<<Terug

Voorwoordijssplinters16nr2_300x450
Bij dit mooie najaarsweer is het moeilijk om weer aan de winter te denken. Je bent met je gedachten bij vakantie, fietsen, in de zon zitten en witte wijn. Dan ligt daar opeens een uitnodiging voor de seizoensopening en, nog verder weg, schaatsen op de Weissensee in 2010! Dat is even een omschakeling. Het duidt natuurlijk wel op een actief bestuur, dat de leden in beweging wil krijgen; alle lof daarvoor.

Het hielp mij er ook aan herinneren dat er in september een IJssplinters moet verschijnen.
Gelukkig hebben we een afdeling Stroe die behoorlijk productief is. Al tijdens mijn (en hun) vakantie sturen ze bijdragen; als al onze leden zo fanatiek waren hadden jullie nu een boek in handen, i.p.v een boekje.

Het bestuur is druk bezig met de activiteiten voor najaar en winter. Jullie hebben al twee uitnodigingen ontvangen en bij dit nummer krijgen jullie de activiteitenkalender en telefooncirkel.

We hopen allen op weer een mooie winter, maar eerst moet er voorzichtig maar behoorlijk worden getraind. Ik hoop dat Piet Brugmans onze spieren weer flink onder handen kan nemen. Want het schaatsen zelf verleer je niet,….toch?

Hein Leveling

Van de Voorzitter…
Het dooit flink maar onderhuids is de mentale voorbereiding op het schaatsseizoen 2009/2010 al in volle gang. De activiteitenkalender is gereed en zal in dit exemplaar van de ijssplinters worden ingevoegd. Om de club vast langzaam warm te laten lopen voor de komende winterse omstandigheden is er een bowlingevenement in het leven geroepen. Natuurlijk gaat het hierbij niet om het winnen, maar om de gezelligheid en het in goed gezelschap nuttigen van “een eenvoudige doch voedzame maaltijd”. Het spreekt voor zich dat ieder STG-lid hierbij van harte is uitgenodigd al dan niet in gezelschap van de partner.
En…schaatsminnend Renkum/Heelsum/Oosterbeek/Driehuis en Stroe, er kan vanuit de STG, weer worden deelgenomen aan de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. We hopen in januari 2010 weer met een delegatie van de STG op het Oostenrijkse natuurijs te staan om, net als voorgaande jaren de krachten te meten met de elementen. Dus liefhebbers van een sportieve uitdaging zijn welkom om zich aan te melden bij Willem Brugmans of mijzelf.
De activiteiten van de zomer maken weer langzaam plaats voor de winterse club uitspattingen en we blikken vast voorzichtig vooruit naar een hopelijk net zo prachtige winter als de laatste vorstperiode. De telefooncirkel is weer in ere hersteld en we hebben als bestuur ons ernstig voorgenomen om van dit nuttige instrument gebruik te gaan maken. Kijkt allen dus goed naar uw positie in deze rondbelkring, zodat het bij aanhoudende temperaturen onder nul een groot succes wordt. Laat nu de vorst maar komen!!! (en dan heb ik het nu even niet over de speculaties van Willem Alexander als troonopvolger…)
Heel veel plezier en genoegen bij alle (club-)activiteiten en sterkte voor de langgeblesseerden op hun moeizame weg terug naar de topvorm van weleer.
Rest mij nu nog u een geweldige trainingsperiode toe te wensen in aanloop naar…tja, wist ik het maar!!!

Martin Hiskemuller       

Soms is het echt schrikken ……
Al in het begin van dit voorjaar werden we opgeschrikt door valpartijen. In de donderdaggroep viel Carel Hagenbeek zo ernstig dat hij naar het ziekenhuis moest. Hij kon wel weer snel naar huis, maar heeft toch langdurig veel pijn en last hiervan gehad. Hij kon langdurig niet meer fietsen. Wij hopen hem dit najaar weer in de zaal te treffen, met zijn oefeningen in het “circuitje”.
In diezelfde week viel overigens ook een van de leden van het fietsgroepje van Gert en Hein. Ook deze fanatieke fietser kon ca 2 maanden niet fietsen, door botbreuken en bloeduitstortingen.
Misschien moeten we met het stijgen der jaren wat voorzichtiger worden(?!).
Bij het maken van dit boekje hoorden we van de zware by-pass operatie die Loes Jansen moest ondergaan in Nieuwegein. Zij is inmiddels, via het ziekenhuis Arnhem, weer thuis en voelt zich redelijk. Wij wensen haar (en Jip) veel sterkte en een spoedig herstel.

