<<Terug

Voorwoord
De zomer gaat langzaam in herfst over en dus vinden jullie in deze ijssplinters15nr2_300x450IJssplinters
verhalen over de zomer en de activiteiten voor de komende winter.
Het bestuur nodigt jullie uit voor verschillende activiteiten in dit najaar en deze winter: leg de data vast!
De activiteitenkalender treffen jullie separaat aan.Er is een bericht van onze meest westelijke leden; ook zij blijven behoorlijk actief. De voorbereidingen voor de Weissensee zijn daar al in volle gang. Ik ben benieuwd hoe hier op wordt gereageerd.
Op de fiets wordt in verschillende groepjes hard getraind. Geregeld worden 60 km of meer in 2 uur gereden. Een nieuw lid, de Vlieger genaamd, is hierbij vaak van de partij.
“De Vlieger?, de Vlieger?”, zegt u…. Inderdaad, Esther is de voornaam!|
Martin en Willem komen met een verslag van hun fietstocht. We worden uitgebreid geïnformeerd over het weer, bier en wijn, de omvang van de maaltijden, “pech onder weg” en natuurlijk hun huishoudelijke beslommeringen.
Hoe zij in vier weken pelgrim zijn geworden hopen we in het december nummer te vernemen.

Hein Leveling

Van de voorzitter

Beste STGers,

Allereerst Piet, ik ben blij dat je weer thuis bent na je operatie en ik hoop, dat je herstel voorspoedig verloopt.

Voor de overige leden hoop ik, dat een ieder zonder al teveel kleerscheuren door de zomer is heen gekomen en haar of zijn gewicht/conditie op niveau heeft weten te houden.

Het najaar en winterseizoen staan weer voor de deur. Vol verwachting klopt ons hart voor wat betreft de aankomende winterperiode. Zal het nu eindelijk eens gebeuren, een week of twee een mooie ijsvloer op onze binnenwateren. Je weet maar nooit, al smelten de poolijskappen met schrikbarende snelheid. Gelukkig zijn wij geen ijsberen en kunnen wij zonder ijs. Maar het zou toch wel fijn zijn als….

Maar zolang wij het niet weten nemen we het zekere voor het onzekere en blijven wij actief; fietsen, schaatstraining. Het bijwonen van de clubuitjes. In januari 2009 de nieuwjaarsreceptie om elkaar weer eens in de ogen te kijken en te verhalen en plannen te maken voor deze of gene toertocht op bevroren water al dan niet op natuur of kunstijs.

STG-ers ik wens een ieder een gezonde en actieve winterperiode 2008/2009 toe met daarbij een grote dosis saamhorigheid .

Martin

UitnodigingStg_logo3 
Bij deze wil het bestuur u allen van harte uitnodigen voor een leerzame, gezellige en natuurlijke activiteit in de buitenlucht, namelijk een wandeling met de boswachter in onze eigen vertrouwde omgeving!

Wanneer: Zaterdag 25 oktober 2008

Waar: Natuurinformatiecentrum De Beken. Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ te Renkum.

Hoe laat: We worden daar verwacht om uiterlijk 14.00 en de wandeling zal duren tot een uur of 16.00. Aansluitend gaan we met z’n allen ergens een welverdiende kop warme chocolademelk met slagroom drinken.

Kosten: de kosten van de wandeling zijn voor de vereniging. De warme chocolademelk waarschijnlijk voor eigen rekening.

Opgeven: Graag opgeven bij Willem Brugmans of Esther Bakker voor 10 oktober in verband met reserveren van het aantal boswachters. . Natuurlijk zijn ook introducés van harte welkom. (Telefoonnummer Willem: 0317-314379, Esther:06-25296406).

