<<Terug

Voorwoord ijssplinters15nr3_300x450
De kerst en het nieuwe jaar naderen snel. We hebben al op bevroren paden in het bos gefietst. Deze week waren dezelfde paden overigens al weer modderig zacht!

In Nijmegen is onze club al geregeld gesignaleerd. Enkele leden zijn in voorbereiding voor de Weissensee. Het groepje is vooralsnog klein! Wie gaan er nog meer?

Zware trainingen en dergelijke eisen ook haar tol. Hans Bekendam is gevallen en langdurig uitgeschakeld. De motor van de ATB groep, Gerard vd B, moet al een paar weken verstek laten gaan bij het fietsen en schaatsen. Gelukkig lijdt de website hier nog niet onder. Piet Brugmans kan helaas de zaaltraining nog niet leiden; hij moet eerdaags weer onder het mes. De schaatstraining verandert langzaam in een beginners volleybalavond!

We hopen dat iedereen in het nieuwe jaar weer voldoende is hersteld.

In dit nummer veel nieuws uit het veld. Er wordt veel teruggekeken. Veel clubleden hebben op de fiets een lange en soms zware tocht gemaakt; twee leden blikken terug, anderen doen dat in april

Voor het aprilnummer hebben zich al enkele leden gemeld voor de rubriek “Wat deed jij in je werkzame leven?"

FlevOnice timmert dit jaar veel aan de weg. Ze kunnen nu goed ijs leveren met mooie marathonwedstrijden. Onze club moet de weg nog vinden, zo lijkt het.

Hein Leveling

Van de voorzitter
Beste mensen, Bij het verschijnen van deze "IJssplinters" is het inmiddels winter in ons kikkerlandje. Dus wat mij betreft kan het gaan vriezen. Zo`n twee weken matige tot strenge vorst zou onze vereniging goed doen. Schaatsen, koek en zopie, het samen naar de start van een toertocht rijden, klunen. Ik zit zomaar wat te mijmeren.
Maar nu even bij de tijd; Op 13 december jl. aanschouwde het jongste toekomstige lid Rowan Hiskemuller het levenslicht. Esther en Martin van harte gefeliciteerd ook namens de andere bestuursleden en dat jullie zonen maar in goede gezondheid mogen opgroeien.
Ook aandacht voor die leden, die in de lappenmand zitten; Piet, Hans, Gerard. Ik, wij ho(o)p(en), dat jullie in 2009 weer van de partij zijn.
Piet, je broer doet het 's maandagsavonds wel aardig maar..........
Nu beste STG-ers rest mij een ieder fijne feestdagen en vooral een gezond 2009 toe te wensen en hopelijk natuurijsplezier het komende jaar, buiten de vier leden Esther II, Martin, Wim en Jan, die allen de 200km gaan (uit)schaatsen op de Weissensee.( Wie weet gaan er nog meer leden die kant op!)

Ik hoop jullie allen op de Nieuwjaars borrel te zien.                                                         

Martin Appelhof

Uitnodiging

Zondag 11 januari 2009

NIEUWJAARSRECEPTIE

Ook dit jaar wil de  STG Renkum/Heelsum graag met u het nieuwe jaar inluiden!  

Dit zal plaatsvinden onder het genot van een drankje en hapje op zondag 11 januari 2009, van 14.30-17.00, in het Verenigingsgebouw Excelsior aan de Frans Campmanweg 5 te Renkum.

We rekenen op uw komst samen met uw partner. Alleen in geval van natuurijs heeft u voldoende excuus voor afwezigheid…..(in dat laatste geval is het overigens verzamelen bij Willem.)

Het Bestuur

Rowan_tekening_400
Rowan_tekst_400

 ATB-en
Zondagmorgen zijn we weer het bos op gegaan. Willem, Vincent, Rob, Hans, Martin (Appelhof), gastrijder Joop (de Boer) en ondergetekende hebben de slanke racefiets verruild voor de stoere ATB. Het was lekker bosweer en de singletracks en ook bredere bospaden lokten om er eens lekker tegenaan te gaan.
De noord-westelijke uitgezette bostoertocht werd gekozen als startcircuit. tochtHet was even wennen, maar toch hebben we in een lekker tempo gefietst. Helaas lag er hier en daar toch al wel veel modder. Het lijkt er op dat die plekken steeds groter worden. Dat belooft wat voor de echt natte periodes.
Voor degenen die er aan denken om eens mee te gaan. We vertrekken om 10.00 uur scherp bij Willem Brugmans vandaag. De langzaamste bepaalt het tempo, maar gezegd moet worden dat er rijders bij zijn, die zich zo nu en dan laten verleiden om er eens lekker tegenaan te gaan. Die uitdagingen kun je niet altijd weerstaan. Na een stukkie lekker doorrammen wordt er dan wel weer netjes gewacht op de achterste renners.
Uitgangspunt is altijd dat we gezamenlijk weer bij Corrie aankomen voor de koek en koffie.
Denk dus niet dat je niet mee kan, want dat is niet waar. Maar als je helemaal geen ervaring hebt in het bos, dan is het aan te raden om eerst eens alleen wat stukken in het bos te fietsen, zodat je een beetje leert wat het is en waar je grenzen liggen.

