Banner

 

<<Terug

Slapende handenartikel_slapende_handen_400
Het moet niet veel gekker worden, toch bestaan ze echt. Een wielrennershand en een schakelduim zijn serieuze blessures, eerlijk verdeeld over racers en mountainbikers.

Wielrennershand

Van een wielrennershand wordt gesproken als er een doofheid en/of overgevoeligheid van de pinkmuis, ringvinger en pink optreedt. Daarbij kan een (gedeeltelijke) verlamming optreden van de middenhandspieren, die zorgen voor het spreiden en sluiten van de vingers en de pinkbuigers. De klachten kunnen, net als bij een slapend been of slapende arm, tijdelijk van aard zijn. Als het echter niet binnen een paar uur bijtrekt, heb je een wielrennershand. De oorzaak is een afklemming/uitrekking van de ulnaris zenuw, dáár waat de zenuw door de pols loopt. Dezelfde zenuw die bij de elleboog het 'telefoonbotje' wordt genoemd. Je stoot niet een botje maar de ulnaris zenuw; de pijn schiet dan je onderarm in richting pink.
Waardoor is de zenuw dan afgeklemd/uitgerekt in de pols? Waarschijnlijk komt dit door te lang 'onder in de beugels' rijden in combinatie met doorzakken/hangen in de polsen. In deze houding wordt de ruimte in de pols voor de zenuw kleiner en hij wordt uitgerekt.
Wat is er aan te doen? Weinig. Geduld hebben, het trekt meestal wel bij, mits je de zenuw niet blijft plagen: niet meer in de beugels, handjes op het stuur of op de shifters met een mooie, rechte pols (hand in het verlengde van de onderarm). Herstel kan wel een half jaar tot een heel jaar duren, als de zenuw helemaal opnieuw moet groeien vanaf de beschadigde plek. Van belang is dat je de klachten snel herkent, des te sneller gaat het ook over. Overweeg om langs een arts voor manuele geneeskunde te gaan (zie www.romg.nl). Die kan je onderzoeken, mogelijk is er een van de acht polsbotjes verplaatst/geblokkerd, waardoor de ruimte voor de zenuw al krap was.

Schakelduim

Dit is typisch iets voor mtb-ers, waarbij het dan gaat om de rechterduim, want daarmee schakel je het meest. Klacht is een pijnlijke basis van de duim. Oorzaak is een overbelasting van gewrichtjes en bandjes, door schakelen in de eindstand van de gewrichtjes en bandjes in plaats van de spieren goed te gebruiken. Vergelijkbaar is het overstrekt staan in de knieën. Net als bij de wielrennershand ligt de oorzaak dus in het 'hangen' in je gewrichten en banden in plaats van in actieve neutraalstand met behulp van spieren de beweging maken. Daarnaast kan het ook nog liggen aan de positie van de duim ten opzichte van de schakelaar: de natuurlijke bewegingsrichting van de duim maakt een hoek met de bewegingsrichting van de schakelaar. Je gaat de duim dan onnatuurlijk belasten.
Therapie is simpel: niet meer schakelen. Met rechts de ketting midden op de pion leggen en voor de rest alleen met links schakelen. Als het met de duim weer beter gaat, schakel dan bewust met spierkracht. En eventueel een shifter/handvat 'fine tuning' doen: shifter wat achterover draaien, dan komt de bewegingsrichting van duim en schakelaar meer overeen. Pas wel op dat je nog goed bij de remgrepen kan, anders doe je, voor je het in de gaten hebt, weer een andere blessure op!

TEKST: ROB BARTHELS BEELD: TONY TATI
Fietssport MAGAZINE 03-2011

Laatst aangepast (zaterdag, 29 oktober 2011 06:27)