<<Terugclubbladvoor14nr2GIF

Voorwoord
Het nieuwe bestuur laat in dit nummer veel van zich horen. Gelijk met dit nummer ontvangen jullie de activiteitenkalender. Openingstijden van Nijmegen en Deventer vinden jullie in de IJssplinters en op de desbetreffende websites; let ook vooral op de speciale dagen dat de banen niet open zijn.
Daarnaast starten we in dit nummer met steeds een bijdrage van een van de leden, waarin hij of zij beroep of hobby centraal stelt. De Alpe d’Huez komt nogmaals terug en er is een verslag van GP Gerrie Knetemann.
Het bestuur nodigt ons uit voor een gezamenlijke heel aardige activiteit op zondag 14 oktober 2007. Aanmelden bij Esther B of Willem B (geen familie!).
Ook is er een oproep van de Nierstichting, wie pakt dit op?
Tot slot wijs ik jullie ook nu weer op onze website; er staan weer veel mooie en interessante foto’s. De redactie maakt er graag en veel gebruik van.

Hein Leveling

Een nieuwe rubriek….
Dat we allemaal van schaatsen houden, dat weten we wel van elkaar binnen de club. Dat we ook in andere opzichten sportief zijn aangelegd, hebben we ook van elkaar mogen vernemen, tijdens het fietsen, volleyballen en zelfs tijdens het nordic walken wat een aantal leden sportief hebben uitgeprobeerd afgelopen jaar.
Toch zijn er ook een heel aantal dingen, die we niet weten van elkaar, bijvoorbeeld wat we in het dagelijks leven uitvoeren om voldoende geld te verdienen om weer nieuwe schaatsen, skeelers of nieuwe fiets van te kopen. We dachten dat het wel eens interessant kon zijn om wat meer te horen van een ieders beroep of ex-beroep (in het geval van de gepensioneerden onder ons). Het kan zijn om iets meer te vertellen over uw beroep, of wellicht heeft u een leuke anekdote meegemaakt tijdens het werk?
In deze ijssplinters mag Jip Janssen het spits afbijten. Hij zond de redactie een verhaal over vlees, wat alles te maken heeft met zijn arbeidsverleden, zoals velen onder ons weten. De redactie vond dit een leuk initiatief en hopen de komende jaren aan meer leden te vragen om iets te vertellen over hun beroep in de ijssplinters.
Voor vragen of opmerkingen omtrent de stukjes moet je bij de schrijver ervan zijn.
Het is natuurlijk ook mogelijk om op bijdragen van collega’s te reageren, middels een ingezonden stuk of reactie in de volgende IJssplinters.

De redactie

Beste sport- en schaatsvrienden
Het is weer zover, de herfst is weer begonnen. Op naar de winter. Het afgelopen half jaar heeft een ieder, zo denkt het bestuur, zijn eigen trainingsprogramma opgericht. En daar hebben we meteen een heikel punt.
De KNSB heeft in navolging van andere grote sportbonden dopingcontrole ingesteld op voor de sporter onbekende tijden. De leden van de verenigingen resorterend onder de KNSB dienden in het voorjaar aan te geven waar zij zich de maanden voor aanvang van het winterseizoen zouden bevinden in verband met de controle op stimulerende spierversterkende middelen. Nu was het bestuur van de STG Renkum/Heelsum van een tiental leden op de hoogte waar en hoe zij zich op het nieuwe seizoen voorbereidden, gezien de vaste trainingsdagen op woensdag, donderdag en zondag. Van de overige 30 leden werd het afgelopen halve jaar taal nog teken gehoord. Het bestuur hoopt maar, dat zij een plausibele reden hebben voor hun afwezigheid. Al deze leden werden verzocht om op de eerste zaaltrainingsavond op 1 oktober in de ons bekende sportzaal te verschijnen om te vertellen waar en hoe zij zich de afgelopen tijd op het nieuwe seizoen hebben voorbereid.
Alle gekheid op een stokje, mensen, laat je het komende seizoen zien. Het liefst samen met buurman, buurvrouw, buurjongen of buurmeisje. De vereniging bestaat niet uit 10 maar uit 40 leden. Met z’n allen kunnen we te werken naar een in ieder geval conditioneel goed winterseizoen 2007/2008.
Het bestuur rekent op uw komst.