Gerard

Een ongelukje?
Zo’n vier weken geleden ging de ATB-groep van onze STG weer op pad voor haar zondagochtendtraining. De leiding is in handen van WB en GvdB, die om het hardst roepen dat er rustig aan moet worden gereden; dat deden we ook, de eerste 10 minuten! We zochten onze weg achter Gerard, die als gebruikelijk de koppositie heeft. Door het Renkumse beekdal gaan we richting O.N.O.- bossen. Op het smalle paadje door de weilanden moeten we een groepje tegenliggers laten passeren, zodat we bijna stilstonden. Hierbij raakte Hans Bekendam het achterwiel van zijn voorganger en viel daarbij op z’n elleboog. Hij had veel pijn en kon de arm maar moeilijk bewegen; hij besloot alleen terug te gaan naar huis. Wij verder met vijf man. Nadat de lekke band van Martin H. was hersteld, was de afspraak bij de start vergeten. Het werd een harde strijd, vooral voor de gepensioneerden in het groepje.
 ’s Avonds hoorden we dat Hans naar het ziekenhuis was geweest waar werd geconstateerd dat hij een botje in de elleboog had gebroken. Helaas kon hij pas een week later worden geopereerd!
Inmiddels is hij herstellende, heeft twee keer in de week fysiotherapie en moet begin januari weer naar de specialist. Hij mag nog steeds niet autorijden.
En wij maar denken, och een valpartijtje, dat komt wel meer voor bij fietsen.

Hein Leveling

Schaatshistorie
Lang gewacht, stil gezwegen, nooitgedagt en toch ………
(9 letters) gekregen.

De spellingsfanaten onder ons zullen direct zeggen: “nooitgedagt”? Dat schrijf je toch niet aan elkaar, en met ch i.p.v. g ! Klopt helemaal. Maar vul op de stippeltjes schaatsen in en het kerstcryptogram is klaar.
Het zal in 1951 zijn geweest, dat ik mijn eerste houtjes kreeg. Schaatsen met zo’n knopje vooraan de punt en oranjebruin gestreepte banden en lederen hak- en voetleertjes. Herken je het? Na lang zeuren overigens, mijn eerste eigen schaatsen.
We hebben het over de Koninklijke Schaatsenfabriek J.Nooitgedagt in Drylts (IJlst). De grondlegger vestigde zich in 1865 in IJlst. In eerste instantie maakten ze houten gereedschappen zoals schaven, maar ook wel de schaatshouten. Samen met zijn vier zonen runden zij deze fabriek; elk een eigen taak, kantoor, houtafdeling, smederij en later de machinekamer.
Rond 1900 legde men zich steeds meer toe op de productie van de houten, maar ook de ijzers en later metalen schaatsen. Hierbij werd gebruik gemaakt van Duitse matrijzen; het is dan al rond 1934. In 1925 nemen een aantal kleinzonen het bedrijf over en in 1942 komt de eerste achterkleinzoon. Met recht een echt familiebedrijf.
In 1965, na een aantal ijsloze winters (1963 niet meegeteld!) stopte men de productie van schaatsen, en later ook het maken van houten speelgoed. Men ging over op het maken van gereedschap, vooral beitels. Deze productie liep op tot wel 1.000.000 per jaar! Nooitgedagt was de grootste producent ter wereld.

schaatsen1

Het predicaat “Koninklijk” krijgt men in 1965, ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan. De laatste schaatsen zullen waarschijnlijk in Soestdijk onder Koninklijke voeten zijn terecht gekomen! Door het wegvallen van een aantal (o.a. Zweedse) afnemers werd in 1995 de houtafdeling gesloten. Aangezien er in 1997 binnen de familie geen opvolging was, is het bedrijf in 2003 helaas gesloten.
Dus wie net als ik lang gewacht etc…, ooit toch ook “houtjes” heeft gekregen, wees er zuinig op want Koninklijke houtjes zijn kostbaar.

