerder op Hartenstein uitgebroed.
Om 09.00 uur met twee auto’s en zes inzittenden  naar één van de Loosdrechtse plassen alwaar een baan was geveegd met een lengte van 8,5 km. Hoe dichter wij in de buurt kwamen, hoe drukker het werd met voertuigen op de smalle wegen. En ja hoor, einde weg links af allemaal geparkeerde auto's.
Wij werden door een verkeersregelaar verwezen naar een parkeerplaats, die al  ruim volstond. Dan maar parkeren 500 m verder langs de weg. Een honderd meter lopen en toen; bevroren water onder de voeten of te wel natuurijs! Snel een zitplek gezocht en de schaatsen onder en toen kwam de blauwe trein in beweging; vier blauwe en twee zwarte wagons genaamd Hein, Jip, Willem, Ab, Herman en Martin. Met de noordoosten wind op kop hadden enkele wagons moeite om in het spoor te blijven. Nadat Jip en Martin drie ronden hadden afgelegd en Willem reeds op het rangeerterrein stond besloten wij drieën om weer richting het oosten af te zakken.

 17nr1_Winter_jan_201020100108_600
Foto: Ab Crajé; we stonden te wachten op Willem. In de verte zagen we hem al komen.

Hein, Ab en Herman bleken achteraf er nog een drietal ronden aan toegevoegd te hebben. Dit schaatsen in de vrije natuur, weliswaar nog geen tocht in lijn, is toch het ultieme schaatsen, waarvan de doelstelling van de STG gewag maakt.
Wij kunnen terugzien op een heerlijke morgen schaatsplezier, welk plezier op de goedbezochte nieuwjaarsreceptie nog eens werd geëvalueerd.

Martin Appelhof

(Aanvulling: wij, de “nablijvers” konden weer constateren dat het bij dit soort tochten in het drukke westen zaak is vroeg te starten. Na half twee werd het erg vol op het ijs en het ijs werd ook snel slechter. Dit ook, daar alleen deze plas bij Tienhoven betrouwbaar ijs had, met een uitgezette baan. Doorsteken naar de andere plassen werd wel gedaan, maar ook afgeraden! Wij konden om drie uur nog redelijk goed terugrijden via de door de politie ingestelde eenrichtingswegen. Later op de dag wordt dat ook heel anders. Hein Leveling)

Nieuw Veluws mountainbikeparcours
De Veluwe is weer een mountainbikeroute rijker. De nieuwe Apeldoorn route ligt ten zuidwesten van Apeldoorn en grenst aan het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Op initiatief van Staatbosbeheer en in samenwerking met de Apeldoornse verenigingen Bar End en de Adelaar is een tracé van 53 kilometer uitgezet. In de Fietssport van oktober 2009 stond een artikel over deze nieuwe route. Het artikel kun je vinden onder het menu-item archief>artikelen - algemeen.
Hoe er te komen? Parkeerplaats Hoog Buurlo aan de Hoog Buurloseweg nabij Radio Kootwijk, Recreatiegebied Het Leesten aan de Hoenderloseweg in Ugchelen, Parkeerplaats aan de Woeste Hoefweg in Hoenderloo tegenover de ingang van Hotel Victoria.

Toertochten vanuit Wageningen
2 mei     Bevrijdingstocht
19 juni   Jan Jansen Clasic
28 aug   Germania Klimtoer
30 okt    Afsluitingstocht

Het ATB Wintertrio van TCW 79 is op:
13 nov 2010; 27 dec 2010; 12 feb  2011

Stiekem trainen of alleen maar genieten? 

17nr1_Martin_Blauwekamer_600 

 12 januari 2010 - Ondergetekende dacht in zijn eentje stiekem wat trainingsarbeid te verrichten en toog hiervoor naar de Blauwe Kamer in Rhenen. Echter drie andere STG'ers dachten hier waarschijnlijk net zo over. Het resultaat een gezamenlijke 2,5-uurs training.

Martin Hiskemuller

(Deze foto is afkomstig van de website van Rhenen; naar onze mening een van de sfeervolste natuurijsfoto’s van dit jaar. De onbekende maker mag er trots op zijn. Kenners onder ons zien direct de krachtige afzet van onze voorzitter. Red.)

