<<Terug 

Waarom sneeuwijs zo slecht is
artikel_sneeuwijsDe winter begon afgelopen week zo prachtig. Op tal van plaatsen vormde zich het eerste ijs. Dat ijs was helder en gezond ijs. Toen het afgelopen donderdag begon te sneeuwen bleef de sneeuw op dat gezonde ijs liggen. Een (wat technisch) tekst om het verhaal over sneeuwijs eens goed uit de doeken te doen.

Sneeuw is eigenlijk luchtig water. Je zou het kunnen vergelijken met mist. Rondom zo'n waterdeeltje is zeer veel lucht. Als die waterdeeltjes bevriezen en sneeuw vormt is dat bevroren water omgeven met veel lucht. In wezen is de lucht ingesloten in de sneeuw. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zo'n deken van sneeuw met zeer veel lucht als een isolator werkt en de ijsgroei tempert.

Sterker nog, door het relatief warme water warmt het ijs weer op en laat het smelten. In plaats van dikker ijs wordt het ijs dunner. Verschillende ijsmeesters, zoals de ijsmeesters van de Ankeveense IJsclub constateerde dan ook dat het ijs dunner was geworden in plaats van dikker. Dat smelten van het ijs maakt ook dat de sneeuw vochtig begon te worden. Door de luchtige structuur zuigt de sneeuw als het ware het water op maar het vormt geen compacte massa. Hoewel het van zaterdag op zondag zo hier en daar streng vroor, bevroor die sneeuw in combinatie met het water wel, maar er waren nog tal van luchtdeeltjes ingesloten. Die ingeloten lucht maakt het sneeuwijs broos. Zo broos zelfs dat het plots kan breken. Sneeuwijs kan in het geheel geen druk hebben. Scherpe schaatsen snijden dan ook direct in zo'n luchtige ijslaag.

Dubbeltjesijs
Maar er zijn meer eigenaardigheden rond sneeuwijs. Zo heb je gebieden in Nederland waar zich nogal wat dubbeltjesijs vormt. Dat dubbeltjesijs ontstaat met name in de veengebieden waar gasbelletjes ingesloten raken in gezond zwart ijs. In sneeuwijs raken deze gasbellen niet ingesloten maar onsnappen door de sneeuw. Daarmee ontstaat een minuscuul kleine opening waardoor direct water kan lopen. Het gevolg is dat er zwakke plekken ontstaan en meestal vormt zich daar dan een natte sneeuwplek op het ijs. Zo'n plek levert weer broos ijs op.

Belasting ijs door sneeuw
Tot slot nog de belasting van het ijs door sneeuw. Sneeuw heeft normaal een soortelijk gewicht van circa 200 kg per m3. Dat wil zeggen een laagje sneeuw van 10 cm geeft een belasting van 20 kg per vierkante meter. Die belasting valt wel mee maar als die sneeuw natter of compacter wordt neemt het gewicht wel toe tot 500 a 600 kg/m3. De 10 cm dikke sneeuwlaag wordt dan plots 50 tot 60 kg per vierkante meter. Met de geringe ijsdiktes zoals die er waren wordt dat een te grote belasting voor het ijs en gaat het scheuren met als gevolg dat sneeuw een natte brijachtige pap wordt. Dat is dan sneeuw vermengt met water. In de sneeuw nog altijd veel ingesloten lucht. Bevriest die brij dan is er als het echt hard vries niet veel aan de hand, maar zodra de temperaturen zoals nu maar iets boven het vriespunt komt is dat ijs direct broos het breekt direct af. Ofwel je zakt direct door nat bevroren sneeuwijs.

