Voorwoord
De afgelopen jaren hadden we bij het uitkomen van het kerstnummer al op natuurijs gestaan. Nu hebben we, getuige de voorplaat, alleen maar sneeuw en mooie plaatjes gehad. Wie weet wat ons nog te wachten staat.
In dit nummer veel over ijs en ijsactiviteiten in al haar verschijningsvormen.
De actieve schaatsers van STG zijn alweer bezig in Nijmegen en natuurlijk ook in de zaal; beide groepen wachten op nog meer deelnemers. De bospaden in de omgeving van Renkum worden op zondagochtend druk bereden door STG-ers in verschillende groepjes. Helaas werkte het weer niet altijd mee om veilig de paden te berijden. De modder hield het afgelopen weekend de echte “bikkels” van STG echter niet meer tegen. Twee kleine groepjes begroetten elkaar luidkeels, toen men elkaar door de moddersporen heen herkende!
In dit nummer veel nieuws over de Weissensee en ook toertochten in Zweden. Voor veel Nederlanders blijken enkele meren in dat land een uitstekend en ijszeker schaatsparadijs. Het is bovendien goed te combineren met ski- en langlaufactiviteiten.
De redactie wenst u goede feestdagen en een zeer voorspoedig Nieuwjaar.
 
Hein Leveling
 
Uw bijdragen, in welke vorm dan ook, voor het voorjaarsnummer graag voor april 2013 bij de redactie inleveren. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Van de voorzitter…
Het lijkt nu toch een serieus fenomeen te worden. Niemand spreekt meer over de opwarming van de aarde. De klimaatsverandering lijkt toch echt vaste vorm aan te nemen… vlokkerig en vooral wit! Het is nu al de vierde of vijfde achtereenvolgende jaar waarin we al voor de echte intrede van koning winter op een prachtig wit tapijt zijn getrakteerd. Onbewust kloppen dan de harten van menig schaatser een slagje harder… En dat is te merken op de schaatsbaan! Afgelopen woensdag was het weer ouderwets druk op de baan in Nijmegen. De sfeer zat er goed in; Gerard van den Berg was gemotiveerder dan ooit tevoren. Gert Beekhuizen, Willem van den Berg en Jan Overeem gaven ook acte de pressante. Het ging hard en alles lijkt erop dat we weldra op natuurijs goede sier kunnen maken met de clubkleuren. Het enige wat nu nog is vereist, is een flinke strenge vorst met een paar prachtige zonnige dagen om te kunnen genieten van de tochten over plassen en sloten. Van Hein Leveling heb ik begrepen dat ook Herman en Ab regelmatig op de dinsdagochtend het Nijmeegse ijs betreden en daar de nodige rondes draaien. Het is dan heel rustig waardoor de club des te beter opvalt tussen de overige liefhebbers. Ook liet John weten met enige regelmaat Triavium te bezoeken en hij is voornemens om weer een volle week naar Oostenrijk af te reizen om daar de Alternatieve Elfstedentocht te schaatsen. Jan Overeem en ikzelf zullen op 25 januari daar pogen om de 200 kilometers af te leggen. Het ligt in de bedoeling om die dag ook met John te rijden zodat er een klein blauw dieseltreintje waarneembaar zal zijn op het prachtige Weissensee ijs. Natuurlijk zou het mooi zijn wanneer zich nog meer leden zouden aansluiten om te doen waartoe onze club in het leven is geroepen… We hopen dus in elk geval op mooie koude dagen zodat de kerstvakantie gevuld kan worden met ijspret op de baan van Hartenstein of wellicht elders. In dit decembernummer kan het natuurlijk niet ontbreken aan een kerstwens voor alle leden van de STG en hun dierbaren:

Struikelend in een dik pak versgevallen sneeuw,
Gevolgd door een in proesten gesmoorde schreeuw.
Dan haastig snel toch opgestaan,
Om ploeterend weer voort te gaan.
Kort zittend aan de meteloze vlakte van het meer,
De veters strak getrokken, tot bijna bloedend zeer.
Maar dan is daar dat moment,
Van moeiteloos glijden; hoe verwent?
Scherpe ijzers smelten door ijs; water weggeperst,
Dit wordt zonder twijfel, de allermooiste kerst!!!

