Voorwoord
Volgens de kalender moet dit het kerstnummer worden. Als je naar buiten kijkt lijkt het daar niet op. Toch nodigt de voorzitter ons allen uit om op 7 januari 2007 op de nieuwjaarsreceptie te komen. (Alleen een natuurijslaag van ca 8 cm is een geldig excuus daar niet te verschijnen).
Onze zaaltrainer Piet is weer terug na twee zware operaties. We wensen hem een goed herstel. De komende twee maandagen kan hij (en wij ook!) nog wat aansterken, zodat we op maandag 8 januari weer fris aan de slag kunnen.
In dit nummer wordt wat meer aandacht gegeven aan de verschillende alternatieve natuurijstochten. Ook de andere “wintersport”, op de ATB het bos in, roept ons op. Het weer heeft nauwelijks invloed op deelname hieraan: je eigen wilskracht is hier allesbepalend!

Hein Leveling

Van de voorzitter (vervolg 9)
Ik weet het niet meer. Hoe zo? Zullen jullie zich misschien afvragen en wat weet je dan niet meer. Wel het volgende n.l. schrijf ik dit op een winterse zomerdag of moet ik spreken van een zomerse winterdag. We zitten alweer drie maanden in het schaatsseizoen 2006/2007 en ik heb pas twee keer moeten krabben, en dan heb ik het niet over jeuk of zo.
Wat ik wel weet is; dat we ons derde lustrumjaar op 24 september, de herfst net drie dagen oud, op een prachtige mooie en warme nazomerdag zijn begonnen. Dus met betrekking tot de jaargetijden en de daarbij behorende uren zonneschijn en temperaturen. Ik weet het niet meer.
Terugkomende op de viering van 15 jaar STG-Renkum/Heelsum 24 september. Het was een prachtige nazomerdag, dus gelukkig kon het alternatieve “slecht weer programma” in de diepvrieskist blijven liggen. Ongeveer 30 deelnemers klommen bij het museum in het nationaal park “De Hoge Veluwe” op de gratis witte fietsen (weer eens iets anders dan de vertrouwde eigen racefiets of mountainbike) om naar het jachtslot St.Hubertus te gaan. Na een rondleiding met een gids en een bezoek aan het Museonder tijd om het culturele gedeelte te laten voor wat het was, en weer op de witte fietsen naar de afsluitende culinaire bijeenkomst in de Herberg Rijzenburg. Hier voegden zich nog een tweetal leden bij het gezelschap. Ik denk een geslaagde start van ons lustrum jaar, jammer dat een aantal leden van het eerste uur er niet waren of konden zijn. Wel kregen we een leuke reactie van ons erelid Bert van Daalen; hij wenst de STG nog heel veel bestaansjaren toe.

Inmiddels heeft het bestuur zoals tijdens de jaarvergadering beloofd, een drietal gesprekken gevoerd met het bestuur van de Renkumse “IJsvereniging Vooruit”. Gekeken is waar wij als STG iets kunnen betekenen voor hun leden gedurende de zomer en winter ter voor bereiding op schaatstoertochten met mogelijk een aantal nieuwe leden voor ons aan de ene kant. Aan de andere kant dat wij gebruik kunnen en mogen maken van hun IJsbaan bij natuurijs. Het clubgebouw als mogelijk verzamel/startpunt van onze overige activiteiten. Deze gesprekken verliepen bijzonder plezierig en positief. De leden van IJsvereniging Vooruit ontvangen een brief  en onze nieuwe flyer waarin zij worden uitgenodigd eens een keer te komen kijken c.q. mee trainen in Wolfheze. We houden jullie op de hoogte.

Het jaar 2006 loopt op zijn einde, Sinterklaas achter de rug, kerst in voorbereiding en dan op naar de oliebollen, appelflappen en wat er nog meer nodig is om het oudejaar uit te luiden en het nieuwe te begroeten. Ik wil dan graag samen voor de derde opeenvolgende keer met alle leden en Nieuwjaarsborrel drinken op zondag 7 januari 2007.

Zondag 7 januari 2007 15.00 – 17.30 uur Nieuwjaarsborrel.
Verenigingsgebouw Excelsior Frans Campmanweg 5 te Renkum.


