<<Terug

De Veluwe is weer een moutainbikeroute rijker. De nieuwe Apeldoorn route ligt ten zuidwesten van Apeldoorn en grenst aan het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Op initiatief van Staatbosbeheer en in samenwerking met de Apeldoornse verenigingen Bar End en de Adelaar is een tracé van 53 kilometer uitgezet. 

Omdat de route nog niet officieel is geopend, staan er nog geen informatiepanelen bij de start van het parcours. Het is daarom even zoeken naar het punt waar de route opgepakt kan worden. Parkeer bij het Van der Valk Hotel de Cantharel aan de Otterloseweg en duik na ongeveer 750 meter rechts het bos in waar je de eerste routepaaltjes zult zien.
De route begint met een korte klim over een klinkerweggetje en gaat vervolgens over in karrensporen en lange, brede beukenlanen, afgewisseld met enkele stukken singletrack. Vooralsnog een makkelijke aanloop van de route. In het gebied vond vroeger grindwinning plaats en dit zie je terug in de paden aan het begin van de route, die veelal bestaan uit een mix van zand en grind. Daarmee ontstaat een  soort van halfverharding, waardoor dit een deel van de route ook in nat weer goed te berijden zal zijn en bovendien erg snel is.

Prachtige omgeving
In de omgeving van Hoog Buurlo en Radio Kootwijk wordt de route attractiever. Mooie paden over in de bloei staande heide, een aantal kronkelige singletracks, een paar korte klimmetjes en een werkelijk prachtige omgeving. De route kent ook een cultuurhistorisch element. Een verhard fietspad brengt je bij voormalig zendstation Radio Kootwijk. Vanuit deze locatie werd in de vorige eeuw contact onderhouden met Nederlands-Indië.


Het opvallende ontwerp is een baken te midden van de Veluwse natuur. Het is hier overigens even zoeken naar de bewegwijzering. Je volgt het fietspad richting Hoenderloo, na verloop van tijd zie je vanzelf weer routepaaltjes staan.

Na het oversteken van de Otterloseweg volgt een wat saai gedeelte over een grindweg en wederom lange, rechte bospaden. Echte klimmetjes kom je nauwelijks tegn, het is vooral vals plat. Het gedeelte na de Miggelenberg en het Spoek, te herkennen aan de vele campings in dit gebied, kent de leukste singletracks en de leukste afdaling van de route. Het laatste deel van de route gaat over de terreinen van het Geldersch Landschap en bestaat toch weer vaak uit lange, rechte paden. Het gebied is hier wat glooiend, waardoor het parcours toch wat afwisseling kent.

Voor wie bedoeld
De route is vooral geschikt voor beginnende moutainbikers of families die op een van de vele campings verblijven in de omgeving van Hoenderloo. Het parcours is relatief lang, maar kan op twee plaatsen ingekort worden. Volg daarvoor de verbindingsroute bij Hoog Buurlo of Hoenderloo (te herkennen aan de witte pijlen op een zwarte ondergrond). Door het grote aantal lange, rechte paden en de totale lengte van 53 km is de route ook geschikt voor wielrenners die overwinteren op de mountainbike, graag tempo willen rijden en niet van al te technische paden houden.

nieuw_parcours_1

Kortom
Voorafgaand aan het rijden van deze route waren de verwachtingen hooggespannen. Dit gedeelte van de Veluwe herbergt alle ingrediënten voor een attractieve mountainbikeroute: hoogteverschil, technische singeltracks en een mooie omgeving. Als je met dit beeld aan de route begint, kom je echter wat bedrogen uit. Verwacht geen Veluwezoom route die qua lengte vergelijkbaar is, maar veel meer technische paden en hoogteverschil kent. De omgeving maakt veel goed, maar niet alles. Tenminste niet voor bikers die op zoek zijn naar een technische, uitdagende route met veel singeltracks, klimmetjes en afdalingen. Daarvoor kun je terecht bij de toertochten die 's winters door de Apeldoornse verenigingen Bar End en de Adelaar georganiseerd worden.

Uit: "Fietssport", nr. 5, oktober 2009

 

 

 

Laatst aangepast (zaterdag, 12 februari 2011 23:47)