De voorzitter, Martin Appelhof

Uitnodiging

Bij deze wil het bestuur van de STG Renkum/Heelsum u van harte uitnodigen voor een onvergetelijke middag/avond uit!

 

Wij willen u graag meenemen op avontuur in het bos bij schemer, onder deskundige leiding, om de geheimen van de bronst der herten, het wroeten van zwijnen en het speurgedrag van STG’ers te ontdekken.

 

Wanneer: zondag 14 oktober 2007 (mits er dan geen elfstedentocht is!)

 

Hoe laat: om 15.30 uur verzamelen. Het avontuur door het bos duurt ongeveer tot 18.00 uur. Daarna is er gelegenheid om gezamenlijk een hapje te eten in een nabijgelegen restaurant.

 

Kosten: de kosten voor de boswandeling worden door de club betaald, ook voor partners, die uiteraard van harte welkom zijn. Het eten is voor eigen rekening, waar u natuurlijk vrij bent om te kiezen voor deelname.

 

Waar: verzamelen om 15.30 uur bij Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a, Ede

 

(Het natuurcentrum ligt aan een zijweg van de N224 Ede-Arnhem, bij hectometerpaal 42,8. Komt u van Ede dan plusminus 100 meter na de overgang van heide in bos (aan de linkerkant) linksaf de Groot Ginkelseweg op. U volgt de borden Natuurcentrum Veluwe. Vanuit richting Arnhem plusminus 300 meter na de herberg Zuid Ginkel, ofwel Juffrouw Tok, de eerste weg rechtsaf, de Groot Ginkelseweg op. U volgt de borden Natuurcentrum Veluwe.)

 

Voorbereiding: Aangezien het in oktober al fris kan zijn (wellicht vorst?), raden we aan om warme kleding aan te doen en stevige schoenen. De fysieke inspanning ligt niet hoog en is voor iedereen makkelijk haalbaar.

 

Aanmelding: wij willen u vragen om u voor zondag 7 oktober aan te melden, voor de boswandeling of eten of het liefst beiden, bij Willem Brugmans (0317-314379) of Esther Bakker (06-25296406, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. ).

Vergunningen voor ATB routes
Je hebt nog steeds een nieuwe vergunning nodig voor de MTB-routes in de gebieden van Natuurmonumenten. Dit zijn dus de Veluwezoom (Posbankroute), het Montferland en de Drunense Duinen. Voor € 5,- krijg je een sticker die je zichtbaar op je helm of frame moet plakken. Ze worden verkocht bij omliggende horecagelegenheden, fietsverhuurders, fietswinkels en VVV’s. De verkooppunten zijn te vinden op www.natuurmonumenten.nl of bel naar bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden (026-4979100). Het geld wordt gebruikt om de routes te onderhouden. Het is verboden van de routes af te wijken.

Van onze website: Nordic Walking door schaatsers
Het moet toch niet gekker worden. Nu gaan STG-ers ook al wandelen met stokken in de bossen. Zondag 3 juni werd een groep STG-ers ingewijd in de geheimen van Nordic Walking. Zij verzamelden zich ten huize Janssen op de Kruislaan (in Ede. Wat, in Ede? Ja, in Ede). Hier kregen ze eerst uitleg door deskundigen over het gebruik van de stokken, de juiste houding en de wels en niets van Nordic Walking.
Daarna trokken ze met z'n allen het bos op. Het hele festijn werd afgesloten door gebak (Bedankt Esther) en koffie en thee.
De foto's, die onze hoffotograaf Rob Gerrtisen maakte, zijn de zien op onze website.

nordicwalking
Onze toekomst tussen de stokken??

De STG van twee dunne ijzers naar twee stokken naast de voeten?