Veel schaatsplezier,
Carel Hagenbeek

nooitgedagt

Eerste FlevOnice toertocht in Biddinghuizen

FlevOnice_toertocht

Op 12 december 2008 hebben 500 deelnemers meegedaan aan de eerste toertocht op de 5 kilometer lange trajectijsbaan FlevOnice in Biddinghuizen. Om 07:00 uur begon een kleine groep aan de tocht over 200 kilometer, later vertrokken meer rijders voor tochten over 50, 100 of 150 kilometer. Voormalig A-rijder André Klompmaker volbracht na 7 uur en 33 minuten als eerste de 200 kilometer.
Na het startschot van Leny van der Hoorn, de winnares van de Elfstedentocht in 1985, om 7 uur vertrok de eerste groep schaatsers voor hun tocht over 200 kilometer. De grootste groep deelnemers vertrok om 8 uur voor de 50, 100 of 150 kilometer. In de loop van de dag sloten zich hier nog een groot aantal schaatsers bij aan. Op het hoogtepunt van de dag genoten zo’n 500 schaatsers van deze unieke toertocht op FlevOnice, inclusief de niet deelnemers. Het echte natuurijs gevoel en de uitstekende organisatie waren de belangrijkste onderwerpen van gesprek bij de deelnemers, onder wie ook de 83-jarige Elfstedentocht veteraan George Schweigmann.
Het weer werkte ook mee: kou, zon en wind. Over belangstelling van de media had de organisatie niet te klagen. N.O.S radio, de Evangelische Omroep, RTL 4 en omroep Flevoland waren van de partij. Het parcoursrecord over 200 kilometer werd met bijna drie kwartier gebroken. Andre Klompmaker ging als eerst over de finish in 7 uur en 33 minuten. Alfred Knikker raakte zijn record kwijt maar finishte als tweede in 7 uur en 45 minuten. De derde plaats was voor Dolph Ter Linde in 7 uur en 59 minuten.

De eerstvolgende toertocht is op 9 januari 2009, daarna op 20 februari 2009. Gaan we daar als STG R / H aan deelnemen? (Dit lijkt me een goede training voor de Weissensee)
De Superprestigedagen zijn op  17 en 24 december en daarna op 1, 7 en 14 januari 2009. (zie de kalender op deze site) Kijk voor je naar Biddinghuizen gaat altijd eerst op www.flevonice.nl voor bijzonderheden.

Wandelen met de boswachter

kronkelende_oliemolenbeekKronkelende Oliemolenbeek

Zaterdag 25 oktober was de geplande najaarsactiviteit van STG Renkum/Heelsum. Om 14.00 uur, met een zonnetje in de rug, verzamelden wij ons bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer op de Keijenberg voor een rondleiding door het Renkums Beekdal. Mede door de weergoden was de opkomst groot, ongeveer 25 personen.
Daar waar we af en toe tijdens de training met haastige spoed op de ATB het Renkums Beekdal doorkruisen met alleen aandacht voor de paden voor ons, werden we nu gewezen op de zaken gelegen naast deze paden. De verscheidenheid aan bomen, paddenstoelen, het natuurbeheer, de toekomstplannen en het betrekken hierbij van de inwoners van Renkum. Te veel om op te noemen.
De boswachter, familienaam Kasteel, boeide ons allen met zijn enthousiasme en de verhalen over het verleden en de toekomst. Na ongeveer twee uren in het bos te hebben vertoefd, kwamen wij terug bij het bezoekerscentrum, waar, tijdens het drinken van een kop koffie of thee, de middag nog even werd geëvalueerd. Daarna ging een ieder voldaan weer zijns weegs.
We kunnen terugkijken op een geslaagde najaarsactiviteit.
In het voorjaar van 2009, na een winter met minimaal 2 weken natuurijs schaatsplezier, stellen wij jullie weer op de hoogte van de volgende happening en hopen we dat we weer met een groot ledental aanwezig zijn. Dat verstevigt de onderlinge band alleen maar.

Het bestuur 

quadenoordmolen_in_1920
Quadenoordse molen in 1920 
     quadenoordmolen_na_2002
Quadenoordse molen na beleming in 2002 

De Adelaar van Toledo
Wielerliefhebbers en zeker de iets ouderen onder ons (en dus diegenen die er verstand van hebben) weten meteen over wie dit stukje gaat. Voor de anderen zal ik het even uitleggen: Frederico Bahamontes was in de jaren 50-60 van de vorige eeuw een heel grote wielrenner en de allergrootste in het hooggebergte. Hij won verschillende keren het bergklassement in alle grote rondes en een keer zelfs (in 1959) het eindklassement in de Tour.
Omdat hij over de bergen leek te vliegen kreeg hij de Geuzennaam “De Adelaar van Toledo”.

      bahamontes
Op weg naar Grenoble in 1959

Waarom begin ik hierover? Toen Henriëtte en ik in 2005 in Toledo waren om de geweldige mooie en grote kathedraal te bekijken, fietsten we van de camping tot vooraan in de oude stad. De straatjes zijn daar duidelijk niet gemaakt om te fietsen, dus parkeerden we de fiets en wandelden door het oude centrum. Alle bezienswaardigheden zijn goed bereikbaar via een wirwar van kleine straatjes en pleinen. Nog ver voor etenstijd vonden we een mooi pleintje om twee andere uitingen van de Spaanse cultuur te beproeven. Plein was een groot woord, er pasten een aantal tafeltjes en stoelen en veel tevreden toeristen.