Martin Hiskemuller

Uitnodiging

Op zondag 13 januari 2013 organiseert de STG Renkum/Heelsum haar Nieuwjaarsreceptie. We nodigen u uit voor een gezellig samenzijn van 14.30 -17.00 uur in Verenigingsgebouw Excelsior aan de Frans Campmanweg 23 te Renkum.

Het bestuur


Weissensee 2013
Evenals voorgaande jaren hebben Jan Overeem en Martin Hiskemuller weer besloten om een scherpere tijd neer te zetten in Oostenrijk tijdens de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee. Natuurlijk is het leuk wanneer zich meer mensen aansluiten zodat we met een gezellig clubje STG-ers kunnen vertrekken naar het prachtige Oostenrijkse meer. Zoals ieder jaar kiezen we voor het vertrek op woensdag om op vrijdag de toertocht te rijden en de dag erna, na een heerlijke nachtrust, voldaan huiswaarts te keren… Meldt u dus aan bij Jan Overeem of Martin Hiskemuller voor een gegarandeerd, sportief en gezellig uitje aan het eind van januari 2013!

19-3 1

Weissensee 2013 begint op dinsdag 22 januari en duurt tot en met zaterdag 2 februari 2013. Het wordt de 25ste keer dat de schaatsevenementen in Oostenrijk plaatsvinden. Het programma van Weissensee 2013 ziet u op www.weissensee.nl


Seizoen geopend in Falun-Zweden   
          
December 2012 - Dit weekeinde is het schaatsseizoen in Falun definitief geopend. Een paar nachten strenge vorst waren voldoende om het meer Runn helemaal dicht te krijgen. Even dreigde stevige sneeuwval op vrijdag nog te leiden tot afstel, maar het ijs bleek dik genoeg om de sneeuwschuivers hun werk te laten doen. Vrijdag hebben de vegers tot in de avond gereden om een eerste baan (de 'blauwe' baan) van 5.6 km te vegen.

19-3 2
Foto: C. van Dartel- Runn Winter Week

Zaterdagochtend is er opnieuw flink geveegd, zodat de schaatsers in het weekeinde flink kunnen genieten. Ondertussen is er ook op Ösjön - een zijmeer van Runn - een baan van ruim 11 km geveegd. Het ijs moet nog iets dikker worden voordat de verbinding tussen deze twee banen kan worden geveegd. Maar met opnieuw -20 afgelopen nacht, zal dat niet lang meer duren. De kwaliteit van het ijs is goed.

Nieuwe veegmachines
Dankzij een langjarige subsidie van de gemeentes Falun en Borlänge, heeft de ijsclub Runn-is drie nieuwe schuivers kunnen kopen. Relatief lichte en erg snelle quads met een groot blad voorop. Hiermee is ook tussendoor de vers gevallen sneeuw snel te verwijderen.

19-3 3
Foto: Karl-Hendrik Naarttijärvi - Dala Active Skaters
Kijk op www.natuurijzweden.nl voor meer informatie,
over verblijfmogelijkheden, ijskwaliteit en (goedkope) vluchten.
En verder op: www.almgrens.nl of www.zweedsschaatsavontuur.nl

Schaatsenslijpen in Renkum

Sinds dit najaar is het mogelijk bij Mastbergen Renkum de juiste ronding in je schaatsen te laten slijpen. Carlo is blij deze service te kunnen bieden naast de verkoop van fietsen en schaatsen.