paddestoel

Leven in het ‘drukke’ westen
Een half jaar is het al weer geleden dat wij Renkum verlieten. Zo voelde het ook echt, Renkum en de rest van de Veluwe verlaten. Ondertussen voelt het gelukkig ook als ergens naar toe gaan. Een half jaar verder, en eigenlijk ging dat al sneller, voelen we ons al echt thuis in Driehuis. Het is hier inderdaad een stukje drukker, maar om mezelf dan te troosten denk ik erbij dat je op de A50 ook in de file staat. Driehuis zelf blijkt een rustig en beetje ingeslapen dorpje met een dorpssupermarkt, bakker, twee basisscholen en een geweldige ijssalon (en natuurlijk die beroemde begraafplaats), waardoor de drukte van de omgeving in het dorp niet merkbaar is. Het helpt ook dat we rondom ons verschillende natuurgebieden hebben. 5 Minuten lopen de ene kant op en we zitten in het bos, 5 minuten de andere kant op en we lopen een fantastisch duingebied in. Op de fiets zitten we, fietsend door de duinen, in 20 minuten aan het strand. Ook op de race fiets of mountainbike zijn hier volop mogelijkheden. Dat moet nu ook wel, Jan-Bart is ondertussen namelijk voorzichtig begonnen met de voorbereidingen voor de Weissensee van komende januari. Het is dan ook erg fijn dat er ook hier een schaatsbaan in de buurt zit, zodat het gemakkelijk is om schaatsuren te maken. Ik heb van betrouwbare bron vernomen dat veel uren op het ijs toch wel handig is als voorbereiding… Voor mij is de Weissensee dit jaar iets te vroeg, mijn buik is te dik om nog te gaan trainen. Dit keer houd ik de rondes bij, dan kunnen we dat volgend jaar wellicht omdraaien.

Is het stukje al wervend genoeg om nieuwsgierig te worden? Ik was vast van plan de club eens uit te nodigen om hier een rondje te komen fietsen, verandering van omgeving doet fietsen! Dit jaar is het er echter niet van gekomen, druk met wennen, klussen, werken en studeren. Uiteraard zijn jullie volgend jaar op de racefiets of komende winter op de mountainbike van harte welkom om kilometers te maken in het duingebied, met het vaste 12 uurtje achteraf. Misschien kan er een mooie trainingsdag georganiseerd, ’s ochtends het beruchte rondje in Schoorl en ‘s middags schaatsen in Haarlem. (op de Weissensee ben je tenslotte ook 10 uur in touw.)

Hoe het seizoen er ook uit komt te zien, veel succes met de voorbereidingen voor de Weissensee, in Renkum, Driehuis, Utrecht of Friesland en voor iedereen natuurlijk op naar een sportieve winter!

Groet,  Manon

Schaats/fietsvrienden,
Zoals jullie misschien weten of niet weten zijn wij, Wim Brugmans en Martin Appelhof het afgelopen voorjaar/zomer op de fiets vanuit Heelsum naar Santiago de Compastela in Spanje gereden. Wij hebben gemeend om jullie van deze tocht in de vorm van een soort reisverslag deelgenoot te maken.
Het idee om deze tocht te rijden ontstond in 2007. Mede gezien het feit, dat wij van onze zonden wilden worden verlost en Wim aan het eind van het jaar van Drees gaat trekken, geschiedde de tocht en de boetedoening in de maand juni 2008.
Wij zijn vertrokken op maandag 2 juni en kwamen in Santiago aan op 30 juni, terwijl we op de Frans-Spaanse grens van één dag rust genoten.Het was de bedoeling om elke dag ongeveer 100 km te rijden, een camping op te zoeken en daar in onze tentjes te overnachten maar het weer liet dit niet elke dag toe.

827
Hier troffen we veel gastvrijheid en ook metgezellen

Dag 1; 2 juni 2008 Heelsum-Sittard,150 km
Nadat er op de Vendelier eerst een foto werd gemaakt door Gert Budding (sportjournalist) om geplaatst te worden in de Gelderlander werden Wim en ik uitgezwaaid door Corrie, Margie, Saskia, Ria en Gerard. Na eerst nog op de foto te zijn gezet door Hein ging de eerste dag naar Venlo. De wind kwam uit het noordwesten en daar hadden wij veel gemak van. Om 12.30uur in Venlo, nadat we in Arcen de inwendige mens hadden versterkt. Vervolgens in Roermond alwaar de eerste spaak in het achterwiel van Martin het had begeven (wij hadden wel veel bagage bij ons) een noodgedwongen reparatiestop. Daarna Linne-Maasbracht-Echt-Susteren naar Sittard.
Om 16.30 uur aankomst in Sittard bij Bert en Ine Brugmans, resp. broer en schoonzus van Wim. De eerste 150 km zat erop en een biertje ging er goed in. Daarna werden we goed verwend met een uitgebreide rijsttafel en nog meer bier. ‘s Avonds tijdens het klaverjassen brak het onweer los en dat voorspelde niet veel goeds voor de volgende dag. Om 23.30uur te bed, nadat er bij beiden de nodige krampen in de kuiten schoten. Dat belooft wat.

vertrek_WenM
Vol goede moed op pad.