Namens het bestuur: Hele fijne feestdagen en een gezond, sportief, met veel natuurijs, 2007.
Carel Hagenbeek

15 jarig jubileumfeest Schaatstrainingsgroep Renkum/Heelsum
Op zondag 24 september verzamelen 25 leden zich op de parkeerplaats van Hotel-Restaurant West-End.  Voorzitter Carel legt uit hoe het feestprogramma er in grote lijnen uit gaat zien. Met zijn allen gaan we eerst koffie drinken bij restaurant Rijsenburg. Er wordt een enorme appelpunt bij gereserveerd. De appelpunt geeft meer dan genoeg energie voor het volgende onderdeel: Een fietstocht op de Hoge Veluwe. Bij de hoofdingang van de Hoge Veluwe  staat echter geen enkele witte fiets meer. Na een korte improvisatie besluiten we te carpoolen naar het Kröller-Muller museum. Daar staan nog genoeg fietsen. We fietsen naar het jachtslot St. Hubertus, waar speciaal voor de STG een rondleiding is geregeld. Na een zeer interessante rondleiding worden we getrakteerd op een ijsje. Daarna volgt een uurtje waarin iedereen de vrijheid heeft om zelf te kiezen. Een enkeling gaat wandelen, een ander bezoekt het Museonder. Om ongeveer 16.00 uur gaan we terug naar restaurant Rijsenburg. De sportievelingen rijden de 12 km terug op de fiets. Onderweg zien we veel mensen met verrekijkers. Er zijn op een weitje in de verte herten te bewonderen.
In Rijsenburg volgt tot slot een uitgebreid buffet met onbeperkt eten en drinken. Tussendoor wordt door Esther de “Gouden IJssplinter” uitgereikt aan Rob.
John Weerden
P9240084
Kritische belangstelling voor de fotopresentatie van 15 jaar STH R/H. Je kunt deze Powerpoint-presentatie downloaden van onze internetsite. Gerard van den Berg heeft hem heel gebruiksvriendelijk op de website geplaatst. Als je handig bent kun je met andere foto’s van de website, of met eigen materiaal je eigen presentatie maken! Wie weet, komen er heel andere hoogtepunten uit 15 jaar STG naar voren.
 
Bekendmaking van de winnaar van de Gouden IJssplinter
Voor deze feestdag hadden we u gevraagd te schrijven voor de speciale editie van de IJssplinters, waarvan u straks allemaal een exemplaar mag meenemen. We hadden u gevraagd om u verhaal van de STG, een anekdote, of hoe u bij de club bent gekomen! De schrijvers gingen voor de grote prijs, de gouden IJssplinter 2006!
De inzendingen stroomden binnen. Hein en ik kregen klachten van de PTT en de mailbox stond overvol. De redactie heeft dus veel moeten nadenken, wikken en wegen, lezen en herlezen. Uiteindelijk selecteerden we een aantal mooie inzendingen voor onze speciale editie van de IJssplinter die meegingen naar de volgende ronde. De geselecteerde stukjes kunt u thuis nog eens op uw gemak teruglezen in de IJssplinters.
Uit de vele inzendingen, waaronder ook enkele anonieme, heeft de jury uiteindelijk 5 genomineerd voor de prijs. Deze 5 genomineerden, allen helaas mannen, zullen we nu kort bij u introduceren.
Ten eerste werd Willem geselecteerd, vooral vanwege de humor die duidelijk in zijn stuk naar voren kwam en ook was het zeer verhelderend om zijn leerproces eens onder de loep te nemen. Toen werd Martin geselecteerd, vanwege zijn (te?) grote fantasie en historisch besef, die uit zijn inzending bleek. Ook Rob werd geselecteerd vanwege zijn heldere omschrijvingen en het kunnen laten meevoeren van de lezer in zijn verhaal, veel STG-ers zullen hierin zichzelf kunnen herkennen. En ene Klaas, vanwege zijn kunst om een stuk op rijm te kunnen schrijven, wat niet makkelijk is. Ook Carel, onze aloude voorzitter was van de partij, vanwege de literaire inslag in zijn stuk “van de voorzitter”. Voor de andere inzenders kunnen we alleen maar zeggen: ga zo door, jullie komen er vast een volgende keer dichter bij!
Maar toen kwam het moeilijkste gedeelte van de geheel objectieve jury, het kiezen van de beste uit deze vijf.
Na veel wikken en wegen, een echte nek aan nek race, kwam het hoge woord eruit. We gingen voor de sterkste beschrijvingen, het meevoeren van de lezer; de winnaar van de Gouden IJssplinter 2006 is geworden…..Rob Gerritsen!!!!!
Esther Bakker
P9240089
Rob Gerritsen ontvangt “De Gouden IJssplinter”. De aanwezigen konden daarna alvast genieten van een kort stukje uit
de winnende bijdrage, voorgelezen door de winnaar.

