<<Terugclubbladvoor14nr1GIF

Voorwoord
Het aprilnummer verschijnt om verschillende redenen dit keer in mei. Misschien heeft het te maken met de klimatologische veranderingen en de weersomstandigheden in dit landje: geen winter, zomer in maart/april, in mei eindelijk regen. Wat wacht ons nog meer?
Het schaatsen was dit jaar het ondergeschoven kindje; geen ijs in Nijmegen, weinig schaatsen door STG R/H in Deventer,  fondantijs op de Weissensee, maar toch nog twee keer “ochtendschaatsen” in Oosterbeek. Het fietsen wordt steeds meer beoefend; veel leden zitten op de ATB, door het mooie weer is de racefiets al vroeg intensief gebruikt. Willem Brugmans is “klaar” voor de Alpe d’Huez en er is ook al een lid op de flanken van de Mont Ventoux gesignaleerd.
Het bestuur is het laatste jaar niet alleen vernieuwd, maar ook verjongd; dat laatste lijkt mij zeer belangrijk. Wijn voor de oudjes en het “roer” voor de jongeren: een goede verdeling!
In dit nummer weer veel verwijzingen naar onze website: www.stgrenkumheelsum.com. Let vooral ook op de activiteiten waar we gezamenlijk aan deel kunnen nemen.
Daarnaast een bijdrage van de scheidend en de nieuwe voorzitter. Wij wensen het bestuur en alle leden een mooie zomer en een echte winter daarna!

Hein Leveling

Van de voorzitter. (vervolg 10 en slot)
Lang, heeeeel lang geleden en Er was eens……….. zo beginnen de meeste sprookjes.
In de tachtiger jaren begonnen een tweetal Nederlandstalige nr.1 hits van Gerard Cox met de volgende regels. Buiten huilt de wind om het
huis, en moeder breidt een warme sjaal.
Nou…. moeder heeft  dit jaar de hele winter typisch voor nop zitten breien.
En de volgende: Tis (turbo taal ?) weer voorbij die mooie zomer, die zomer begon zowat in mei. Wel…. die zomer is eigenlijk niet eens gestopt in 2006 en zelfs van 13 t/m16 april j.l. met tropische temperaturen gewoon doorgegaan.
Maar toch….. er was natuurijs jawel, de Weissensee als een softijsje volgens Rob Gerritsen en op onze thuisbaan Hartenstein is het de Oosterbeekse IJsmeesters gelukt om ons gedurende anderhalve dag van natuurijs te laten genieten. Nou ja genieten.
Laat ik het zo zeggen, wij (het bestuur) hebben tijdens een vergadering bij Hans Bekendam gekeken naar beelden die TV-Gelderland had opgenomen op Hartenstein. Overigens een tip van Willem Brugmans.
Ja hoor gedurende een aantal minuten waren een paar leden van de STG Renkum/Heelsum vol in beeld, Willem Brugmans en vooral Ben van der Meijde. Alleen Ben, wat kan jij boos en lelijk  kijken of was het opperste concentratie om de scheuren en wakken te ontwijken. Als dat geen goede promotie en publiciteit voor onze vereniging was, dan weet ik het niet meer. De verwerking van de  aanmeldingen van nieuwe leden konden we dan ook niet bijhouden.
Het zomerseizoen met de fietstrainingen is alweer een paar weken geleden begonnen.
Ons nieuwste lid Piri en good old Willem bereiden zich voor op de beklimming van de Alp d` Huez in mei. Heel veel succes. De overige leden zullen zich andere doelen al dan niet in vakanties hebben gesteld, hoe dan ook een goede voorbereiding in de zomer is nooit weg.
Ja en dan is het zover, een slotwoord na vierjaar “ Van de voorzitter” geen vervolg 11.
Hoewel uiteraard de titel als zodanig  in het clubblad  IJssplinters zal blijven bestaan.
Ik wens mijn opvolger heel veel plezier en succes en ben er van overtuigd dat het bestuur onderling een prima voorzitter weet te vinden. Hein en de overige bestuursleden bedankt voor de prettige tijd, en alle leden bedankt voor het vertrouwen gedurende deze vier jaar.
Van de fles voortreffelijke wijn zullen Nel en ik onder het genot van…….(en dat moet ik nog invullen) beslist genieten. Oh ja het ontbreekt de redactie van IJssplinters helaas vaak aan te plaatsen stukjes tekst. Mijn laatste wens en oproep aan iedereen schrijf iets, al zijn het maar vijftien regels b.v. voor elk verenigingsjaar 1. Ik ga me nu al in ieder geval bezinnen wat ik voor het volgende nummer zal aanleveren. Want voor je het weet.
Tis weer voorbij die mooie zomer, en huilt buiten de wind om het huis. Laat moeder nu eindelijk eens niet voor nop een warme sjaal breien.