Dag 2; 3 juni 2008 Sittard-Polleur/Theux (Belgische Ardennen), 80 km
Om 07.00uur ging de wekker en het regende. Maar om 9 uur toen we vertrokken brak de zon door en wij op weg richting Maastricht waar de eerste etappe langs “Oude Steden”werd opgepakt. De wind stond inmiddels zuidwest, wat niet ten goede kwam voor het gemiddelde. Door de Voerstreek, zeg maar het verlengde van de Mergellandroute, naar de uitlopers van de Ardennen waar ons al direct diverse klimmen werden voorgeschoteld. Tot rond de 10 km per uur zakte onze snelheid. Onderweg diverse broodjes en een kippenpoot verorberd, die wij bij ons vorige rustadres als lunchpakket hadden meegekregen. Uiteindelijk in de namiddag beland op camping Polleur (met zwembad), 4 km voor het plaatsje Theux.
Eerst een halve liter Jupiler gedronken en vervolgens een uur op de rug in het gras. Het was heerlijk zonnig. Na dit dutje de tenten opgezet, portemonnee van Wim gezocht, diverse keren met Corrie gebeld. Hij moest in één van de voortassen zitten. Uiteindelijk gevonden, gedoucht, gezwommen en gekookt, in die volgorde. Nog een Jupiler of …., in de tent , slapen want morgen richting Bastogne door de Ardennen.

Dag 3; 4 juni 2008.  Pollier/Theux- Bastogne,  107 km
Vanochtend na het inpakken van de natte troep door de regen op weg voor etappe 3. We zouden wel zien hoe ver we kwamen. Tot nu toe de zwaarste dag (er zouden er nog vele volgen). Op de kaart stonden de klimmen met percentages vermeld en wat er niet vermeld stond was ook klimmen. Echter moet gezegd worden ook enkele fijne afdalingen. Wim was vandaag (had ik nog niet eerder vermeld) weer in betere doen dan ik. Al gaf hij aan het eind van de dag aan ook enigszins uitgewoond te zijn. Aankomst Bastogne 17.00 uur Onderweg nog een bakske koffie gedronken en bij een supermarkt voor de deur wat calorieën gestouwd.
Op de camping een uurtje bezig geweest de tenten op te zetten, 3 kwartier voor Wim en 1 kwartier voor mijzelf. Daarna gedoucht, 2 munten gehaald en een wasje gedraaid en daarna in de droger. Nu 21.00uur en we gaan op stok.

Dag 4; 5 juni 2008. Bastogne-Montmedy 100 km
Om 08.45 met droog weer vertrokken richting Avioth in Frankrijk. Na een paar uur rijden begon het te regenen en het hield niet meer op. Een camping was geen optie. Na een klim van één km à 18% kwamen we aan bij een gite. Vol verwachting klopten onze harten. Echter de gite zat vol. Wij kregen wel een kop koffie en een koek. Na enig heen en weer gebel konden wij 6 km verderop een kamer huren in een prachtige gite voor de prijs van euro 50. Nadat wij ons hadden geïnstalleerd kwam er nog een Belgisch stel bij ons in wonen. Wederom gedraaid. Vlotte maaltijd, macaroni, spekjes en een ei en banaan en een biertje. ’s Avonds Wim nog verzorgt. Het leek wel of er een kip was geslacht. Wim had zijn krullen met het scheermes bijgeharkt en was vervolgens op bed gaan liggen, waarna het witte kussen enigszins anders van kleur werd. Na nog een klein wasje van Wim uiteindelijk het licht uit.

Dag 5; 6 juni 2008 Montmedy-Ste Menehould 95 km
Om 09.30uur regen en nog eens regen en heuvels. Uiteindelijk door bemiddeling van een dorpsapotheker een hotel gevonden. Echter 13 km buiten de route in de plaats Ste Menehould.
De douche was heerlijk. Vervolgens de kleding te drogen gehangen en ik nog even snel bij de fietsenmaker aan. Er was inmiddels weer een spaak in het achterwiel gesneuveld.
Wim ligt momenteel als een opgebaarde naar Roland Garos te kijken. Dadelijk iets te eten opzoeken bij de Italiaan en morgen weer verder.