“De Gouden IJssplinter is gemaakt door Martin Hiskenmuller, die naast zijn werk als fysiotherapeut, tijd en inspiratie heeft om mooie dingen te maken. In zijn (en Esther’s) huis zijn daar prachtige voorbeelden van te zien.
Wij van de redactie vragen ons af of meer leden zijn die naast hun ”normale” werk of beroep leuke hobby’s of bezigheden hebben (anders dan schaatsen of fietsen). Zij worden van harte uitgenodigd om hierover iets in de IJssplinters te laten zien.
(Voor alle duidelijkheid, de omgekeerde mand om de lamp op de voorgrond behoort NIET tot het kunstwerk!)
 
P9240092
“Verdorie Frits, die mooie prijs had jij ook kunnen winnen!”, lijkt Janny Jägers te zeggen. Zo is het maar net!
Je ziet aan het gezicht van Frits dat hij, en met hem vele anderen, er spijt van hebben niet een mooi stukje te hebben ingestuurd.
Vergunningen mountainbike-Posbankroute 2007
Vanaf 1 januari heb je weer een nieuwe vergunning nodig voor de MTB-routes van in gebieden van Natuurmonumenten. Dit zijn dus de Veluwezoom (Posbankroute), het Montferland en de Drunense Duinen. Voor € 5,- krijg je een sticker die je zichtbaar op je helm of frame moet plakken. Ze worden verkocht bij omliggende horecagelegenheden, fietsverhuurders, fietswinkels en VVV’s. De verkooppunten zijn te vinden op www.natuurmonumenten.nl of bel naar bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden (026-4979100). Het geld wordt gebruikt om de routes te onderhouden. Het is verboden van de routes af te wijken.

Woensdag 27 december 2006, Wageningen Winter trio nr.2
Met 308 deelnemers was de veldtoertocht van 4 november jl. een mooie start van het jaarlijks terugkerende Wageningen Winter Trio. De deelnemers waren zeer te spreken over het afwisselende parcours, de wijze van uitpijlen en de verzorging onderweg. Chefkok Wicher Löhr van het gerenommeerde Bennekomse restaurant Het Koetshuis had een heerlijke eigengemaakte bouillon bereid en bewees daarmee, dat sporten en culinair genieten prima samen kunnen gaan.
Ook bij de tweede tocht uit de serie, op dinsdag 27 december kan men dit verantwoorde tussendoortje komen proeven. Wel eerst een stukje fietsen, natuurlijk want Wicher serveert alleen voor de deur van zijn restaurant en dat lig midden in de prachtige bossen van de gemeenten Bennekom en Renkum. Hij heeft ons al toegezegd om bij die gelegenheid ook een smakelijke glühwein op het “menu” te zetten.
Vanuit het clubhuis van Toerclub Wageningen, Nudepark 81, zijn twee routes, 30 resp. 50 km lang, met markeringen uitgezet en voeren over voornamelijk onverharde wegen. De bosbeheerders van Oranje Nassau’s Oord, Gemeente Ede, Staatsbosbeheer, Landgoed Quadenoord en gemeente Renkum hebben hun medewerking verleend aan dit evenement, dat mede daardoor een zeer afwisselend en pittig parcours heeft gekregen. Bossen, landwegen, heuveltjes, zand, modder, het is allemaal aanwezig en het biedt allen de kans om zich eens lekker uit te leven. Voor de deelnemers aan de 50km-rit is er naast de verzorgingspost bij het Koetshuis ook nog een rust- en stempelplaats ingericht in Wolfheze.
Starten kan men voor beide tochten tussen 9.00 en 10.00 uur.
De derde winterse bosrit is op zaterdag 20 januari.

