Banner

 

<<Terug   artikel_kniehulpje_400

 

 

Het patellapeesbandje. Als je het uitspreekt, doet het denken aan een zeldzame vogel die een Toon Hermans-achtig geluid produceert wanneer je er in knijpt. Helaas, het is gewoon een lapje stof met klittenband. Het wordt gedragen direct onder de knieschijf (patella) rond het onderbeen om bepaalde knieklachten te verminderen.


Wanneer draag je zo'n bandje?
Het wordt bij meerdere sportdisciplines gebruikt voor verschillende soorten blessures. Zo kunnen basketballers en volleyballers last hebben van een jumpersknee, een irritatie van de onderkant van de knieschijf waar de pees aanhecht. Bij wielrenners komt die blessure weer nauwelijks voor, die hebben eerder last van het zogeheten patello-femorale pijnsyndroom.

De pijn zit dan vooral middenvoor op de knie. Op de fiets vooral bij aanzetten (viaduct/klimmen, gat dicht rijden, op kop rijden) en in het burgerleven bij traplopen. De knieschijf loopt als het ware in een gootje over het bovenbeen, of als een touw in een katrol. De klachten ontstaan doordat de snijvlakken van de knieschijf en het bovenbeen anders of overbelast worden.

Het doel is om druk uit te oefenen op de pees die loopt van de knieschijf naar het onderbeen (tibia). Er zijn ook wat meer luxueuzere bandjes met voorgevormde cup, zelfs met pushup effect (gelkussentje dat meer druk op de pees geeft). Het dragen ervan wordt meestal geadviseerd door de fysiotherapeut of sportarts, je kunt ook zelf besluiten om het te proberen. De werking lijkt te berusten op het ontstaan van een ander krachtenspel door de druk die op de pees wordt uitgeoefend.

Oorzaken
Hoe heeft men een dergelijke blessure ontwikkeld? Dat
kan liggen aan plots opgevoerde trainingsbelasting, verandering in fietsmateriaal of door gevolgen van een valpartij. Plots opgevoerde trainingsbelasting geeft een overbelasting: als je net met fietsen begonnen bent, moet je niet denken opeens zonder kleerscheuren Luik-Bastenaken-Luik te kunnen rijden... De andere twee oorzaken, materiaal en gevolgen van een valpartij, laten zien dat je de knie kunt beschouwen als een scharnier dat de klos is als er problemen zijn onder de knie (enkel/voet/pedalen) en/of erboven (heup/bekken/zadelhoogte). De ellende komt samen daar waar het scharniert: in de knie!  


Materiaal
Een voorbeeld is een te laag zadel: probeer maar eens op een kinderfietsje te fietsen, dat merk je direct aan je knieën. Zijwaartse afstelling van de schoenplaatjes bepaalt de mate van naar binnen-/buitendraaiing van het onderbeen en dus hoe het touw (knieschijf) in de gleuf van de katrol (bovenbeen) loopt.
Hetzelfde geldt voor
de schoenen. Er zijn schoenen die er voor zorgen dat de stand van de voet wat veranderd wordt, bijvoorbeeld meer druk op de buitenrand van de voet, dit geeft ook een naar buitendraaiing van het onderbeen en dus verandering in het kniegewricht. Daarbij verandert de Q-hoek, de hoek tussen de lengteassen van het onder- en bovenbeen. Het snijpunt van die assen ligt ook in de knie!

Valpartij
Vaak zie ik blessures optreden ten gevolge van een, vaak
al half vergeten, valpartij. Bij iemand met de hierboven besproken knieklachten onderzoek ik altijd het bekken, de heupen, knieën, enkels en voeten. Een verschoven bekkenhelft geeft een scheve zit op het zadel, waardoor je met de bovenbenen gaat compenseren om toch redelijk recht boven je pedalen uit te komen. Dat kan dan wringen in de knie. Dat geldt ook voor een verstuikte enkel. Het geeft vaak een 0-been-stand van het hielbot en een licht veranderde stand van het kopje van het kuitbeen (vlak onder de knie, aan de buitenzijde). Dit veroorzaakt weer een draaiing van het onderbeen, waardoor de knieschijf weer anders in zijn gootje van het bovenbeen gaat lopen.

Aan de strekking van mijn verhaal merk je wel waar ik heen
wil: het patellapeesbandje is symptoombestrijding en een prima overbruggende oplossing naar een meer oorzakelijke en structurele aanpak.  

Het patellapeesbandje wordt overigens niet vergoed door de verzekeraar, want deze valt onder zelfzorg/verbandmiddelen, e.d. Het is te koop bij de betere sportzaak en alle zaken waar ze sportbandages verkopen (zoals een orthopedisch schoenmaker, apotheek, thuiszorgwinkel) en in diverse webshops.

BEELD Tony Tati  TEKST Rob Barthels (wielrenarts te Drunen, www.barthels.nl)

fietssport MAGAZINE 4-2010

Laatst aangepast (zondag, 13 februari 2011 20:42)