Willem Brugmans op Alpe d'Huez
Vrijdag 18 mei 2007 fietste Willem Brugmans samen met nieuw lid Pirie Claassen de Alpe d'Huez op. Deze trip werd door de Gelderlander georganiseerd en werd dit jaar als piekmoment door onze Willem beschouwd. Goed getraind en gesoigneerd stond hij aan de start. Na zo'n 1 uur en 20 minuten was hij boven. Zoals in de trainingen als te merken was, bekijkt Willem zo'n berg met de nodige nonchalance. Hij komt wel boven en laat zich niet gek maken. Bovenop de Alp moest hij ook toegeven dat hij best wat sneller had gekund. Maar goed, nu kwam hij lekker relaxed boven.
Onderweg werd hij aangenaam verrast door in het geheim meegereisde supporters van STG. Rob Gerritsen en zijn vrouw waren op de pukkel aanwezig en moedigden Willem aan. Voor ons is dat ook fijn, want Rob heeft een aantal foto's gemaakt, zodat we kunnen meegenieten van Willems avontuur.Ook deze foto’s zijn op de website te zien.

Hieronder het verslag van Willem
Het vertrek uit Nederland (Beek, 10.00 uur) beloofde weinig goeds: de regen kwam met bakken uit de lucht!
Ook bij aankomst op “Les Deux Alpes” regende het nog. De voorbereiding ter plaatse beperkte zich tot een eindje wandelen en vroeg naar bed, want de volgende dag moest het al gebeuren!Maar toen ik die volgende dag wakker werd en de gordijnen opensloeg, straalde de zon op de toppen van de berg. Er lag zelfs nog sneeuw op.

willem_alpedhuez

“Piri, wakker worden, de zon schijnt”, riep ik naar mijn reis- en fietsgenoot Piri Claassen. Na het ontbijt werd het tijd om de fietsen te pakken om te vertrekken. Met 12 bussen gingen we van ons Hotel naar Bourg d’Oisans aan de voet van “de Alp”. Daar konden we eerst een stukje inrijden om de spieren op te warmen. Om 11.00 uur precies vertrok Piri met de eerste groep van 20 man. Elke minuut vertrok er een groep; ik mocht om 11.15 vertrekken. Een beetje bang was ik wel, want het is een hele klim. In een rustig tempo kwam ik goed omhoog. Na 5 of 6 bochten passeerde ik Piri, even later hoorde ik mijn naam roepen. Tot mijn grote verbazing stond daar Gerry, de vrouw van Rob Gerritsen! Goed en wel hiervan hersteld, stond Rob daar zelfs water uit te delen bij een verzorgingspost: dit had ik nooit verwacht!
Uiteindelijk, als 208 ste, bovengekomen in een tijd van 1.22.19 uur, zeven minuten boven mijn streeftijd. Piri kwam na verloop van tijd ook boven in 2.37.39 uur op plaats  411. Inmiddels waren Rob en Gerry ook boven gekomen (in de auto, nemen we aan)(Red.) en hebben we daar nog lekker in de zon zitten napraten. De volgende ochtend, zaterdags, zij we nog in Les Deux Alpes naar beneden gereden en natuurlijk ook weer omhoog. Om zeven uur ’s avonds gingen we weer richting huis, waar we zondags om een uur door de familie werden verwelkomd. Mooie reis en rit, zeker voor herhaling vatbaar.

Willem Brugmans

(Snelste deelnemer: 52 minuten en 41 seconden en de laatste kwam na 3.03 uur binnen)

Toch weer een beetje natuurijs?
Het is alweer eind september en voor we het weten is de winter begonnen. Het verlangen naar warme chocolademelk, boerenkool met worst (met vragen over bereiding kunt u terecht bij Jip Janssen), en natuurlijk schaatsen komt weer boven drijven….
En ook dan begint direct de twijfel of het schaatsen op natuurijs wel voor ons is weggelegd dit jaar. Met de huidige berichten over de klimaatveranderingen hebben koesteren we nog maar weinig hoop. Maar er is een klein lichtpuntje in de duisternis, vorst of geen vorst, we zullen het natuurijsgevoel wellicht een beetje terugkrijgen dit jaar. Momenteel wordt er namelijk gewerkt aan een kunstijsbaan van bijna 5 (om precies te zijn 4,8) kilometer. Deze nieuwe baan krijgt de naam FlevOnice, en ligt bij Biddinghuizen. Vanaf 1 december 2007 zal deze baan geopend zijn. De ijsbaan zal volgens de laatste krantenberichten kronkelen door natuurgebied, langs rietkragen, bosjes en over vlakke stukken. De ijsbaan zal minimaal 100 dagen per jaar open zijn, wellicht meer, maar dat is afhankelijk van het weer. Als het kouder is dan 15 graden zal er geschaatst kunnen worden (dat moet toch in ieder geval haalbaar zijn ondanks de klimaatveranderingen, zou je toch zeggen?). Voor meer informatie kunt u terecht op de site www.flevonice.nl .
Wellicht is het een goede gelegenheid om de blauwe trein in ere te herstellen en om in groten getale met de hele club het oude, vertrouwde natuurijsgevoel te gaan beleven. Het bestuur houdt u op de hoogte van verdere ontwikkelingen en afspraken om hier gezamenlijk heen te gaan.

