Banner


<<Terug

WOLFHEZE – Terwijl de eerste Friese schaatsers het natuurijs al hebben betreden, zijn de leden van de Schaatstrainingsgroep Renkum-Heelsum (STG) al tijden druk met de voorbereidingen op hún lange afstandstochten. Zo lang er nog niet geschaatst kan worden, wordt er alles aan gedaan om `s winters goed beslagen ten ijs te kunnen komen.

Zo zijn enkele fanatiekelingen op maandagavond om acht uur in de sportzaal in Wolfheze te vinden. Voor de wekelijkse conditietraining, want conditie is natuurlijk onontbeerlijk om tochten van rond de 200 kilometer te rijden. En als ze eenmaal bezig zijn, lijken het net topsporters. Sporters die er alles voor willen doen om hun doel te bereiken.
Want dat doel is toch waar het om gaat. STG-voorzitter Carel Hagenbeek beaamt dat. "Natuurlijk is deze training ook wel leuk, maar we doen het uiteindelijk voor de tochten. Je moet wel de conditie hebben om uiteindelijk mee te kunnen komen tijdens de ritten. Het is toch het leukst om allemaal ongeveer gelijk aan te komen." Vandaar ook dat iedereen even fanatiek meedoet aan de schaatssprongen, de rekoefeningen en de sprintjes die trainer Albert van Brakel hen oplegt.

De conditietraining is echter beslist niet het enige wat de STG wekelijks aan sport doet. Penningmeester Loes Janssen: "We hebben in ieder geval drie keer in de week schaatstraining. Dat doen we op de kunstbanen in Nijmegen en in Deventer. Daarnaast hebben we dus op maandag de conditietraining en iedere zondagmorgen gaan we fietsen. In de zomer leggen we lange tochten af om de racefiets en `s winters mountainbiken we."
Wat de STG volgens haar man, Jip Janssen, echter zo bijzonder maakt, is dat het niet verplicht is om aan de activiteiten deel te nemen. En dat is ook tijdens de maandagavondtraining te zien. Van de 50 leden zijn er slechts een kleine twintig aanwezig. "Niemand is verplicht iets te doen, maar je mag wel met alles meedoen. Dat is volgens mij ook het leuke. Het sporten is namelijk belangrijk, maar de gezelligheid zeker niet minder", aldus Janssen.

En als er eenmaal natuurijs ligt, gaan de leden van de STG er ook gelijk op uit. Dat vindt vrijwel iedereen namelijk toch het summum. Janssen: "Bij mij komt de liefde voor Nederland extra boven als ik op het ijs sta. En het is ook zo`n machtig gevoel hè, als je over een plas schaatst waar je normaalgesproken niet zou kunnen komen omdat het meestal alleen water is. En we komen echt op de meest bijzondere plekjes waar je kan schaatsen. Als het eenmaal zover is, dan nemen sommigen zelfs vrij van hun werk."

En dat zal ook zeker gebeuren als de groep eind januari straks op pad gaat om de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee te rijden. Een jaarlijks terugkerend evenement. En in 2005 gaan enkele leden zelfs naar Argentinië om daar een lange tocht af te leggen. In 2000 ging de reis nog naar het Japanse Tokio. Loes Janssen: "Dat zijn echt fantastische reizen. Het is wel duur, maar zoiets maak je maar één keer in je leven mee."

Voorlopig is het echter nog even werken, zweten en zwoegen. Van Brakel eist namelijk wel iets van `zijn pupillen`. En als één van de leden tijdens de rekoefeningen verzaakt, krijgt hij dan ook gelijk te horen dat hij eens wat vaker zou moeten komen omdat hij duidelijk een achterstand heeft opgelopen. Maar ook die kritiek gaat op een uiterst vriendelijke toon, want dat het plezier voorop staat, dát wordt tijdens één avondje STG meer dan duidelijk.

Bron: "Hoog en Laag" - "Het gaat uiteindelijk toch om de tochten"

Laatst aangepast (zaterdag, 12 februari 2011 23:47)