De Redactie

DE ACCU 

Wat is dit dan?  “DE ACCU”

De accu is een apparaat met twee polen, een + en een -. Het zet iets in beweging en houdt iets in beweging. En Polen zijn ook buitenlanders, maar ik bedoel hier het meervoud van het eindpunt van een magneet. Er zijn vele soorten, maten en merken accu’s. Je hebt grote en kleine accu’s afhankelijk van de te presteren actie. Neemt niet weg dat een kleine accu zeker zo goed kan presteren als een grote accu. Vraag is: waar dient deze accu voor, hoe is deze geïnstalleerd, afgesteld en wat is het materiaal. Gevolg verschillende merken en prijzen.
Zoals: Kommeet, Varta, Centurion, Kwik-Fit en natuurlijk de Brugmans Accu.
Het laatste merk is zeer betrouwbaar en heel krachtig, maar deze vereist wel een goed onderhoud. Tegenwoordig wordt er ander (goedkoper) materiaal in accu’s verwerkt, waardoor het product iets goedkoper wordt. Maar we weten goedkoop is vaak duurkoop. Bij het merk Brugmans is dat niet gebeurd, daar geldt goed materiaal gaat langer mee. Maar ondanks de degelijkheid moeten we toch ook met dit merk af en toe plussen in de min.
De liefde, de verzorging en de omgang staan ook bij dit merk garant voor een lange levensduur. Advies bij deze accu is dus: verg niet te veel van de startmotor, ga goed om met klimaatwisselingen, controleer het water en de oxidatie en houdt rekening met de leeftijd van de diverse aansluitingen (speeltjes).
Houdt het simpel, sober, maar wel goed.
Onvoldoende verzorging komt de gangmaker (Brugmans accu) niet ten goede en voor de accu zelf: overdaad schaadt. Goed gebruik en goed onderhoud geven een hoog rendement.
Beste vrienden kwaliteit en degelijkheid staan bij STG hoog in het vaandel en stellen nimmer teleur. Dus ga goed met je materiaal om, niet overvragen, op tijd bijtanken, herstellen en opladen. Dus STG-ers ga goed om met je eigen startmotortje. Een goed lopende motor geeft tevredenheid en staat borg voor een langere levensduur, het is geen auto (de melkkoe)…………..

Mijn motto: het leven is de moeite zeer waard dus zorg goed voor uw eigen accu’s.

Klaas

16-2-hart                  16-2-accu           

24e Jan Janssen Classic
op zaterdag 20 juni 2009
De 24e editie van de Jan Janssen Classic zit er weer op.  Ook dit jaar waren alle inschrijvingen al middels de voorinschrijving vergeven waarmee het aantal deelnemers op 6000 is gekomen.  We gaan voor volgend jaar wederom vol vertrouwen op naar de 6000. De volgende Jan Janssen Classic vindt plaats op zaterdag 19 juni 2010. Noteer deze datum alvast in uw agenda en raadpleeg voor meer informatie voor de 25e Jan Janssen Classic onze site. (www.tcw79.nl)

16-2-fietsenrek

Verplichte voorinschrijving, ook volgend jaar.
Vanwege de enorme belangstelling hebben we dit jaar wederom een verplichte voorinschrijving gehanteerd. Begin juni was het maximale aantal van 6000 startkaarten al bereikt en dus zal ook volgend jaar dezelfde procedure gaan gelden. Dank aan alle deelnemers voor hun vertrouwen in de organisatie. Aarzel niet om uw belevenissen, positief dan wel negatief, aan ons door te geven. Inschrijvingen voor de 25e Jan Janssen Classic 2010 zal starten in januari 2010.

16-2-rabopop

Wanneer gaan we als STG R/H weer deelnemen aan dit type toertochten? Wie ….?
Op zaterdag 7 november 2009 is de eerste MTB tocht van het zg. wintertrio georganiseerd door TCW uit Wageningen. De tweede is altijd op 27 december en de derde in januari. Ik ga deelnemen, wie gaat mee?