Carel Hagenbeek                                           

“Uit de bladen”
In de Fietssport van april 2007 staat over de Zuid-Oost Veluwe route het volgende:
“De MTB-route Zuidoost Veluwe wordt een van de mooiste routes van Nederland genoemd. Door het prachtige natuurgebied van Nationaal Park Veluwezoom (ca 5200 ha ) kun je je helemaal uitleven. Lang, kort, zwaar of eenvoudig. De hoofdroute is 52 km lang. Samen met de verbindingsroutes ligt er zo’n 100 km die van beide kanten kan worden bereden”
Als dat geen uitnodiging is?? Let echter wel even op het onderstaande!!

Vergunningen voor ATB routes
Vanaf 1 januari 2007 heb je weer een nieuwe vergunning nodig voor de MTB-routes van in gebieden van Natuurmonumenten. Dit zijn dus de Veluwezoom (Posbankroute), het Montferland en de Drunense Duinen. Voor € 5,- krijg je een sticker die je zichtbaar op je helm of frame moet plakken. Ze worden verkocht bij omliggende horecagelegenheden, fietsverhuurders, fietswinkels en VVV’s. De verkooppunten zijn te vinden op www.natuurmonumenten.nl of bel naar bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden (026-4979100). Het geld wordt gebruikt om de routes te onderhouden. Het is verboden van de routes af te wijken.

Alpe d’Huez
Zo’n 5 maanden geleden viel mijn oog op een advertentie in de Gelderlander. Daarin werden deelnemers gevraagd voor een 5-daagse tour naar de alom bekende berg in Frankrijk. Met mij reageerden er zo’n 430 fietsers. Ik ging onmiddellijk in de omgeving vragen wie er mee zou willen, maar niemand had veel zin of tijd hiervoor. Bij toeval kwam ik in contact met Piri Claassen, die mij vertelde dat hij ook had gereageerd op de advertentie. Ik heb Piri overgehaald om op maandagavonden bij STG R/H  (bij Piet dus) te komen trainen; hier draait hij al bijna het hele seizoen mee.
Zelf krijg ik van Gerard van den Berg klimtraining op de woensdagavond. Het is soms zeer zwaar, maar ik heb er profijt van. In januari heb ik een keuring gehad op Papendal; ik bleek uiteindelijk 6 kg. te zwaar. Dus werd de hulp van Sonja Bakker ingeroepen! Na enkele weken was ik op gewicht en klaar voor de grote uitdaging op vrijdag 18 mei. Mijn streeftijd is 1 uur en 15 minuten.

Inmiddels zijn er al 4 clinics geweest:
1. de kennismaking
2. de Posbank
3. de Peeske
4. de Eltenerberg

Deze trainingsritten doen we in groepen van 20 man, het gaat me prima af. Ik ben er nu klaar voor en de moraal is prima.
In de volgende IJssplinters lezen jullie hoe het is gegaan en wat mijn (officieel gemeten) tijd is.

Willem Brugmans

                        Alpehuez
Welke bocht krijgt de naam van Willem of Piri?

Zomeractiviteiten
(Zie ook onze website: www.stgrenkumheelsum.com)

Let op!
Van genoemde trainingen of activiteiten kan afgeweken worden! Bij ingelaste activiteiten, zoals bijvoorbeeld georganiseerde fiets- of mountainbiketochten kunnen activiteiten komen te vervallen, dan wel worden uitgesteld. Ook door het inlassen van onvoorziene activiteiten op de skeelerbaan of op andere locaties zijn we genoodzaakt onze activiteiten aan te passen.

Vaste activiteiten

Fietstraining
Vanaf april t/m eind september: Woensdagavond: Snelle groep, tempo tussen 30 en 35 km/u. Vertrek 18.45 uur vanaf de woning van Willem Brugmans (Vendelier 16, Heelsum). Let op! vanaf 1 mei vertrekken we om 19.00 uur.
Donderdagavond: minder snelle groep, tempo onder 30 km/u. Vertrek 18.45 uur vanaf de woning van Willem Brugmans.
Iedere zondagmorgen. Tempo afhankelijk van de groepssamenstelling.

Skeelertraining
Op de 400 m skeelerbaan van sportpark Hartenstein in Oosterbeek, op donderdagavond vanaf 19.30 uur. (baan open van 19.00 tot 22.00 uur).
Op zondagmorgen vrije training (baan open van 09.30 tot 12.30 uur).