Wat bleek, we hadden plaats genomen tegenover een (helaas gesloten) winkel met de naam Bahamontes! De vriendelijke ober, zeer vereerd dat zijn beroemde buurman werd herkend, was graag bereid om een paar buitenlanders voor deze winkel te fotograferen. Een fransman zag ons bezig en we raakten in gesprek; ook hij wist van “l’Aigle de Toledo”. Hij begon ook gelijk foto’s te maken. Zelfs de eigenaresse van de kiosk naast het restaurant mengde zich in het gesprek. Volgens de ober woont Bahamontes nog steeds boven de winkel en komt hij geregeld zijn krantje en “café solo” bij de overburen halen. Hij is op 9 juni in goede gezondheid 80 jaar geworden. In 2003 heeft Wilfred de Jong voor het programma Holland Sport een reportage gemaakt over Bahamontes en deze winkel.

bahamontes1
Een mooie herinnering uit 2005

In 1969 is Harm Ottenbros uit Hoogerheide (bij toeval) wereldkampioen bij de profs geworden, op een vlak parcours in Zolder, België. Als het peloton een viaduct opreed moest hij al lossen! Harm O. werd als niet-klimmer wel spottenderwijs “De Adelaar van Hoogerheide” genoemd. Misschien moeten we ook eens in West Brabant gaan eten: in die buurt is in ieder geval een heel grote Basiliek.

H en H te H

Terugkijken
Het is donderdag 18 december. Eigenlijk een gewone dag. Ik ben om half acht opgestaan, koffie gezet, brood gegeten en de krant gelezen. Hierna heb ik de pen gepakt, omdat Hein me had gevraagd een stukje te schrijven voor het clubblad, met als thema een terugblik op de fietstocht naar Santiago.
Omdat schrijven niet mijn grootste hobby is heb ik dit steeds voor me uit geschoven. Overpeinzend kom ik tot de conclusie dat het fietsen me geen moeite kostte. Maar ik was blij dat ik voor het regelwerk Martin bij me had. De taal was wel het grootste struikelblok. Maar van de fietstocht heb ik genoten. Zeker de Pyreneeën over en daarna de hoogvlakte van Spanje. De stad Santiago viel me een beetje tegen. We zijn na een dag naar huis terug gevlogen. Het was een rommelige terugtocht, want we landden in Munster/Osnabruck i.p.v. op Schiphol.
De kleinkinderen misten opa en ik hen, en Corrie was ook blij.

Dus het gezegde “Oost West thuis best”, slaat zeker op mij.

Willem Brugmans

Terugblik Renkum-Santiago de Compostela
Al weer een half jaar geleden, dat Wim en ik op bedevaart gingen naar Santiago de Compostela. Een tocht van ruim 2800 kilometer.
Terugkijkend op deze monstertocht zijn mij een paar dingen bijgebleven; het afzien op sommige dagen en dat er dan plotseling een schakelaar in je bovenkamer omgaat en dat je een moment later naast je fiets staat. Je benen willen nog wel maar je hersenen geven geen signalen meer door. En dat je na enkele minuten toch weer op de fiets stapt en de beklimming afmaakt alsof er een hulpmotor wordt bijgezet.
Dat er wanneer je zo in je eentje aan het zwoegen bent van allerlei zaken door je hoofd gaan; het thuisfront, je kinderen, hoe zou het met ze gaan. Ik heb mij ook diverse keren heel nietig gevonden in het schitterende, weidse Spaanse landschap. Alleen op de wereld, overleven.
Voor het overige, dat wanneer je moeilijk zat ook weer steun had aan de ander, gedeelde smart is halve smart. Nu dit waren een paar zaken, die bij mij nog wel eens terugkomen wanneer ik de reis de revue laat passeren.

Ik kan echter een ieder die van fietsen houdt en kan afzien een dergelijke tocht of anderzijds fysieke uitdaging van harte aanbevelen.

Martin

 

Laatst aangepast (zondag, 17 april 2011 09:17)