<<Terug

Wat ooit in Finland is begonnen als een zomerse trainingsvorm van de crosscountry-skiërs wordt nu in de Hollandse klei opgepakt als een veilige en bovengemiddeld efficiënte manier om fit te worden of te blijven: nordic walking.
stg_nordic_walking_3juni2007_9_300Het gaat om een relatief nieuwe tak van sport die een dikke 20 jaar geleden in Finland is ontsproten aan de crosscountry-skiën, door beoefenaars die op zoek waren naar een trainingsvorm voor de sneeuwloze zomermaanden. In 1997 besloten de Finnen om van het wandelen met die stokken een zelfstandige sport te maken. Drie jaar later leidde dat tot de oprichting van de International Nordic Walking Association (INWA), waarna ook sportieve lopers uit andere landen inhaakten.

De hamvraag is uiteraard: wat maakt nordic walking gezonder dan gewoon lopen? Het komt erop neer dat je bij deze activiteit veel meer spiergroepen gebruikt. Met behulp van de speciaal voor dit doel ontwikkelde stokken, de poles, worden de rug-, schouder- en armspieren intensief gebruikt. Dat leidt niet tot blessures in het bovenlichaam; het draagt juist bij aan een betere doorbloeding tijdens het lopen, waardoor het risico op blessures afneemt.
 

Maar het wordt nog mooier. Vergeleken bij een sportieve wandeling ligt het energieverbruik beduidend hoger. Per uur verbrand je bij nordic walking 400 kilocalorieën, tegen 280 bij stevig doorstappen zonder gebruik van de wandelstokken. Maar hoewel de belasting op het hart- en longsysteem toeneemt, neemt de ervaren zwaarte van de training niet toe. Met dus als uiteindelijk resultaat een bijzonder effectieve work-out, zonder noemenswaardige belasting van de gewrichten. Dat maakt het vooral ook geschikt voor mensen met fysieke beperkingen.

stg_nordic_walking_3juni2007_10_300Bijkomend voordeel: het voelt alsof je een compleet fitness-programma hebt afgewerkt, zij het niet in een naar zweet ruikende sportschool, maar lekker in de buitenlucht genietend van de mooie omgeving in bijvoorbeeld bossen, duinen of heidevelden.

De pole
en stok voor Nordic walking, de pole, moet zo lang zijn dat hij recht naar beneden wijst wanneer je hem vastpakt en in elk geval niet hoger is dan een hoek van 90 graden met de elleboog. Een stok moet ongeveer 2,5 cm korter zijn dan een skistok voor dezelfde persoon, omdat die is gemaakt om in de sneeuw te steken. Een richtlijn voor de juiste lengte van de stok (pole) is de lichaamslengte vermenigvuldigen met 0,68.

 

De pole heeft enkele belangrijke verschillen met de wandelstok:

  • De voet (/schoen) van de pole is schuin geplaatst
  • De handlussen zijn breder en worden op een bepaalde manier met klittenband om de pols bevestigd (bij de wandelstok zijn het vaak gewone smalle lussen).

De techniek
Nordic walking is een logisch verlengstuk van wandelen. Bij het normale wandelen gaat de linkerarm en het rechterbeen naar voren en daarna de rechterarm en het linkerbeen. Deze gang noemt men de kruisgang.

Bij de Nordic Walking techniek wordt de voor-en achterzwaai verder doorgevoerd. De voorzwaai eindigt op heuphoogte en is in die stand licht gebogen. De pole wordt dan naast de voet geplaatst. Bij het plaatsen wordt de pole vastgepakt en weer losgelaten op het moment dat de pole naar achter wordt bewogen. De achterwaartse armbeweging begint vanuit de strekking van de elleboog, waarna de gehele arm-schouder en rompspieren actief worden. Het naar achteren gaan met de arm wordt gedaan tot de uitstrekking van de arm volledig is. De achterwaartse zwaai eindigt met een open hand.

NW_handvoor
inzet vóór gesloten hand   afzet bij/iets achter heup  armzaai achter open hand

Na de afzet van de voet met de tenen, komt de andere voet licht gebogen naar voren, gelijktijdig met de andere arm. Als de hiel de grond raakt begint er een nieuwe pas. Nadat de hand is geëindigd met een open handpalmen en de arm is zo goed als uitgestrekt, wordt de arm naar voren gezwaaid, gelijktijdig met het andere been.
Hierbij blijft de hand steeds open om op die manier optimale ontspanning in de spieren te bewerkstelligen. Bij het achterwaarts bewegen van de pole wordt druk op de pole gezet. Hoe meer druk op de pole wordt gezet, hoe groter de paslengte en de snelheid van lopen.