Dag 6; 7 juni 2008 Menehould-Drosnon (50 km voor Troyes) 115km
Om 08.30 vertrokken. Vanmorgen na een Frans ontbijt, stokbroodje met jam en koffie en jus weer op de fiets. De fietskleding was niet geheel droog, evenals het wegdek. Na een uur fietsen begon het weer te miezeren en het was mistig. Na 20 km zaten we weer op de route. Een saai landschap, eindeloze akkers met graan en aardappelen. Ook nog enkele reeën gespot. In Chalons sur Marne broodje genomen en Wim zijn twee rozijnenbroodjes. Omstreeks 14.00 werd het droog en we hadden er toen 75 km opzitten. Hier was een overnachtingadres, 40 km verder de volgende. Dus nog maar een paar uur door bijten anders kwam de 100km per dag in het gedrang. Net toen het weer nattig werd aankomst bij een chambre d,hotes. We werden allervriendelijkst ontvangen door de vrouw des huizes en kregen eerst een rondleiding. Er waren diverse schitterende vertrekken. Het geheel was 6 weken daarvoor gereedgekomen, werkelijk prachtig. Eerst ieder een Leffe en daarna onder de douche en in bad. Wim lag als een walrus in bad (is een foto van gemaakt. Na censuur eventueel beschikbaar voor geïnteresseerde leden).
Vervolgens weer de kleine was gedaan. Ik zit nu onder het schrijven naar Zwitserland-Tsjechië te kijken en Wim is op de bank in slaap gevallen. De vrouw des huizes is een maaltijd voor ons aan het bereiden. We laten ons verrassen.

Dag 7; 8 juni 2008. Drosnon-Ervy-le Chatel 97 km (40km voor Auxerre)
Na een heerlijk ontbijt, in droge schone kleding op weg naar Troyes. Eindelijk droog weer. In Troyes onder de ogen van enkele zwervers in een parkje een gegrilde kip verorbert. ‘s Avonds een pizza met enkele biertjes weggespoeld. Tentjes staan er weer strak bij. Morgen eerst voor de derde keer een spaak laten vervangen en dan richting Auxerre-Vezelay.

Dag 8; 9 juni 2008. Ervy-le Chatel-Chatel Gensoir 92 km (40km voorbij Auxerre)
In Ervy getracht een spaak te laten vervangen bij een Renault dealer, stond in het boekje als zijnde een fietsenmaker. Had alleen wat fietsbandjes hangen maar kon geen spaak vervangen. Hier hebben we in elk dorp één of meer fietsenwinkels. In Frankrijk zijn ze dun bezaaid. Uiteindelijk gelukte het in Auxerre en ook voor beiden een nieuw gel zadel. De oude zadels weggegeven aan de plaatselijke jeugd. De derrières begonnen redelijk op te spelen. Wim reed zelfs met zijn opblaasbare hoofdkussen op het zadel. De mensen zullen wel gedacht hebben: Ollanders.

Vwb de spaken. In Ede hadden ze er op moeten wijzen, dat met deze gewichten aan bagage er zwaardere spaken in het wiel gemonteerd moesten worden. Zal er nu toch wel van komen anders loopt de tocht in de soep. We staan nu in een leuk plaatsje met de tenten onder een afdak. Het kan nu gaan regenen. De voorspellingen zijn niet al te best voor de komende dagen. Er zit zowat eenderde op. Kapotte spaken, zere billen en op vandaag na niet zo’n best weer. Maar ja de pelgrims vroeger hadden het zeker niet beter.

Dag 9; 10 juni 2008. Chatel-Censoir-Premery  92 km.
Voorspoedige dag, één spaak stuk. Laten vervangen bij fietsen annex zaagmachine motoren bedrijf. Leuke camping. Diverse Nederlandse fietsers. S Avonds wat gewandeld. In gesprek gekomen met een oude baas (had een leuke Citroen Ami in de schuur staan) en had vroeger bij het vreemdelingenlegioen gezeten. (Jip, dat was nog eens anders dan de groene baretten) En de man verhaalde daarover. Niet rechts, niet links, maar rechtdoor was destijds het motto en hij stond erbij te glimmen.
Na een fles wijn en enkele biertjes, je moet je goed verzorgen, onder de vette lappen.

Dag 10; 11 juni 2008 Premery-St Amond-Montron 130 km
Via de N77 naar Nevers, schoot lekker op, totdat we in de binnenlanden 20 km omreden. We kwamen niet over de Allier, zijrivier van de Loire, heen. Uiteindelijk weer op de route en jawel het was een dag goed gegaan, pang weer een spaak. De eerste fietsenmaker in St Amond, de knoop doorgehakt een zwaardere velg met dito spaken gekocht. Het oude wiel achtergelaten plus 190 euro armer. Daarna boodschappen gedaan, tent opgezet, gegeten en nu is het 20.30. De verwachtingen voor morgen zijn vwb het weer slecht.