Let op!
Tijdens de Oosterbeekse zomerfeesten, de week voor en na koninginnedag, de week voor en de dinsdag na de Airbornewandeltocht, kan er op Hartenstein niet geskeelerd worden! Bij twijfel, raadpleeg de infolijn van de baan: 026-334 08 66

Fietstoertochten, skeelertochten en skeelertrainingen op locatie in de regio.
Deze worden op de activiteitenkalender of in een speciaal informatiebulletin bekend gemaakt. Indien je belangstelling hebt om mee te doen aan onderstaande tochten meld je dan bij Hein Leveling of Willem Brugmans.

Mooie fietstochten:
23/6     Jan Jansen Classic          Wageningen
30/6     Val Ouwe 2007                Dieren
1/7       Grensland tocht               Driebergen
14/7     Veenendaan-Veenendaal
21/7     Amstel Gold race             Valkenburg
26/8     Airborne tocht                  Arnhem
11/8     Luik-Bastenaken-Luik
16/8     Airborne tocht
8/9       Huchiestocht                   Veenendaal

Skeeleren:
3/6       Bemmelse Linge -Waaltocht 
7/7       Hoge Veluwe tocht                Ede
19/8     Airborne tocht                       Oosterbeek
2/9       Maas-Waalse dijkenlooop      Beneden Leeuwen

September 2007: zaaltraining door Piet B. (ook als je niet alle bovenstaande tochten hebt gedaan kun je hier aan deelnemen) en seizoensopening door het bestuur!

Het kan snel gaan….
Enkele weken geleden werd ik benaderd om zitting te nemen in het bestuur van de STG Renkum/Heelsum vanwege het feit, dat twee leden aftraden en zich niet meer herkiesbaar stelden. Na ampele overwegingen besloot ik mij kandidaat te stellen in de stellige overtuiging, dat er zich meerdere tegenkandidaten zouden aanmelden. Zo een vaart zou het dan niet lopen.
Tot mijn grote verbazing bleek ik op de algemene ledenvergadering de enige kandidaat te zijn. Ja, dan ben je de klos, dacht ik nog bij mezelf en en passant werd mij medegedeeld, dat ik maar voorzitter moest worden.
Het kan snel gaan in het leven, ja dan had je je maar niet kandidaat moeten stellen.
Beste schaatsers, fietsers en volleyballers en niet te vergeten de slapende leden. Ik zal proberen de komende tijd leiding te geven aan het bestuur van de STG en deze te enthousiasmeren.
Wellicht mag ik dan t.z.t. ook met jullie medewerking nog voorzitter zijn van een bloeiende vriendenclub van minimaal 50 leden, de STG Renkum/ Heelsum.
Allen een gezonde, sportieve zomer toegewenst en dat Piet in het najaar uitroept; wat moet ik nu nog verzinnen!

Martin Appelhof.

Volleybal bij STG R/H
Mijn voorlaatste activiteit met de schaatsclub was supporteren bij het volleybaltoernooi in oktober. Toen was ik door mijn zwangerschap ‘veroordeeld’ tot de bank. Dit jaar kon ik gelukkig weer actief meedoen, het was zelfs mijn eerste sportieve uitspatting na de geboorte van Sylke. Ik was niet de enige die uitkeek naar een sportief evenement, we stonden als STG mooi met twee teams in het veld! We gingen vliegend van start in de eerste wedstrijd, al snel stonden we zo’n tien punten voor. Helaas kwam de tegenpartij ook in de wedstrijd en langzaam maar zeker slonk onze voorsprong en sloten we dit potje verliezend af. Ondanks de aanmoedigingen van het andere team aan de kant. Ook binnen het team werd er flink aangemoedigd en klonk er van verschillende kanten “in drieën spelen!” om dat vervolgens zelf ook niet te doen. Tijdens het toernooi hebben wij vijf potjes gespeeld en het laatste uiteindelijk winnend afgesloten, nadat het andere STG-team ons dat had voorgedaan. Helaas was dat niet genoeg om nog een kruisfinale te spelen en konden wij onze laatste energie gebruiken om team B aan te moedigen tijdens hun kruisfinale.
Wat mij betreft weer een leuke sportieve avond en voor herhaling vatbaar. Om onze prestaties nog te verbeteren moeten we volgende keer misschien zorgen dat we weer twee teams bij elkaar krijgen en dan van te voren eens tegen elkaar trainen om iets beter voorbereid de strijd aan te gaan!