Hein Leveling

STG Airborne
Het is weer september. In deze periode denken we weer even terug aan de omstandigheden waaronder de Britse en Poolse paratroopers streden in de regio waarin u woont. September 1944 en september 2009. Het is alweer 65 jaar geleden en een aantal van u hebben het bewust meegemaakt. Het bombardement op Wolfheze, de landingen bij de Ginkel, de straatgevechten in Oosterbeek en tenslotte de evacuatie en de plundering.
Wat heeft dit met de STG te maken? Helemaal niets…of misschien toch? Een mens associeert soms twee niets met elkaar gemeenhebbende dingen aaneen tot een nieuw idee. Maar soms zijn menselijke gedachten en ideeën niet te volgen. Toch ga ik een poging wagen u mee te nemen in mijn spontane hersenspinseltje…
Zo waren we onlangs op het Barneveldse ballonfiësta; een groots spektakel waarbij 4 dagen lang ballonnen van nationale en internationale herkomst, gracieus het luchtruim kiezen. Ondanks dat we gewend zijn geraakt aan transportmiddelen die zich door de lucht verplaatsen, is een luchtballon steeds weer iets wat mensen reikhalzend naar boven doet staren.
Bonte ballonnen kleurden avond aan avond de hemel. Siebe is drie en kent ze allemaal; de keurslager, de kangaroo, de zonneschermpjes, de meneer op de pannekoek en zelfs Balkenende komt over drijven (zo’n woordspeling lok je als CDA natuurlijk wel een beetje uit als je voor een ballon kiest om naamsbekendheid te vergaren!!!). Ze verbeelden stuk voor stuk een firma, partij of instelling.
Maar er zijn ook “specials”. Een reusachtige ooievaar uit Brazilië voorzien van luier in zijn snavel. Een levensechte stoomtrein uit Duitsland. En Siebes favouriet; Calimero uit België. En de belangstelling op de grond voor deze zwevende reclamezuilen is niet van de lucht. Mensen zetten hun auto ervoor langs de kant, klimmen in lantaarnpalen en roepen vrienden en kennissen om toch vooral ook te komen kijken…

16-2-STGballon

Nu hebben wij als club moeite om het leden bestand te handhaven en om de bekendheid van de STG in de regio te vergroten…Wat zou het kosten om een klomp op ijzer te vervaardigen van ballonnennylon en ons te verheffen boven noordoever van de Rijn…En hoe moeilijk kan het zijn als we de meest fantastische vormen door de lucht zien gaan tijdens zo’n ballonnenfeest? Ik zal bij de penningmeester eens een ballonnetje oplaten!

Martin Hiskemuller 

16-2-Weissensee2
Het leven is goed op een mooie ijsvlakte
 

Nu aanmelden voor de Weissensee?
Als je in de zomer van 2009 denkt aan schaatsen, dan is dat aan tochten in NW Overijssel, de Randmeren en Loosdrecht. Wat werden we verwend de afgelopen winter. Na warmdraaien in Nijmegen en vooral ook weer Oosterbeek, was het bijna twee weken feest (behalve in Friesland!).
Dan is er de oproep van het bestuur voor een gezamenlijke reis naar de Weissensee. “Wie durft…?” Het is inderdaad een behoorlijke reis die je onder vaak winterse omstandigheden moet maken. Maar dat weerhoudt mij niet het meest van een vroege inschrijving. Ook het risico van slecht ijs in Oostenrijk is te nemen.

16-2-indebuurtvandeVecht
Ergens in de buurt van de Vecht

Maar, stel dat je in januari 2010 weer een mooie Hollandse winter hebt, of desnoods een paar dagen natuurijs? Er gaat toch niets boven de hierboven genoemde toertochten. Dat is de belangrijkste reden dat ik nu nog niet inschrijf. Hebben we half januari geen zicht op natuurijs, en zijn de ijsomstandigheden op de Weissensee redelijk tot goed, dan ga ik alsnog die kant op. Het risico bij het vinden van een slaapplaats neem ik dan maar.
Ik doe uiteraard aan alle voorbereidingen voor het rijden van natuurijstochten mee. Het is dan ook te hopen dat onze leden wat meer op natuurijs te vinden zijn dan de afgelopen winter.
Ik wens het bestuur alle succes bij de voorbereidingen; op mijn steun kun je rekenen.

