Banner

 

<<Terug 

artikel_voeding_680

Voeding bij koude ritten
Tijdens lange trainingen en toertochten is het belangrijk om op gezette tijden te drinken en te eten, zeker bij koude omstandigheden, zodat je langer op een hoog niveau kunt presteren. Niet alleen professionele wielrenners en marathonschaatsers, maar ook amateursporters moeten hun voeding in de gaten houden. Het is immers de eerste winst.

Tijdens trainingen met een duur tot maximaal 1,5 uur hoef je niet te eten. Bij dergelijke korte trainingen heb je voldoende aan een isotone dorstlesser of een energiedrank. Veel mountainbikers en schaatsers hebben echter in koude omstandigheden moeite om voldoende te drinken. Voor deze sporters bestaan nu specifieke koolhydraatrijke energiedranken. Voordeel is dat deze dranken speciaal ontwikkeld zijn om tijdens koude omstandigheden te nuttigen en wanneer er weinig tijd is om te drinken.

Ga je echter langer trainen, dan moet je wel iets te eten meenemen. Maar wat? De smaak van iedere sporter verschilt. Sporter A vindt misschien bananen het lekkerst, terwijl sporter B liever een boterham met jam eet, de ander kan er weer volop tegenaan na het eten van een energiereep. Niets is zo verschillend als smaak en daarmee de voorkeur voor (sport)voeding. Daarnaast voorkomt variëren in de voeding dat je met tegenzin eet op de fiets of als je aan het schaatsen bent. Of erger nog, helemaal niet gaat eten. En dan is het snel afgelopen met de prestatie. Dus wie fietst of schaatst, die eet en drinkt!

 

TEKST: DOMINIK DE VREEZE BEELD: NTFU
FIETSSPORT MAGAZINE 05-211

Hier volgen enkele handige tips

  • Gebruik geen grof volkoren brood, aangezien het te vezelrijk is. Het kost de darmwand teveel tijd en energie om grof volkoren brood te verteren. De darmen vragen teveel bloed. Dit bloed kan tijdens een inspanning beter op een andere plaats gebruikt worden. Namelijk in de spieren. Dus: voeding moet licht verteerbaar zijn.
  • Eet tijdens een inspanning kleine hoeveelheden. Door teveel achter elkaar te eten, neemt het prestatievermogen snel af. Eet je bijvoorbeeld tijdens een inspanning vier sneetjes brood achter elkaar op, dan eist je maag ook weer teveel bleod op.
  • Eet tenminste 1,5 tot 2 uur voor het begin van de inspanning je laatste grote maaltijd. Door vlak voor de inspanning nog een fikse maaltijd naar binnen te werken, bestaat de kans dat tijdens de inspanning je maag van streek raakt. Met in het ergste geval overgeven tot gevolg: weg is de brandstofvoorraad!
  • Drink nuchter geen sinaasappelsap of fruitsap. Deze dranken vertragen de opname.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatst aangepast (zondag, 16 oktober 2011 12:05)