Bovenstaand bericht is afkomstig van de website van TCW. Op derde kerstdag, 27 december dus gaat de STG R/H weer met een groepje aan deze toertocht deelnemen. Aanmelden bij Willem Brugmans en vertrek vanaf huize Brugmans.
Hein Leveling

(Voor meer informatie: zie: www.tcw79.nl)

Het bestuur heeft voor de vereniging een nieuwe flyer (of folder) gemaakt, die voor PR activiteiten kan worden gebruikt.
Deze flyer is vooral bedoeld om bij mensen belangstelling op te wekken voor onze vereniging. Daarnaast blijft het STG-Info-boekje beschikbaar voor meer gedetailleerde informatie over de STG R/H. Bij de bestuursleden zijn exemplaren van deze flyer aanwezig.

Ook zin in sportieve activiteiten met een leuke club mensen?
Kom dan eens kennismaken met de Schaatstrainingsgroep Renkum / Heelsum
natuurijs2003
“De Blauwe trein”
 
Op verschillende dagen in de week worden activiteiten ondernomen door leden van de vereniging. Uiteindelijk staan die in het teken van trainen voor het maken van mooie natuurijstochten. Door de korte (en helaas weinige) ijsperiodes in Nederland zijn de zogenaamde ‘nevenactiviteiten’ uitgegroeid tot volwaardige activiteiten, georganiseerd door de leden zelf. De volgende onderdelen worden georganiseerd.
 
In het winterseizoen:
schaatsen op woensdag, donderdag en zaterdagmiddag in Nijmegen en Deventer
zaaltraining op maandagavond in Wolfheze
mountainbiken op zondagmorgen
In het zomerseizoen:
racefietsen op woensdag- en donderdagavond en zondagmorgen
skeeleren op de baan in Oosterbeek
skeeleren op de weg
 
Wanneer er goed ijs ligt worden er direct natuurijstochten georganiseerd, in met name het weekend, maar ook op doordeweekse dagen.
Voor meer informatie kunt u terecht bij www.stgrenkumheelsum.nl
Stg_logo
 
Piet Brugmans weer thuis
Zaaltrainer Piet Brugmans is zondag 26 november weer thuisgekomen uit het ziekenhuis. Piet heeft hier al weer een aantal dagen, weken in gelegen na een operatie aan eerst de elleboog en daarna aan de rug. De operatie aan de elleboog was nodig na een valpartij in mei nadat zijn voorvork van zijn gehuurde MTB afbrak tijdens de vakantie. De operatie aan de rug stond al gepland en ging kort daarna door. Nu hij weer thuis is spreekt hij alweer over de zaaltrainingen die hij denkt in 2 à 3 weken weer te kunnen aanvangen.
Waarschijnlijk komt dit omdat hij gehoord heeft dat zijn hele trainingsschema in het gevaar komt. Na het ATB-en vandaag hoorde ik, dat de warming-up maar gehaast wordt afgewerkt en dat tijdens de WU al geroepen wordt om het net voor het volleyballen maar snel op te hangen.
Als gerespecteerd trainer kan dat Piet niet lekker zitten. Wat denken ze wel? Er moet goed getraind worden anders is de conditie niet goed bij een eventuele Elfstedentocht!
Ik kan Piet alleen maar adviseren om ruimschoots de tijd te nemen en eerst te herstellen van zijn operatie. De boys and girls van STG die niet goed trainen voor het natuurijs merken dat vanzelf wel.
Dus Piet, namens ons allen: Van harte beterschap en een goed herstel!
Gerard van den Berg
Naschrift van onze speciale verslaggever:
Piet kwam op 11/12 al even kijken op de “training”, het stemde hem niet vrolijk! Hij was na 10 minuten weer verdwenen met de kreet:”Volgende week ben ik er weer helemaal”. En dat hebben we geweten! Het werk van de interim-trainers werd minzaam terzijde geschoven, de zweep ging er weer over. Na drie oefeningen zag de meester al waar het aan ontbrak. (En wat ons bijna opbrak!). Gelukkig kon bij het volleyballen worden aangetoond dat we niet helemaal hadden stilgezeten.