866         880
“Het heeft ook wel iets van de Posbank, zo te zien”

Dag 11; 12 juni 2008  St Armand-St Neuvy a chatel  65 km.
Een soort rustdag met pittige klimmetjes en een lekke band voor Wim. Boodschappen gedaan, camping gesloten. Ging pas 15 juni open. Maar omdat wij pelgrims zijn mochten wij op de camping. We waren net op tijd want Pluvius liet van zich weten. We slapen vannacht in het sanitair gebouw. Matjes op de grond, tent op de fiets. Was gedraaid, droger staat nu aan. Hebben we alles weer schoon en kreukvrij in de fietstassen. Inmiddels klaart het weer op en is de temperatuur oké. Wim vanavond bandje geplakt en de ho ijzers vervangen. Dadelijk flesje wijn open en morgen weer verder.

Dag 12; 13 juni 2008 Neuvy-Chatel  110km.
Vandaag een rit met alleen maar klimmen en dalen en 3 lekke banden voor Wim. Er zit iets in de achterband en we kunnen het niet vinden. Morgen fietsenmaker zoeken voor nieuwe chambres d’air et une pneu nouveau.. In Chatel was geen foerage te krijgen. Hele dorpen ontvolken in Frankrijk, er is geen brood te verdienen. Dus vanavond de laatste cup of soup uit de fietstas gevist. Deze camping gaat pas 1 juli open maar we staan er toch. Geen douche wel koud water uit de kraan. Morgen zien we verder. Het leven van een pelgrim gaat ………..

Dag 13; 14 juni 2008.  Chatel---- vergeten 103 km
Zware etappe met veel klimwerk Uiteindelijk camping gevonden aan een meer. ‘s Avonds stukje gelopen en uiteindelijk wijntje gedronken en patatje gegeten.

Dag 14; 15 juni 2008    vergeten-Martel   95 km
Wederom een slopende dag. Geen enkel stuk vlak. In Brive was een fietsenmaker bereid om van huis te komen (zondag) om Wim een buiten en binnenband te verkopen. Daarna kwam het zwaarste stuk van de dag. Inmiddels was het 17.30uur. Uiteindelijk op een afgelegen plek in een chambre d’hotes beland. Moeder des huizes warmde onze meegebrachte maaltijd op en een Frans echtpaar deelde hun kaas en vleesmaaltijd met ons. Dus kwamen we niets tekort. Een karaf wijn erbij en hupsake. Wim viel tijdens de voetbalwedstrijd Tsjechië-Turkije voor de tweede keer deze week op de bank in slaap. Om 23.00 uur te bed.

Dag 15; 16 juni 2008   Martel-Cahors 96 km
Na het opstaan een goed ontbijt bij de boerin. Vervolgens op de fiets en het regende en bleef regenen. De laatste kilometers door de Dordogne met veel klimwerk. Toen ik vanmorgen opstond waren mijn darmen aardig van streek (kan van de karaf wijn komen) en zat ik aan het ontbijt al te zweten. Na enkele uren werd het langzaam beter en kwam ik in het ritme. Wim had van dit alles geen last maar wordt al een stuk rustiger. De gejaagdheid is er een beetje af en hij rijdt ook een kleiner verzet, zodat vandaag de verschillen minimaal blijven. Tot 14.00 uur gereden op stokbrood met jam en 2 koppen koffie. Eindelijk een supermarkt. Hier plakken chocolade, noten en rozijnen gekocht. Vervolgens overgang van de Doprdogne naar de Lot. Stroomafwaarts met de gelijknamige rivier. Een 1,5 uur heerlijk kunnen pedaleren. In Vers 2x camping. Municipal ** en andere camping ***. Doorgereden naar de 3 sterren camping. Was een succes. Eigenaresse was een Vlaamse. Allez wij konden Ollands kallen he. Voor de nacht een mobilehome gehuurd. Lekkere douche en s avonds met 6 Fransen (schildersclub) aan tafel. Mijn tafeldame was een lerares Engels en ze vertaalde alles. Leuk gebabbeld, heerlijk gegeten. Daarna met een Duits stel naar een voetbal wedstrijd gekeken en om 23.00 naar bed.

Dag 16; 17 juni 2008.  Cahors-Moissac 89km
Wederom regen en klimmen en dalen. Aan het einde van de dag knapte het weer op. In Moissac camping aan de rivier de Tarn. Tent net opgezet en wat gegeten wederom regenen. Maar vanaf de 18e zou het weer verbeteren en inderdaad.