Het bestuur

5km_baan
Schets van de baan

Vlees
Beste ijskonijnen wie anders zou over vlees willen spreken en schrijven dan jullie viandoloog.
Om o.a. tot concrete antwoorden en uitspraken te komen op dit gebied heb ik in de beginjaren zestig  de speciale Nederlandse Slagersvakschool doorlopen in Utrecht. Deze opleiding is echter ten dode opgeschreven. Zoals veel ambachtelijke beroepen heeft de ambachtelijke slager geen toekomst meer. Helaas, want het beroep heeft zeer veel in zich. Om slager te worden, te zijn, moet je beschikken over liefde voor het vak, vakkennis, animo, geduld, perfectionisme, hygiëne, discipline, kracht, improvisatie. Om in dieren begrippen te blijven is een ambachtelijke slager volgens mij een "witte raaf" onder de vaklieden.
Een ambachtelijke slagerij is eigenlijk een complete fabriek. Het beest gaat aan de ene kant de slagerij binnen en kan het gebouw verlaten als bijvoorbeeld een heerlijk plakje worst. En dat gehele proces vindt plaats bij de slager. Er zijn eigenlijk twee soorten slagers, de (beesten)slager, hij die beesten bekijkt, koopt en slacht en de (vlees)slager, hij die (uit)snijdt, worst maakt, presenteert en verkoopt. Ik reken mij onder de (vlees)slagers.

Het proces:
Het (geslachte) beest werd in vroegere jaren op de rug van de vleesrijder de slagerij binnen gedragen. Daar werd gekloofd, gesneden en gehakt. Tegenwoordig vindt dit proces niet meer bij de slager plaats. Deze arbeid is te zwaar en bovendien is er als kleine ondernemer niet meer te voldoen aan de hygiënisch eisen, kostbare inrichting, gekoeld vervoer; de grote slachterijen hebben dit proces overgenomen.

Een (vlees)slager is altijd bezig met kwaliteit. Graag wil ik het een en ander over vlees vertellen.
In Nederland wordt het vlees heel bijzonder uitgesneden en gepresenteerd. Bijna nergens vind je een zo groot assortiment als in Nederland. Tijdens de vakanties in het buitenland ziet men het grote verschil. In Duitsland kennen ze wel de beroemde schnitzels en in België eet men veel orgaanvlees. In wintersportoorden hebben we regelmatig mooie slanke vrouwen penssoep en bovenpoot zien eten, zelfs als lunchmaaltijd. In Frankrijk en in Tunesië krijg je regelmatig hart als hoofdgerecht opgediend.
Maar onze Nederlandse slagers doen het heel verfijnd. De kennis van de huisvrouw aangaande vlees was in de vorige eeuw heel groot. De huisvrouwen wisten precies welk stukje vlees zij wilden kopen en ze wisten ook heel goed hoe zij dit moesten bereiden.
We weten dat jong vlees eiwitrijk, zacht en soepel is en derhalve een korte bereidingstijd nodig heeft. Het is erg smakelijk en we kunnen het op veel manieren bereiden. Dit komt omdat dit "jonge vlees" nog niet of weinig heeft gewerkt, het heeft nog weinig te verduren gehad en heeft weinig kilometers op de teller staan.
Dit vlees heeft zoals gezegd een korte braadtijd nodig en daarom snel voor consumptie gereed. Indien goed bereid is het erg smakelijk en voor herhaling vatbaar. Dit met betrekking tot het jonge vlees, het is en blijft natuurlijk een gevoelig artikel.