Zondagmorgen een moment voor de echte vrouwen en mannen
Iedere zondag staan we ervoor klaar om iets voor tienen bij Willem en Corrie Brugmans. De dames en heren van STG Renkum/Heelsum die niet bang zijn om eens een keer diep te gaan. Esther, Ellen, Martin, Vincent, Willem, Hans, Martin, Gerard, Rob en zijn makkers klimmen op hun ATB en trekken ten strijde. Natuurlijk is het leuk elkaar eens lekker uit te dagen, maar op gezette tijden wordt ook collegiaal op elkaar gewacht. Even gas terug en ieder laten bijkomen. De bossen van Renkum, Wageningen, Bennekom, Ede, Wolfheze, Oosterbeek en zelfs de omgeving van Stroe worden verkend. De prachtige natuur staat iedere keer borg voor een schitterende route en een leuke uitdaging. Na afloop wacht de lekkere koffie van Corrie en met regelmaat het gebak van jarige medefietsers. Na een week van werken, voor de meeste van ons in ieder geval, is het weer een genot om met elkaar van de vrijheid te genieten in onze bossen. Heb je zin om ook eens mee te genieten, kom dan komende zondag!
Gerard van den Berg
Eerstvolgende zaaltraining: maandag 8 januari.
Daags na de NIEUWJAARSRECEPTIE.
Voor beide wordt u van harte uitgenodigd!
 
PROGRAMMA WEISSENSEE 2007
Het programma 2007 voor de wedstrijdrijders is eerst na overleg met en vervolgens na akkoord van de Sectie Marathon van de KNSB definitief vastgesteld. De drie grote toertochten zullen worden verreden op vrijdag 26 januari, dinsdag 30 januari en vrijdag 2 februari 2007.
 
Woensdag 24 januari
WK veteranen en Snelle toertocht. Start: 08.00 uur
 
Donderdag 25 januari
Criterium alle categorieën. Start: 11.00 uur
 
Vrijdag 26 januari
1e grote AET toertocht, afstanden 50-100-200 km. Start: 07.00 uur
 
Zaterdag 27 januari
Grote Prijs Weissensee, 80 km., A-rijders, B-rijders en dames. Start: 10.00 uur
 
Zondag 28 januari
Reserve dag
 
Maandag 29 januari
Criterium alle categorieën. Start: 11.00 uur
 
Dinsdag 30 januari
2e grote AET toertocht, afstanden 50-100-200 km. Start: 07.00 uur
 
Woensdag 31 januari
Open Nederlandse Kampioenschappen - KNSB
Start: tijden worden later bekendgemaakt
 
Donderdag 1 februari
Ploegentijdrit A-rijders, B-rijders en dames. Start: 11.00 uur
 
Vrijdag 2 februari
3e grote AET toertocht, afstanden 50-100-200 km. Start: 07.00 uur
 
Zaterdag 3 februari
Alternatieve Elfstedentocht WEDSTRIJD A-rijders, B-rijders en dames. Start: 08.00 uur
 
Alle aangegeven tijden kunnen door de wedstrijdleiding en medische staf worden aangepast. Gewijzigde starttijden zullen zoveel mogelijk een dag van te voren tijdens de rijderbijeenkomst worden bekend gemaakt.
 
Voor de toertochten kan het tijdstip waarop men nog aan de laatste ronde mag beginnen zelfs tijdens de tocht worden gewijzigd.
 
NIEUWS!! LET OP !!
 
Geen verblijfsruimte meer te boeken aan de Weissensee in periode
28 januari tot 3 februari 2007
In de periode van 28 januari tot 3 februari 2007 is geen verblijfsruimte meer te boeken aan de Weissensee.
SWM Reizen kan nog wel verblijfsruimte voor u regelen, maar dit kan alleen in Weissbriach of Greifenburg.
 
In de periode voor 28 januari 2007 kunnen wij nog wel verblijfsruimte voor u organiseren aan de Weissensee zelf.
U kunt dan meedoen aan de eerste toertocht op 26 januari 2007 en genieten van de absolute top van het marathon-
schaatsen tijdens de Grote Prijs Weissensee op zaterdag 28 januari 2007.
Met vriendelijke groet, Bestuur Stichting Winter Marathon.
 
Van de redactie:
Binnen onze vereniging is belangstelling om deze winter naar de Weissensee te gaan. Gelet op het bovenstaande lijkt het raadzaam om in de week van 20 jan tot 28 januari te gaan. Je hebt dan zeker plaats en misschien is het ook minder druk op de baan. De ijskwaliteit zal zeker niet minder zijn dan in de “drukke” week.
 