Manon

Uitnodiging, aanbeveling, ideetje?
Ook zin in een sportief weekendje/weekje weg? Op 1 en 2 september wordt er een mooie mountainbike tocht gereden in Zweden! Het wordt georganiseerd vanaf een camping met Nederlandse eigenaren, waar ook in hutten overnacht kan worden. Overigens is het sowieso een camping die bij STG-ers in de smaak zou vallen. In de winter hebben ze namelijk hun eigen schaatsbaan voor de deur, op het eigen meer waar de camping aan gelegen is. Misschien een idee om daar een wintertraining te gaan houden, om het echte ijs tenminste eenmaal per winter te voelen!
Voor meer informatie:

Manon van der Linde

Extra Zomeractiviteit!
Zoals op de algemene ledenvergadering is besproken wordt er een extra zomeractiviteit georganiseerd, zodat we toch eens samen een activiteit kunnen doen, ook al ligt er geen natuurijs. We krijgen zondag 3 juni een clinic in de sporthype van dit moment Nordic Walking! We verzamelen om 9.30 uur bij Jip en Loes (Kruislaan 30). Het zal ongeveer tot 12.00 uur duren waarna we gezamenlijk afsluiten met een kop koffie en thee. Aan leden van de club vragen we een bijdrage van 5 euro. Mensen van buiten de club zijn van harte welkom, maar zijn wel iets duurder uit, namelijk een tientje. Omdat we Nordic Walking stokken nodig hebben graag voor maandag 21 mei opgeven bij Willem!
Tot zondag 3 juni!                                      

Het bestuur

STG- clublid van het jaar……
Al jaren hebben we de mooie gewoonte om iemand te kiezen als STG-clublid van het jaar. Dit kan om verschillende redenen zijn. Bijvoorbeeld iemand die altijd actief meedoet aan de activiteiten, voor de snelste prestaties of iemand die ervoor zorgt om het clubgevoel op een mooi peil te houden. Vorig jaar is de beker een jaar niet uitgereikt. Er spijt van hebbende een mooie traditie aan de kant te hebben gezet, heeft het bestuur bedacht wie er dit jaar in aanmerking zou kunnen komen voor deze mooie onderscheiding. Lang nadenken hoefden we niet. We hebben gekozen voor iemand die zich meer dan voor 100% inzet voor de club, die altijd aan het rondfietsen is om de IJssplinters of de activiteitenkalender te verspreiden, die elke zondag potten vol met koffie zet voor de uitgeputte fietsers en die altijd zorgt voor een vrolijke noot op de leuke uitjes van de club. Zoals iedereen nu allang begrijpt, hebben we gekozen voor Corrie Brugmans. Corrie, namens het bestuur en de hele STG Renkum/ Heelsum, nogmaals gefeliciteerd en bedankt voor al je inzet voor de club!

Het bestuur 

trofeeCorrie200
Niet alleen bloemen, maar ook de beker is voor Corrie

MontVentoux  De zuidzijde vanaf Bedoin
De klassieke beklimming en de zwaarste. De eerste vijf kilometer zijn licht stijgend. Vanaf de scherpe bocht bij St. Estève gaat het tien kilometer lang door het bos met zo'n tien procent omhoog. Vanaf Chalet Reynard wordt het iets minder steil, maar daar kun je flink last hebben van de wind. Via deze zijde passeer je het monument voor Tom Simpson. Vlak voor de eindstreep krijg je nog even elf procent voor de kiezen.

(Bij voorpagina: Eén km onder de top lag hier ooit de fiets van Tom Simpson. Er staat nu een groot wielermonument tegen de helling)

2006beklimmingmontventoux.