Nu iets over het rijpere vlees, over oud vlees wil ik niet schrijven. Het rijpere vlees heeft veel tijd, zorg en geduld nodig bij het bereiden. Ik wil me beperken tot het meest gangbare vlees oftewel de middenklasse. Het meest verkochte vlees. Bij het bereiden en het kiezen van dit vlees komt het aan op de kennis en liefhebberij voor koken van de bereider, want koken moet je met liefde doen en dat kan wel eens wat meer tijd eisen. We kennen het heerlijke suddervlees, draadjesvlees, ook wel omavlees genoemd. Daar hebben we allemaal goede herinneringen aan.
In de tegenwoordige slagerijen treffen we veel toebereid vlees aan:
Hamburgers, tartaar, verse worst, boomstammetjes en nog heel veel meer. Lekker vooral met een flinke lik saus. Gaat het dan nog om vlees?

Dus als je het niet meer weet jong of oud vlees: gooi het door elkaar en maak er een heerlijke bal gehakt van. U weet een bal gehakt kan heerlijk smaken, zowel koud als warm met een beetje mosterd (van Abraham).

Het resultaat moet smakelijk zijn, immers: de liefde gaat door de maag. Bloopers zijn hier heel goed mogelijk, zoals te pittig, te flauw of aangebrand en nog erger: de hond in de pot vinden.
Er bestaan veel uitdrukkingen met betrekking tot het woord vlees, zoals:
Het vlees is zwak.
Het is hem naar den vleze gegaan.
Wat voor vlees heb ik in de kuip.
Vlees is kracht.
Zet het goed in de pekel.
Het zijn waarheden als een koe.

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer uitdrukkingen.

Wat moet een vegetariër met dit verhaal? Zij hebben ongetwijfeld hun voorkeuren en specialiteiten, die zeker interessant zijn.

Beste IJskonijnen dit is een klein stukje over mijn liefde voor het beroep van slager. Indien u nog intieme vragen heeft of graag advies ontvangt wendt U zich tot uw clubgenoot, viandoloog en mede ijskonijn.

Samenvatting:
1. vlees moet met respect behandeld worden
2. uiterste hygiëne is noodzakelijk
3. de lekkerste delen met zorg bereiden (lende, biefstuk)
4. denk aan de houdbaarheid
5. anders moet je het conserveren

Dus.. beste IJskonijnen ga er goed mee om want: "het vlees is zwak".

Uw slager en adviseur, Klaas

OPROEP !!

Schaats mee met de Nierstichting Elfstedentocht...

op zondag 21 oktober. Bind de schaatsen onder op 1 van de 11 deelnemende ijsbanen en laat je sponsoren.
De Nierstichting Elfstedentocht begint met jouw inschrijving. Meld je nu aan en ga direct aan de slag.
Op je deelnemerspagina kun je met één klik iedereen uitnodigen om jou te sponsoren.
De opbrengst is voor de Nierstichting. Voor degenen met het hoogste sponsorbedrag zijn er
bovendien leuke prijzen te winnen.
Doe mee, individueel of als team, als geoefend schaatser of beginneling - iedereen is welkom.

GP Gerrie Knetemann
Het weer op woensdag 4 juli was beestachtig slecht, voor renners en publiek. Ook de vele vrijwilligers (waaronder 3 STG-ers) kwamen niet droog de dag door.
Het is jammer dat deze ronde niet méér in de gemeente Renkum leeft. Dat heeft niet alleen met de weersomstandigheden te maken. De renners en rensters doen over de ruim 24 km al gauw 35 à 40 minuten; in de tussentijd moet het publiek zich maar zien te vermaken. De ronde van 2006 ging ook nog door het dorp Renkum en was daardoor ca 45 minuten lang. Dit jaar was de route bekort tot ca 35 minuten
Na afloop roemden veel deelnemers de mooie route. Doorvalpartijen waren er helaas al in de eerste ronde veel uitvallers. Het hondenweer zorgde er ten slotte voor dat er slechts enkele tientallen van de ca 150 gestarte renners over de eindstreep kwamen.
Het publiek moest dus erg lang wachten om weer renners te zien. Daardoor was het erg rustig en stil in het dorp Oosterbeek rond de start en finish; dit werd uiteraard nog versterkt door de weersomstandigheden. Pas bij de finish van de heren werd het druk (en droog!). Toen ontstond er een echte wielersfeer.