Belangstellenden kunnen zich melden bij het bestuur.
 
Hein Leveling
 
Voor informatie over schaatsen in Zweden: www.zweedsschaatsavontuur.nl

Grote belangstelling voor 200 km in Orsa (17 februari 2007)
Het is pas half november en nog 3 maanden tot de feitelijke datum 17 februari 2007, dat het Zweedse schaatsevenement Orsa 200K wordt gehouden, stromen de boekingen en aanmeldingen al binnen bij Almgrens Travel. De complete reisarrangementen (ideaal omdat alles al geregeld is) zijn dan ook zeer aantrekkelijk: 4 daags al vanaf € 426 p.p., 6 daags vanaf € 396 p.p.

Östersund - compleet arrangement € 459,-
Het Zweedse Östersund ligt ongeveer 300 km ten oosten van de Noorse stad Trondheim en ongeveer 600 km boven Stockholm, in de provincie Jamtland. Het is de meest ijszekere schaatsbestemming in Zweden, die je kunt kiezen! Slechts op een uurtje vliegen van Stockholm voor een extra € 100 p.p. Pittoresk gelegen aan de oostelijke oever van het grote meer Storsjön. Verbonden met een mooie verlichte brug naar het eiland Frösön, waarop tevens het rustige vliegveld Ostersund ligt. Slechts op 11 km afstand! Östersund is reeds een keer genomineerd als potentiële wintersportplaats voor de Olympische spelen, dus dat zegt wat over de infrastructuur en de organisatiecapaciteit van dit plaatsje. Het unieke van Östersund is voor Nederlandse schaatsers dat alle accommodatie op loopafstand van het ijs met een brede en goed geveegde baan ligt! In het hartje van de stad is de algemene opstapplaats voor het ijs, inclusief verkleedruimte, douches, sauna en zelfs een verlichte openlucht tobbe met verwarmd water! De gemeente maakt serieus werk van het ijs en veegt met professioneel materiaal gewoonlijk een 6 tot 10 meter brede baan van deze opstapplaats over een lengte van 25 km lengte en in een driehoek, daarbij ander rustplaatsen langs het ijs verbindend. Heel bijzonder is ook de loipe voor langlaufers vlak naast deze geveegde baan op ijs. Voorts is Östersund heel kindvriendelijk. Er is altijd wel wat te doen op het ijs.
Meer informatie: www.almgrens.nl
 