Afdaling van de Mont Ventoux
Door dat rare weer van ons in Nederland gaan leden van de STG R/H zich steeds meer manifesteren als wielrenner i.p.v. als schaatser. Zo kampeerde ik in april 2007 een week aan de voet van deze beroemde berg in de Provence. Als je zo de hele dag vanuit je stoel die berg met z’n toren voor je ziet, komen er vanzelf mooie gedachten boven. Vanaf het dorp Bédoin naar de top is 21,5 km; de terugweg dus ook!
Bovenop de berg heb je een geweldig uitzicht naar alle kanten. Bij helder weer zie je de Alpen met de Mont Blanc, de prachtige lavendelvelden in de Provence en de Drôme, en natuurlijk de “kale berg” zelf met z’n maanlandschap van stenen, zonder enige begroeiing. Maar vooral zie je natuurlijk de steile weg naar beneden, waar je zo dadelijk over naar beneden suist! Eerst moet je nog kiezen of je de afdaling naar Malaucène, of die naar Bédoin neemt; in deze tijd van het jaar is echter alleen de weg naar Bédoin open. Op de noordzijde kan nog sneeuw liggen, deze weg is pas vanaf 15 mei open.
Zoals aan het schema hierboven is te zien maak je gelijk al in de eerste bocht flink vaart, de nieuw gemonteerde remblokjes worden gelijk getest. Daarna heb je lange steile stukken met mooie, overzichtelijke bochten. In deze tijd van het jaar zijn er nog niet zoveel (fiets)toeristen, dus je hebt de weg bijna voor jezelf. Je haalt zonder veel moeite 60-65 km/h; je gebruikt je remmen veel meer dan de trappers! Gelukkig had ik mijn STG-fietsjack nog aan want de wind is, zoals altijd op deze berg, hard en koud. Pas als je tot ongeveer 1400-1500 m bent gedaald en tussen de bomen zit wordt het weer wat aangenamer qua temperatuur. De helling verandert niet zoveel, je hebt hier alleen wat minder ruim zicht op en in de bochten, maar het gaat nog steeds hard! De laatste 5 km gaan niet meer erg steil naar beneden; ik moest hier zelfs geregeld flink bijtrappen om mijn gemiddelde op peil te houden. Het prachtige landschap en de bloeiende kersenboomgaarden vergoeden veel.
Na nog geen 25 minuten, met een gemiddelde van bijna 50 km/h, waren de 21.5 km Mont Ventoux passé en zat ik weer beneden in het dorp aan de koffie o.i.d.! Prachtige afdaling, maar ja, om die te doen moet je wel eerst diezelfde 21,5 km omhoog. Voor de één een trainingsritje, voor de andere een zware rit van ruim 2 uur. Voor de meeste fietsende leden van STG R/H, de een nog beter getraind dan de ander, is dit natuurlijk geen probleem!

Groet,

fietslid STG R/H (bij redactie bekend)

Uit de schaatscanon van Max Dohle (www.werkijs.nl)
1740. Schaatsen is wedstrijdsport. Dat is het waarschijnlijk al veel langer, maar in dit jaar vinden we de eerste beschrijving van een kortebaanwedstrijd. Het moet de uitzonderlijke ijswinter van 1740 zijn geweest waarop de schrijver Van Boelens terugkijkt in zijn gedicht De Winter in Drie Zangen. Twee hardrijders rijden om een vat bier, maar vrouw Nijd gooit roet in het eten: ze strooit zand op de baan van de gedoodverfde winnaar, omdat hij een onuitstaanbare pocher is. Hij valt als een geslachte os op het ijs en de tegenstander gaat er met de eer en prijs vandoor. In de winter van 1740 kon je dertien weken lang elke dag de Elfstedentocht rijden. Het was de beste schaatswinter ooit. Een vermelding van het rijden van de Elfstedentocht vinden we in een voetnoot van dit gedicht: Pier die de elf steden van Friesland in het rond heeft gereden. Dat was volgens de dichter een waar kunststukje in Friesland.

1893. Over drank gesproken: Jaap Eden. Hij is onze grootste schaatsheld. Drievoudige wereldkampioen en daarbij ook nog tweevoudig wereldkampioen wielrennen. Hij vloog volgens zijn scout Klaas Pander als jongen al over het ijs. In 1893 wordt hij in Amsterdam de eerste officiële wereldkampioen schaatsen. Het jaar daarop rijdt hij in Hamar zijn legendarische wereldrecord op de 5 k: voor het eerste dik onder de negen minuten 8.37,6. Het record houdt 20 jaar stand. In 1895 en 1896 is Eden opnieuw wereldkampioen. Eden wordt daarna professional. Zijn leven eindigt overigens erg tragisch: berooid en in een delirium in de goot. Het is ook de tijd van veel vernieuwingen, zoals de introductie van de Noorse schaats en het rijden op een ovale baan met bochten waarin je overstapt.

1917. Oscar Mathisen, de grootste schaatser ooit. Hij voerde 21 jaar de Adelskalender aan. Was vijfvoudig wereldkampioen met alle wereldrecords op zak voordat hij in 1917 professional werd. Er kwamen veel meer mensen naar Mathisen kijken dan naar de amateurs. Mathisen was de eerste grote held van het jonge koninkrijk Noorwegen. Hij reed op zijn 39ste nog wereldrecords (die nooit erkend werden). Zijn wereldrecord op de 1500 meter hield 23 jaar stand. Mathisen leefde volledig voor het schaatsen.

 

 

Laatst aangepast (zondag, 24 april 2011 08:49)