Dag 17; 18 juni 2008. Moissac- Cortera-Verduzan 90 km.
We stonden vanmorgen op en de zon scheen. De tent kletsnat. Uurtje laten drogen en vochtig opgeborgen. Eerst naar de bakker en groenteboer en toen op weg. Leuke route langs kanaal met veel sluizen. Veel te zien. Uiteindelijk te lang doorgereden. Afslag gemist. Toch nog goed gekomen en uiteindelijk weer op de route. We zitten nu in de Tarn/Garonne, vandaar naar de Gers. Het landschap verandert snel Maar de bulten en afdalingen blijven. Onderweg nog een fietser uit Roosendaal ontmoet. Was op de terugweg uit Santiago. Op de camping stond naast ons een jongen uit Utrecht, die ook richting de Pyreneeën rijdt.

Dag 18; 19 juni 2008. Cartera-Morlaas  115km.
Gepeddeld door de Gers met in de verte leek het de silhouetten van de Pyreneeën. Of waren het waanbeelden. Uiteindelijk was daar niet de camping die we zochten maar 23 km verderop met op het laatst diverse cols van de 1e categorie. Morlaas was het eindstation naast de Intermarche. Snel wat biertjes en avondeten en een flesje witte wijn. Hier troffen we ook weer Coen uit Utrecht aan. Hij was een uur voor ons aangekomen. Wij waren echter ‘s morgens twee uur later dan hem vertrokken.

Dag 19; 20 juni 2008. Morlaas- Oloron St Marie   73 km.
Vandaag niet zoveel haast. Tent laten drogen, ontbijt gehaald bij de Intermarche en om 10.00 uur vertrokken richting Oloron. Vandaar uit is het nog 70km naar de Spaanse grens. Het was wederom een klauterkoers en de door ons gezochte camping bestond niet. Vijf kilometer van de route een leuke camping gevonden. Morgen op naar St Jean Pied de Port. De grensovergang met Spanje.

778
“En dan moeten we ook nog over de Pyreneeën”!

Dag 20; 21 juni 2008.  Aren-St Jean Pied  de Port 67 km.
Na een broodje Brebis (schapen/koeienmelk kaas) + koffie richting De Pyreneeën. Deze laatste etappe in Frankrijk viel erg tegen . Warm, veel klimwerk. Resultaat: behoorlijk uitgewoond in St Pied aangekomen. Stadscamping binnen de muren. Remblokjes gekocht voor Wim. Kan hij in de afdalingen nog harder remmen. Tent opgezet, boodschappen gedaan. Daarna terras opgezocht, gegeten en naar de kampioenen gekeken (Ned elftal) Om 23.30u gaan slapen, erg benauwd en veel lawaai. Er was een muziekfestival in het dorp.

Dag 21; 22 juni 2008  Rustdag in St Jean Pied de Port.
Redelijk vroeg opgestaan. Wim zat al voor zijn tent voor zich uit te staren. Rusten is maar niks. Na het douchen naar de bakker, stadje doorgelopen, kop koffie, remblokjes vervangen, route voor morgen doorgenomen. ‘s Avonds gegeten bij een kennis van mij uit Arnhem. Zij runt samen met haar man al een jaar of vijf een herberg in St Pied.

Dag 22; 23 juni 2008. St Jean Pied de Port -Estrella  130 km.
Op advies van Huberta/Suzanne, herbergier en stagiaire om overbodig gewicht achter te laten. Immers in Spanje kon je overal op vertoon van de pelgrimspas in herbergen slapen. Wij lieten dus onze tent, slaapmat en andere overbodige spullen achter. Suzanne een vrouw uit Haarlem zou deze spullen voor ons meenemen naar Nederland. Scheelde toch ongeveer 7 a 10 kg aan gewicht. Na te hebben gegeten de Pyreneeën in. Over 27 km klimmen tot aan hoogste punt op 1100meter. Op zich viel het stijgingspercentage mee maar de afstand viel tegen. Een enkele keer afgestapt om te rusten. Er ging bij mij dan plotsklaps een knop om tussen de oren. Wim had nergens last van en klom gestaag door. Om 11.30uur bereikten we het hoogste punt en kon er min of meer worden afgedaald richting Pamplona. Na 130km Estrella en voor het eerst geherbergierd. Met 20 man/ vrouw op een zaal. Dit fenomeen viel erg mee er werd niet gesnurkt. Om 05.00uur begon men echter al te stommelen. De lopers vertrokken vroeg en wij als laatste. In Estrella ontmoetten wij Jaap Visser uit Volendam. Hij stond ook op de camping in St Pied en ik had hem ‘s morgens bij het toilet ontmoet toen hij om ongeveer 06.00u vertok. Hij vroeg of hij met ons mocht oprijden de volgende dag, aldus geschiedde.