Hein Leveling

Programma Weissensee 2010
Dinsdag 19 januari 2010 07.00 uur: Eerste Alternatieve Elfsteden Toertocht
Woensdag 20 januari 2010 10.00 uur: Weissensee Talent Trophy (80 km)
Donderdag 21 januari 2010 10.00 uur: Clinics onder leiding van pro's - 13.30 uur: Friesche Kampioenschappen kortebaan
Vrijdag 22 januari 2010 07.00 uur: Tweede Alternatieve Elfsteden Toertocht
Zaterdag 23 januari 2010 DSB Bank Grand Prix: Aart Koopmans Memorial - 09.00 uur: Dames 60 km - 11.00 uur: Heren A/B. 80 km
Zondag 24 januari 2010 Rustdag/reservedag
Maandag 25 januari 2010 Ploegentijdrit voor Heren A/B en Dames (starttijden nader te bepalen)
Dinsdag 26 januari 2010 07.00 uur: Derde Alternatieve Elfsteden Toertocht
Woensdag 27 januari 2010 DSB Bank Open Nederlandse Kampioenschappen - (starttijden worden door de KNSB vastgesteld)
Donderdag 28 januari 2010 10.00 uur: Criterium Masters en C-rijders (30 minuten  + 1 ronde) - 11.00 uur: Criterium Dames (40 minuten + 1 ronde) - 12.00 uur: Criterium Heren A/B (50 minuten + 1 ronde) - 13.30 uur: Friesche Kampioenschappen kortebaan
Vrijdag 29 januari 2010 07.00 uur: Snelle toer voor C-rijders en Masters (200 km) - 07.00 uur: Vierde Alternatieve Elfsteden Toertocht
Zaterdag 30 januari 2010 08.00 uur: DSB Bank Grand Prix: Alternatieve Elfstedentocht - voor Heren A/B en Dames (200 km)

16-2-Weissensee-3
Iedereen aan het werk

Toch nog hele lieve mensen op de wereld
Op een zondagmorgen vertrokken Willem, Gerard, Martin Appelhof en ik voor een mooie fietstocht. De weersvoorspellingen waren al een beetje dreigend, maar volgens de buienradar, die de laatste tijd ook al veelvuldig wordt gebruikt door STG’ers, zouden de eerste regendruppels pas na half 12 gaan vallen. Een beetje doorfietsen was het motto, maar dat is eigenlijk niet zo’n heel groot verschil met anders. De buienradar had zich echter een klein beetje vergist en om een uur of 11 verschenen er enorme donkere wolken boven ons en niet lang daarna barstte het los en begon een enorme plensbui met onweer. Hoewel alle STG’ers natuurlijk niet van suiker zijn en zo besloten we toch maar even naast een schuurtje ergens in Ederveen te schuilen. We stonden nog maar net toen een mevrouw open deed en ons binnenliet in een mooie kantine, waar we heerlijk konden zitten, de beschikking hadden over een koffiezetapparaat en ook nog een koekje erbij kregen geserveerd. Wat een luxe ineens! Na een kwartiertje gekletst te hebben met een heerlijk kopje koffie erbij, was de bui overgewaaid en vervolgden we onze weg naar Heelsum, natuurlijk nadat we deze lieve mevrouw uitgebreid hadden bedankt! Wat een gastvrijheid op een gewone zondagmorgen! Droog en voldaan kwamen we weer in Heelsum aan.

Esther

Vancouver 2010 Canada
De schaatswedstrijden tijdens de Olympische Spelen van Vancouver beginnen dagelijks om 12.00 uur lokale tijd. Met negen uur tijdsverschil met Nederland starten de wedstrijden dus om 21.00 uur Nederlandse tijd. Tijdens de vorige Winterspelen (2006 in Turijn) begonnen de meeste wedstrijden om 16.00 uur. In 2010 is het programma dus flink vervroegd, zodat de Europese schaatsliefhebbers op 'prime-time' de verrichtingen van schaatsers kunnen volgen.  

16-2-shorttrackers

Laatst aangepast (zondag, 17 april 2011 07:12)