Momenteel ligt er eigenlijk overal sneeuw op het natuurijs in Nederland. Ook de landijsbanen hebben daar last van. Kortom deze vorstperiode met temperaturen rond het vriespunt geeft geen schaatsplezier. Of het moet heel hard gaan vriezen of het moet zoals er wel eens gezegd wordt warm water gaan regenen. In elk geval zou een kleine dooi periode welkom zijn

Dirk de Groot,
Docent cursus Natuurijsmeester 

Bron: KNSB: donderdag 24 december 2009

Sneeuw op ijs: gevaarlijke combinatie 

KNSB waarschuwt schaatsers: schaats niet op open water
Het levert een prachtig plaatje op: een bevroren ijsvloer met sneeuw. De keerzijde van de medaille is dat sneeuw op ijs zorgt voor zeer gevaarlijke situaties. De KNSB wil dan ook met klem benadrukken om niet te schaatsen op open water.

Door sneeuw op het ijs zie je geen verschil tussen dik of net nieuw ijs. Het kan maar zo zijn dat je over ijs van een halve centimeter schaatst. Zeker op dit moment is het ijs nog verraderlijk dun. Nergens in Nederland ligt een veilige ijsvloer. Het is daarom van belang om alleen gebruik te maken van natuurijsbanen van KNSB schaatsverenigingen. Neem je wel de gok doe dat dan alleen op plekken waar het ijs sneeuwvrij is gemaakt en informeer altijd naar de plaatselijke omstandigheden.

Ook zorgt de sneeuw voor een isolerende laag op het ijs. Hierdoor is de ijsgroei veel minder dan verwacht. Sterker nog: sneeuw isoleert zo erg dat het ijs nog nauwelijks aangroeit. Veel sneeuw op het ijs zorgt voor verslechterende ijsomstandigheden. De sneeuw zorgt voor een broei-effect, waardoor de bovenste ijslaag versmelt met de onderste sneeuwlaag.

Onder het ijs bij besneeuwd ijs
Mocht er dan toch wat gebeuren dan is het verstandig om goed voorbereid te zijn. Wanneer u onder het ijs schiet, dan is het zaak (alleen in geval van besneeuwd ijs) om naar de lichtste plek toe te zwemmen. Dat is de plek van het wak, op de plaatsen waar ijs ligt zorgt de sneeuw ervoor dat er geen zonlicht meer doorheen komt. Die plekken zijn dus donker.

Zorg er verder voor dat u goed bent voorbereid en neem de volgende veiligheidsmaatregelen in acht:  

 • Ga nooit alleen op pad.
 • Neem altijd een Natuurijs Veiligheidsset mee bestaande uit een priem en een stuk touw. Hiermee kan uit het ijs geklommen worden bij het door het ijs zakken
 • Informeer naar de plaatselijke ijsomstandigheden bij de lokale ijsclub
 • Kijk uit voor windwakken, vooral bij laagstaande zon
 • Kijk uit bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen. Daar is het ijs in de meeste gevallen onveilig
 • Schaats nooit in het donker
 • Opletten als de kleur van het ijs verandert
 • Pas op bij afvoerplaatsen van industrie
 • Waar waterwegen op elkaar uitkomen is het ijs vaak doorstroming minder dik
 • Ook vaargeulen houden risico’s in
 • Als er sneeuw is gevallen en het ijs is niet geveegd, is het levensgevaarlijk om te gaan schaatsen
 • Pas op bij kistwerken (opgekruid en daarna vastgevroren ijs)
 • Wees extra waakzaam bij mist
 • Neem een voldoende uitgeruste EHBO set
 • Na onder het ijs geschoten te zijn zwem dan naar de donkere plek toe, hier bent u door het ijs gegaan. Bij besneeuwd ijs dient de schaatser juist naar het lichte gedeelte te zwemmen.
 • Controleer de ijsdikte. IJs dunner dan 8 cm is gevaarlijk
 • Draag hoofdbescherming; een fietshelm of een smartcap voorkomen ernstig hersenletsel bij een val op het hoofd
 • Zorg bij felle kou voor extra bescherming
 • Zorg voor goed passende schaatsen

 Bron: KNSB: donderdag 17 december 2009

 

 

Laatst aangepast (maandag, 14 februari 2011 00:40)