Deze techniek is voor iedereen gemakkelijk aan te leren. Om tot de juiste uitvoering te komen worden er echter wel veel fouten gemaakt, die tot vervelende gevolgen kunnen leiden. In een mogelijk te volgen cursus wordt u stapsgewijs de juiste techniek aangeleerd. Zo'n cursus wordt meestal gedaan in kleine groepen en in 5 lessen van 1 ½ uur.
Vooraf aan een cursus wordt er vaak een kennismakingsles gegeven. Hieraan hoeft u niet mee te doen alvorens de cursus te volgen. De kennismakingsles is er voor om bij u zelf na te gaan of Nordic Walking een sport is die bij u past.

Nordic walking kent drie niveaus:

1. Gezondheidsniveau
Het gezondheidsniveau biedt een ieder met een lichamelijke beperking de mogelijkheid om in de buitenlucht aan zijn conditie en lichamelijke gesteldheid te werken.
De gewrichten worden ontlast, er is ontspanning in de schouder en nek en de wervelkolom wordt ondersteund. Bij lichamelijke klachten aan de wervelkolom, gewrichten van de heup, knie en enkels is Nordic Walking ideaal. Uit de praktijk is gebleken, dat bij het behandelen van bekkeninstabiliteit, whiplash, fribromyalgie, RSI en chronische rugklachten Nordic Walking uitkomst biedt. Verder biedt Nordic walking een goede mogelijkheid bij hartpatiënten, mensen met overgewicht, diabetes, COPD om aan hun conditie te werken.

Dit niveau wordt geleerd in de basiscursus c.q. beginnerscursus. De arminzet is bijna gestrekt naar voren en gestrekt naar achteren. De romp is rechtop. De pas is iets ruimer dan een normale wandelpas, er is geen zweefmoment. Het bovenlichaam maakt een lichte rotatie ten opzichte van de heupen: zie rechter foto voor een uitvergroot beeld van deze beweging. Deze techniek is zeer gunstig wanneer u uw hartslag rustig op gang wilt brengen, of wanneer u een rustmoment wilt inlassen. Tevens kunt u in alle rust werken aan de juiste afzet en coördinatie.

2. Fitnessniveau
Bij het fitnessniveau  zullen de deelnemers bij het goed uitvoeren van de techniek alle voordelen van deze sport ondervinden. De hartslag neemt toe, het energieverbruik kan tot 46% toenemen, waardoor het uithoudingsvermogen optimaal getraind wordt. Het fitnessniveau is, zoals je het in de Engelse taal zo mooi kan noemen, een total body work out.
Indien u niveau 1 geheel beheerst bent u klaar voor niveau 2, ook wel de fitnessvariant genoemd. De basistechniek is nog steeds hetzelfde, echter worden de bewegingen groter. Hierdoor wordt meer snelheid en kracht ontwikkeld. Let op: de bewegingen gaan dus niet sneller! De verschillen: de arminzet gaat verder naar voren en naar achteren, de elleboog mag hier iets meer in buiging. Belangrijk daarbij is wel dat de achterzwaai afgemaakt wordt, dit betekent een gestrekte arm tijdens het zweefmoment van de pole, voordat de pole weer naar voren komt. Op de foto hieronder is dat minder goed te zien. De rotatie blijft gelijk, er komt meer steun op de poles. De pas wordt groter en er kan zelfs een zweefmoment ontstaan. De romp komt iets naar voren, de buikspieren zijn hierbij aangespannen.

3. Sportniveau
Dit niveau is geschikt voor zeer fitte sporters, die de fysieke grenzen willen verleggen.Je moet al een tijd Nordic Walking op fitnessniveau hebben gedaan om hieraan te kunnen beginnen.

Na het 2e niveau bent u klaar voor het 3e niveau, ook wel de sportvariant genoemd. Deze variant vraagt veel van uw lichaam en is daarmee een techniek voor de echte sportfanaat. Bij deze techniek heeft u een polemaat hoger nodig, dan bij de voorgaande niveaus. De bewegingen zijn nog groter en er is bij elke pas een zweefmoment. Het is niet meer een wandelpas, maar een renpas. Met deze techniek kunt u makkelijk 10 km/u halen.  

Kijk ook eens op:

Bron: Wikipedia - www.brammersports.nl - Algemeen Dagblad

Laatst aangepast (maandag, 14 februari 2011 01:38)