Dag 23; 24 juni 2008. Estrella- St Domingo de la Calzada  105 km.
De dag verliep voorspoedig over de Spaanse hoogvlakte. De nodige beklimmingen en daarbij behorende afdalingen. Om 15.00u er voor gekozen om een slaapplaats te zoeken in St Domingo, 50 km voor Burgos. De overnachting was gratis. Donatie gedaan, wasje en gegeten in naburig restaurant.

Dag 24; 25 juni 2008.  St Domingo-Castrojeriz  120km.
Mooie rit over de Spaanse hoogvlakte. Constant op zo’n 900 m hoogte gereden. Zware maar snelle rit. We hebben geluk met de wind. Telkens schuin van achteren. Het dorpje waar wij aankwamen lag verscholen. Het leek wel een spookstadje uit een Western. Nu worden er veel Westerns in Spanje opgenomen heb ik me laten vertellen. Het avondeten zelf klaar gemaakt, 3 kilo aardappelen, groenten en 1 kilo rundvlees. Het smaakte lekker met het bijbehorende glaasje wijn. Om 22.00 ging het licht uit zoals dat heet. Buiten was het uiteraard nog niet donker. Kinderen lopen nog buiten maar de pelgrims moesten naar bed toe.

813
Albergue (herberg), zoals die veel langs de route in (vooral) Spanje staan.

Pelgrims kunnen hier overnachten. Wandelaars hebben altijd voorrang op fietsers.

Dag 25; 26 juni 2008. Castrojeriz-Leon 155 km.
Om 04.30 uur vertrekken de eerste lopers. Wij er om 06.30uur achteraan maar eerst ontbijt voor wederom een donatie. Om 08.00uur op de fiets voor uiteindelijk 155km. Vooral vals plat en afdalingen naar Leon. Goed tempo kunnen maken en om 15.30 u aankomst Leon. Uiteindelijk na een puzzeltocht bij het Benedictijnenklooster uitgekomen. Douchen en de stad in. Mooie stad, hoge temperaturen. Zo ook ‘s nachts. Met 100 man op een zaal. Het was niet te harden qua temperatuur. Slaapzak opgepakt en buiten op een bank gaan liggen. Het slapen schoot er enigszins bij in. Een ander nadeel van het slapen in een herberg is dat om 22.00u de tent op slot gaat. Maar ja, we waren op bedevaart. Nog 350km te gaan.

Dag 26; 27 juni 2008. Leon-Ponferrada 112km.
De mooiste etappe tot nu toe over de Spaanse hoogvlakte tot uiteindelijk 1500m hoogte. Een mooie, zware geleidelijke klim met als toetje een erg lange afdaling waarin je de 70 km per uur regelmatig aantipte. In Ponferrada wachtte ons een mooi gelegen refuge (herberg). Boodschappen, koken (3 kilo aardappelen), (2 kilo wortelen) en 2 ons vlees de man. Jaap zou tot het eind met ons mee fietsen. 

850
Het hoogste punt van de tocht is gehaald.
Willem laat een aandenken van zijn kleinkinderen achter.

Dag 28; 29 juni 2008. Samos- Merite 85km.
Veel klimmen, mooie omgeving. Vergezichten. We zouden vandaag niet veel kilometers maken om de laatste dag in een paar uur in Santiago te zijn. Bij de plaatselijke herberg konden we pas s avonds terecht als er nog plek was. Lopers gaan voor fietsers. Om dit niet af te wachten een andere slaapmogelijkheid gevonden. Een driepersoons hotelkamer voor 10 euro de man.

