Banner

 

<<Terugartikel_antibiotica_400

Menigeen heeft wel eens een kuurtje antibiotica gehad ter bestrijding van een ontsteking ergens in je lichaam. Maar wat is antibiotica eigenlijk, wat doet het met je en is het verantwoord om je sportief in te spannen tijdens zo’n pillenkuur?

In de volksmond wordt antibiotica een 'kuur', 'penicilline-kuur' of 'antibiotica-kuur' genoemd. Kort door de bocht kun je zeggen dat een antibioticum bacteriën doodt. Penicilline was ' het eerst ontdekte' antibioticum (= enkelvoud) en werd oorspronkelijk gemaakt door schimmels. Nu is er een heel arsenaal aan verschillende soorten antibiotica. Zij zijn onder te verdelen in een smal spectrum (tegen één bepaalde bacteriesoort) en in een breed spectrum (tegen meerdere bacteriesoorten) antibiotica. Soms hoor je wel eens iemand zeggen: "Ik heb een zware kuur gehad." Eigenlijk zijn er geen zware antibiotica, je zou van 'zwaar' kunnen spreken als je de dubbele dosis voorgeschreven krijgt.  

Wanneer krijg je een antibioticumkuur?
Als je huisarts of specialist vermoedt dat je een infectie (ontsteking) hebt die door een bacterie wordt veroorzaakt, of als dat via bloedonderzoek is aangetoond. Soms krijg je een antibioticumkuur op voorhand  (preventief) als er kans is op een bacteriële infectie bovenop een andere kwaal. Bijvoorbeeld: bronchitis door een virus bij iemand met astma waarbij de kans op óók nog eens een bacteriële infectie groot is of iemand met een lekkende hartklep die geopereerd moet worden.
 

Wat doet antibiotica?
Zoals eerder gezegd doodt een antibioticum bacteriën (géén virussen). Als je inderdaad ziek was van een bacterie en het antibioticum past ook bij die betreffende bacterie, knap je vaak snel op en bedank je je dokter voor het "wondermiddel". In het geval het na één week pas een beetje beter gaat, de kuur nog voor een week wordt verlengd en het na twee weken wel weer gaat, was het achteraf tóch een virus of het antibioticum paste niet bij die bacterie. Je eigen afweer heeft het dan helemaal alleen moeten doen!

Nadelen?
Zeker in het verleden maar ook nog vandaag de. dag wordt er té vaak een kuur voorgeschreven. De nadelen in het algemeen zijn dat bacteriën ook niet gek blijken en zich zijn gaan 'wapenen' tegen deze kuren; gevolg: ze worden er resistent (ongevoelig) voor. Dus moeten de wetenschappers weer nieuwe soorten antibiotica ontwikkelen. We lopen altijd een beetje achter de feiten aan. Uit onderzoek blijkt dat als je meerdere kuren hebt gehad je afweersysteem een beetje lui wordt en dat je sneller dan een ander wéér een kuur nodig zult hebben. Kuren beïnvloeden ook de gezonde bacteriën in ons lichaam, zoals in de dikke darm en vagina, waardoor je als bijeffect bijvoorbeeld een vaginale schimmelinfectie of diarree kunt krijgen.
Je kunt ook een allergie opbouwen voor een bepaald antibioticum; als je het dan de volgende keer weer voorgeschreven krijgt, ben je de sigaar: netelroos... Gelukkig zijn daar ook weer pillen tegen en is er altijd (nóg wel!) een antibioticum waar je wél tegen kunt. Veel mensen blijven vaak weken moe na een kuur, waarbij je je de vraag moet stellen of dit van de kuur is of nog van het doorgemaakte ziekteproces. Vaak betrof het toch een virus, waarvan bekend is dat je nog weken moe kunt blijven.
 

Sporten tijdens een antibioticumkuur?
In principe geldt het volgende: als je een antibioticumkuur gebruikt, ben je ziek en als je ziek bent, moet je niet sporten. Als je het lijf uitput met sport duurt het langer voor je de ziekte hebt overwonnen; je hebt de energie als het ware maar één keer te besteden. Als je een algeheel ziektegevoel en/of koorts hebt, moetje zeker niet sporten. De reden hiervoor is dat als de koorts door een virus wordt veroorzaakt (je hebt dan de antibioticumkuur onterecht) dit virus ook in je hartspier kan zitten.
Als je het hart flink gaat opjagen, kun je een ritmestoornis krijgen met fatale afloop. Je kunt stellen dat je pas veilig kan gaan sporten, als je evenveel dagen koortsvrij bent als dat je koorts hebt gehad. Daarnaast geldt natuurlijk: ga je alweer volle bak terwijl je lijf nog niet wil, dan kom je jezelf tegen, want dan blijf je langer aan de kwakkel. Geef je lijf de tijd om op te knappen. Een tijdje rust is niet erg, daarna presteer je vaak beter!

BEELD Tony Tati  TEKST Rob Barthels (wielrenarts te Drunen, www.barthels.nl)

fietssport MAGAZINE 3-2010

 

 

 

 

Laatst aangepast (zondag, 13 februari 2011 20:49)