Voor de renners is het huidige parcours prima; veel klimmen en dalen en daartussen enkele lange rechte en vlakke stukken. Om het publiek er meer bij te betrekken zou een kortere ronde, met eventueel nog meer klimwerk, te overwegen zijn. In Oosterbeek en Doorwerth zijn daartoe voldoende mogelijkheden.
De route kan er zwaarder en selectiever door worden. Ook zal het dan verkeerstechnisch beter zijn te beheersen. Voor de vrijwilligers kan het werk dan (nog) interessanter worden.
De betrokkenheid van de Oosterbeekse middenstand ten slotte, zal stijgen; men houdt de hele dag publiek in het centrum. Misschien kan dan ook worden voorkòmen dat één winkelier een half uur voor de start (!!) kan eisen dat de jurybus en finishlijn 15 meter moet worden teruggelegd. NIET VOOR MIJN WINKEL!!

Hein Leveling

Uitslag van de wedstrijden op 4 juli 2007:
Olivier Kaisen heeft woensdag in Oosterbeek de GP Gerrie Knetemann gewonnen. De Belg van Predictor-Lotto was het beste bestand tegen het slechte weer en reed op tien kilometer van de streep weg uit een kopgroep. De Nederlander Kenny van Hummel van Skil-Shimano werd tweede, de Belg Frederik Veuchelen van Chocolade Jacques derde.
De GP Gerrie Knetemann werd dit jaar voor de tweede keer gehouden. De eerste editie werd vorig jaar gewonnen door de Belg Roy Sentjens.

Mirjam Melchers
heeft woensdag in Oosterbeek de GP Knetemann op haar naam geschreven. De wielrenster van Flexpoint boekte de eerste zege sinds haar zware val vorig jaar in de Euregio Tour. Melchers reed in de slotronde weg uit een kopgroep van drie. Haar ploeggenoot Loes Markerink werd tweede, voor Nederlands kampioen Marlies Binnendijk.
"Het is mooi om weer eens een keer een wedstrijd te winnen", reageerde Melchers na afloop tegen Wieler Magazine. "Het is één ding om te weten dat je weer enigszins je oude vorm aan het halen bent, maar dan met een solo van 25 kilometer winnen is dan wel een bekroning. Maar het is ook emotioneel omdat deze wedstrijd ter ere van Gerrie Knetemann wordt verreden, die heb ik als bondscoach veel meegemaakt en ik vind het eerlijk gezegd wel mooi om hier dan op de erelijst te staan."

Schaatsen aan voor nierpatiënten
De Nierstichting Elfstedentocht vindt plaats op zondag 21 oktober op elf ijsbanen in Nederland. U kiest zelf op welke baan u wilt schaatsen. Samen met heel veel andere schaatsers beleeft u een middag vol schaatsplezier én steunt u tegelijkertijd de Nierstichting.

11 banen, 11 steden, 1 doel!

Als deelnemer aan de Nierstichting Elfstedentocht kunt u iedereen op een unieke manier uitnodigen om u te sponsoren. Uw familie, vrienden, uw collega's, buren, wie u maar wilt. Op zondag 21 oktober bindt u de schaatsen onder op één van de 11 ijsbanen waar iedereen schaatst met één doel: zoveel mogelijk geld bij elkaar brengen voor de Nierstichting. Hoe dat precies in zijn werk gaat, leest u hier. (www.schaatsenaan.nl)

Het programma*

10.45 – 11.45  Inloop en registratie
11.45 – 12.00  Opening
12.00 – 13.30  Rondes schaatsen
13.30 – 14.00  Lunch en dweilpauze
14.00 – 15.30  Rondes schaatsen
15.30 – 16.00  Koek en zopie
16.00 – 16.30  Afsluiting met bekendmaking bij elkaar geschaatst bedrag

* Het definitieve programma kan afwijken. Raadpleeg hiervoor de pagina van de ijsbaan waar u gaat schaatsen.

 

Laatst aangepast (zondag, 24 april 2011 07:55)