Dag 29; 30 juni 2008. Meride-Santiago    58 km.
Om 11.30 uur aankomst in Santiago de Compastela. Eerst een mobieltje voor Jaap gekocht in plaatselijk winkelcentrum en daarna naar de kathedraal waar wij werden aangesproken door een aardige Spaanse vrouw, die ons vroeg of wij al een slaapplaats hadden. Dat hadden wij niet. Direct met haar meegelopen en een paar straten van de kathedraal verwijderd woonde zij. Wederom een kamer met drie bedden. De fietsen naar boven, wassen en terug naar de kathedraal. Kaarsjes aangestoken, gebiecht (van alle zonden verlost) oorkonde gehaald. Bewijs dat wij de tocht hadden volbracht. Vervolgens gegeten, 3 kilo schapenvlees met groenten en aardappelen. Het was heerlijk, kostte veel. Maar ja, we hadden het volbracht. En passant die middag nog een ticket weten te bemachtigen voor een vlucht van Santiago via Majorca naar Amsterdam voor de volgende dag. De maatschappij was Air Berlin en die maatschappij heeft zijn thuishaven in Duitsland waar wij na 6 uur vertraging uiteindelijk ook aankwamen (Osnabruck) om vervolgens met een taxi naar Apeldoorn te worden gebracht. Daar werden wij ‘s nachts weer door een kennis werden opgepikt om in Ede en Heelsum ‘s morgens heel vroeg te worden afgeleverd.

Dit was in min of meer telegramstijl onze bedevaarttocht naar Santiago de Compastela. Voor meer inside information kunnen de betrokken pelgrims persoonlijk worden aangesproken. 

879
Hier deden we het voor: een bord, twee fietsen, twee mannen, en veel  gedachten

Pelgrim Wim

Pelgrim Martin

Ontwikkelingen bij 5 km ijsbaan in Biddinghuizen
Persbericht: 22-09-2008
Aangezien we het eerste winterseizoen problemen hebben gehad met het behouden van het ijs over de gehele 5 kilometer bij veel wind, hoge temperaturen en regen, is FlevOnice gedurende de hele zomer druk bezig geweest met het testen van diverse oplossingen. Op dit moment worden de elementen omgebouwd en is er een start gemaakt met het leggen van de elementen om op 1 november ijs te kunnen bieden. In de elementen zijn aanpassingen gemaakt om de doorstroming van de koelvloeistof te bespoedigen. Verder is er in de verdeling van de baanvakken ook een dusdanige aanpassing gemaakt zodat de vloeistof een ''minder lange weg'' hoeft te overbruggen. Tevens worden langs de meest kwetsbare delen (lees: windgevoelige delen) van de baan windschermen van 1 meter hoog geplaatst. Op diverse plekken rondom de baan is reeds mais geplant.

Van het bestuur:

Zaterdag 25 november 2008: natuurwandeling onder leiding van de boswachter. 14.00 – 17.00 uur

Zondag 4 januari 2009: NIEUWJAARSRECEPTIE

 

Boerengolf      klompen 
Op 17 mei 2008 vertrokken we met een grote groep enthousiaste STG’ers richting Renswoude. Nee, niet met de skeelers of op de fiets dit keer, maar voor een heel andere activiteit, namelijk boerengolf! Velen hadden dit nog nooit gedaan en daarom was de spanning van tevoren zeer hoog. Zelfs de allerjongste leden waren mee, al hebben zij het boerengolf grotendeels hoog en droog vanuit de rugzak gevolgd….

De groep werd onderverdeeld in 3 teams die, fanatiek zoals STG’ers altijd zijn, op weg gingen, de boerenweilanden in. Het ging erom om de bal in zo min mogelijk slagen in een ingegraven emmer te krijgen en dat viel nog niet mee. We kregen een stok met een klomp eraan waarmee menigeen ‘oerend hard’ tegen de bal sloeg. Maar eerst moest wel het hele weiland worden overgestoken en gehinderd door koeienvlaaien en sloten waar de bal af en toe in belandde kwamen we uiteindelijk bij de emmer in de buurt…maar dan er nog in natuurlijk. Uiteindelijk is dit iedere groep natuurlijk gelukt en werd de stand min of meer eerlijk bijgehouden. De winnaars werden uiteraard gehuldigd met alle eer en applaus onder een lekker warm bakje koffie of thee. Daarna ging de stoet STG’ers richting het pannekoekhuis, waar we heerlijk en vooral gezellig hebben getafeld, waar er weer heel wat bijgekletst is.

Namens het bestuur mag ik zeggen dat we het een hele geslaagde dag vonden en juist deze uitjes graag willen behouden om het STG-gevoel ondanks het gebrek aan ijs te behouden. Graag nodigen we jullie dan allemaal ook van harte uit om mee te doen aan de komende activiteit in oktober….zie uitnodiging elders in het blad!

Esther Bakker

golf_4_pers
Schrijft Piri wel alle punten op?

 

 

Laatst aangepast (zaterdag, 23 april 2011 07:06)