Terug van weggeweest

17nr1_MinzedeVries
Foto Hein

Rhenen heeft wat losgemaakt dit jaar! De nestor van onze vereniging, die op een steenworp afstand van de baan in Oosterbeek woont, (maar er nooit schaatst!) kon worden overgehaald voor een tocht op “echt” natuurijs in een prachtige omgeving. En hij is het nog niet verleerd! Hij had zeker 10 jaar niet meer geschaatst. Samen met 8 andere leden hebben we een mooie schaatsochtend gehad.

Nieuw lid
Mijn naam is Herman Willemsen; ik heb me sinds 1 januari aangesloten bij de sportiefste club uit de buurt.Ik woon in Bennekom, ben al 40 jaar getrouwd met Helma, wij hebben twee dochters en de vijfde kleindochter komt van de zomer; jongens zijn bij ons blijkbaar niet welkom.
Mijn belangrijkste sportieve hobby is eigenlijk hardlopen, maar naarmate de leeftijd vordert nemen schaatsen en fietsen een steeds grotere plaats in; lopen is meer belastend voor de strammere botten dan fietsen en schaatsen en dan merk je dat je ouder wordt.
Nadat (of: Ondanks dat…) ik de voorgaande jaren al een aantal keren met enkele leden van de club ben wezen schaatsen, heb ik me aangemeld bij de STG.
Afgelopen winter heb ik met meerdere leden geschaatst in Loosdrecht, in de Wieden, de Blauwe Kamer en in Oosterbeek; het tempo lag voor mij soms wat aan de hoge kant en kopwerk is aan mij nog niet besteed. Het was in elk geval een prima winter om met de club kennis te maken.
Tevens heb ik voor de eerste keer aan het jaarlijkse volleybaltoernooi meegedaan; er moet echter nog wel wat geoefend worden.
Binnenkort hoop ik af en toe aan te kunnen sluiten bij een van de fietsgroepjes en/of bij leden die een keer willen gaan skeeleren.
Kortom, de voornemens zijn prima en aangezien in elk trainingsplan ook vrije tijd ingepast moet worden, begin ik daar nu eerst mee.

Telefooncirkel

In de algemene ledenvergadering van 19 april jl. is afgesproken dat we gaan stoppen met de telefooncirkel en in plaats daarvan activiteiten, met name natuurijstochten natuurlijk, gaan doorgeven via e-mail. Initiatieven daarvoor kunnen door iedereen genomen worden. We zouden het daarbij op prijs stellen het bestuur daarvan op de hoogte te brengen en dan sturen wij een mail door naar iedereen. Daarvoor zouden we graag het e-mailadres van alle leden hebben. Onder het menu-item contact > ledenpagina vinden jullie de meest recente ledenlijst. Willen jullie nakijken of het e-mailadres er op staat en of het er goed op staat. Is dat niet het geval, stuur dan een mail naar Esther, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. , dan heb ik het juiste adres en kan ik dat opnemen in de ledenlijst, zodat we dan voor de winter er weer aan komt, de ledenlijst compleet hebben.

 

Esther Bakker

17nr1_Alex_400

 

 

Wij nemen aan dat Alex de test met glans heeft doorstaan. De snelle jongens van Willem’s fietsclub zijn dus gewaarschuwd. Rob, Gerard, Martin, zij allen hebben na het zien van deze foto al een tandje bijgezet.

 

Skeeleren
Na afloop van de jaarvergadering stond nog een groepje na te praten over een goede voorbereiding op grote tochten etc. Daar viel opeens weer het woord SKEELEREN. Er waren direct 3-4 man die dat wel weer willen gaan doen. Het nieuwe fietspad langs de Amsterdamse straatweg (Ginkel en Planken Wambuis) ligt er heel mooi en strak bij. Wij willen dat in ieder geval daar wel proberen.
Meld je even bij Martin H, Herman of Hein.

 

Gewapend ijs

In het volgende nummer van de IJssplinters geeft Albert van Brakel uitleg over “gewapend ijs” onder een brug.

Tot die tijd kunnen jullie gissen wat dat dan wel zal zijn. Tekening en foto’s zullen de zaak duidelijk maken. We kunnen nu al zeggen dat nut en noodzaak uit de doeken wordt gedaan.

 

“Rome we Kome”!

Martin A en Willem gaan in juni, zoals bekend, op de fiets van Rome naar huis. Hoe ze in Rome komen en vooral hoe ze weer thuis komen kunnen jullie in september lezen.

Maar natuurlijk volgen wij hen en hun avontuur zoveel mogelijk op deze site!

Laatst aangepast (vrijdag, 11 februari 2011 09:12)