Wetenschappelijk onderzoek naar de Kerstman
Al jaren is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het functioneren van de Goed Heiligman, beter bekend als Sinterklaas. Enkele conclusies uit die onderzoeken waren; “prima vent”, “leuke kado’s” en “knap werk”. Nooit eerder was er echter onderzoek gedaan naar zijn grootste concurrent, namelijk de Kerstman, tot een aantal maanden geleden, toen een groep wetenschappers met een aantal vragen aan de slag gingen.
Voor zover bekend zijn er geen rendiersoorten die kunnen vliegen. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat er nog ca. 300.000 soorten van levende organismen onderzocht en geclassificeerd moeten worden, en hoewel de meesten daarvan behoren tot de insecten en bacteriën, sluit dit natuurlijk niet geheel uit dat er vliegende rendieren zouden kunnen bestaan, die uitsluitend de Kerstman heeft gezien. Als ze echter bestaan, zouden ze het aardig druk hebben rondom kerst, gezien de volgende feiten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er ongeveer 6 miljard mensen op de aardbol. Bij een optimistisch gemiddelde van 4 mensen per huis, zijn dat dan 1,5 miljard huizen. We gaan er hier voor het gemak van uit dat er in elk huis minstens 1 iemand een kerstcadeau heeft verdiend. De Kerstman kan op Kerstmis 31 uur werken, dankzij de verschillende tijdzones en de rotatie van de aarde, aannemende dat hij van Oost naar West reist (wat logisch lijkt voor de Kerstman). Dit resulteert ongeveer in 13.000 huisbezoeken per seconde. Bij elk huis heeft de Kerstman dus 1/13000-ste van een seconde, ofwel 0,000076 seconde om te parkeren, uit de slee te springen, door de schoorsteen te springen, de sokken te vullen, de presentjes onder de kerstboom te leggen, op te eten wat men goedbedoeld heeft gereedgelegd, terug door de schoorsteen naar buiten te gaan, terug op zijn slee stappen en te rijden naar het volgende huis. Aannemende dat die 1,5 miljard huizen gelijkelijk verdeeld zijn over de aarde (ik weet dat dit niet geheel klopt, maar voor dit wetenschappelijk onderzoek is dit toch voldoende). Dan praten we over zo’n 1240 meter per huisbezoek. De totale af te leggen afstand wordt dan 120,8 miljoen kilometer. En dan heb ik nog geen rekening gehouden met eventuele pauzes (om te doen wat we allemaal moeten doen indien we 31 uur zouden werken ) en ook nog geen tijd voor een maaltijd, kop koffie op plaspauze. Dit betekent dat de slee van de Kerstman zich moet voortbewegen met een snelheid van 1.040.000 meter per seconde. Dat is dus zo'n 3000 keer sneller dan de geluidssnelheid. (En altijd nog drie-tiende seconde sneller dan Gerard). En om nu een goede indruk te krijgen: het snelste door de mens gemaakte voertuig dat we kennen, de Ulysses ruimtesonde, beweegt met een armzalige snelheid van 44000 meter per seconde. Daarbij kan een gemiddeld rendier maximaal ca. 24 meter per seconde halen.
Dit wordt dus een erg lastige, zo niet onmogelijke opdracht. Met deze gegevens in ons achterhoofd, moeten we toch gaan uitkijken naar andere oplossingen, willen we nog kans maken op een kerstcadeau dit jaar. Maar gelukkig kreeg ik een goede ingeving. Denkt u even mee over de volgende oplossing. De STG Renkum/ Heelsum bestaat uit ongeveer 50 leden. Een aantal van deze leden zijn woonachtig in hetzelfde huis. Als we daar rekening mee houden, komen we uit op ongeveer 45 huizen. Als we de kerstman nu een bericht sturen dat de gehele schaatsclub tevreden is dit jaar met 1 gezamenlijk kerstcadeau. Voor dit cadeau heeft de kerstman dan 45/13.000-ste seconden, ofwel 0,0035 seconden, wat een stuk haalbaarder is. Nu, een gezamenlijk cadeau bedenken is niet zo moeilijk…..wat dachten we van een week mooi natuurijs……
We wensen jullie hele fijne kerstdagen en een gelukkig en schaatsvol 2007!

Esther Bakker

Boktor in Kunstwerk!
Trots kreeg de Gouden IJssplinter een prominent plaatsje op de boekenkast in de kamer. 's Avonds zit Rob er vanuit zijn stoel er met genoegen naar te kijken.
Op een avond terwijl we stil zitten te lezen, horen we een zacht geluid.
Het komt vanuit de hoek bij de open keuken .
Hebben we weer een veldmuisje wat de kou buiten ontvlucht?
Het lijkt wel op het geluid wat ons ratje maakte.
Maar helaas, die is niet meer.
Is het dan de thermostaat die erg is gaan knarsen.
Ik til de ijssplinter op, om beter bij het apparaat te kunnen.
Dan hoor ik echter niets meer.
Op de plaats van onze mooie ijssplinter ligt wel wat stof op de kast.
Vreemd!
Ik zet de ijssplinter terug, na het stof verwijderd te hebben.
Een poosje is het stil.
Dan begint het geschraap alweer.
Het wordt echt een vreemd gebeuren.
Zodra ik de ijssplinter optil is het stil, zet ik hem neer dan begint het geluid weer, en steeds luider.
We hebben wel een heel vreemde bezoeker krijgen we het vermoeden.
Houtworm kan het niet zijn.
Die hoor je niet, dit hebben we nog nooit meegemaakt.
Onze buren, biologen, brengen uitkomst: het moet wel een BOKTOR zijn.
Nog nooit gezien!
Hij laat zich ook niet zien, wel horen, en is een gevaar voor je houten meubelen.
DUS staat onze prachtige GOUDEN IJssplinter nu voor de schuifpui op de tuintafel te blinken.

Gerry
 
 

Laatst aangepast (zaterdag, 07 mei 2011 06:34)