Halve en hele waarheden II

Hierbij nog een paar aardige speekwoorden of gezegden betrekking hebbende op ons winter vermaak, schaatsen.
Behalve in Friesland en Westfriesland ( de kop van Noordholland) hadden onze zuiderburen in Vlaanderen ook een aardige. Die eerst maar, gezien de eerste prima prestaties van een echte Belg op de schaatsen tijdens de WB-wedstrijden op 24 en 25 november jl. in Rusland.

 • " Die gaat van het land op het IJs, is echt niet goed wijs"
  Of wel, wie doet nou zo iets, natuurlijk die rare Hollanders. (daar komt nu uiteraard verandering in) misschien ook wel een nieuw Vlaams gezegde. "Als er 1 Belg op het IJs staat volgen er wel meer”
 • ”Op schaatsen gaan”
  Oud Vlaams gezegde, ook wel op krukken rijden, of op stelten staan. In Vlaanderen betekend stelt ook wel schaats. 
 • "As je gien skaseraaiers ziene, den vriest de griep niet dood"
  Westfries gezegde: Als je geen schaatsenrijders ziet, zal de griep in ieder geval zeker niet dood vriezen.
 • “Het ies is aal minsen te wies"
  Gronings spreekwoord: Het IJs is verleidelijke en gevaarlijk.
 • "Op ald iis friest it ful, ook wel As it op ald iis friest, is it gau sterk"
  Fries spreekwoord: Op oud IJs vriest het licht. Ook in de context van: onhebbelijkheden kunnen snel terug keren.
  Wij, de schaatsers dus zullen die onhebbelijkheden niet zo erg vinden, immers een nog bestaand laagje IJs vormt een goede bodem, voor het vormen van een mooie gladde dikke IJsvloer wanneer het weer lekker gaat vriezen.

Tot zover Halve en hele waarheden.

Carel Hagenbeek


Onze STG heeft op dit moment nog ca. 14 actieve schaatsers. Op woensdagavond traint een groepje van 4-5 leden. (GvdB, MH, GB, JO en WvdB) Op dinsdagochtend rijden JW, AC, HW en HL hun rondjes. (Komen uw initialen hier niet bij voor: meld u aan!) Beide groepjes worden, niet geheel toevallig, vaak vergezeld van enkele oud-leden! Daarnaast tref je natuurlijk altijd wel min of meer dezelfde mensen. Op dinsdagmorgen zijn dat natuurlijk veel pensionadas. Voor een hiervan is dit bijna een geuzennaam: de 90-jarige Henk Schueler rijdt hier, op klapschaatsen, zijn rondjes! Hij wordt met eerbied door de “jongeren” bejegend. Hij is de laatste weken in training voor de Nacht van Eindhoven. John had een gesprek met hem.                                                     

Hein Leveling

19-3 4
De schaatsen waarop Henk Schueler in 1942 zijn eerste Elfstedentocht reed.

Ontmoeting in het Triavium
Op een donderdag, enkele weken geleden, raak ik in gesprek met een schaatser op de ijsbaan in het Triavium. Zijn naam? Henk Schueler, geboren op 28 mei 1922 in Barneveld. De man blijkt een zeer interessante schaatscarrière te hebben gehad. Zo interessant dat hij hierover (samen met een vriend) in het boek "Werkijs, herinneringen verteld en opgeschreven door een hoogbejaarde jongen", heeft geschreven. Henk vertelt enthousiast over zijn schaatsbelevenissen. Het boek heb ik op de ijsbaan meteen van hem gekocht en de dag erna in één ruk uitgelezen. Het zit barstensvol met interessante en spannende verhalen. Vooral de schaatsverhalen boeien mij natuurlijk het meest. Hij reed al in 1942 zijn eerste Elfstedentocht! Deze tocht reed hij overigens nog op doorlopers. Hij schrijft hierover: "Het is ijzig koud, vooral tegen zonsopgang. Het is ruim twintig graden onder nul. Het ijs mag over het algemeen goed worden genoemd. De zon schijnt overdag voluit. Als de zon enige tijd aan zijn afdaling begonnen is, hebben we de meeste kilometers achter de rug. Vóór acht uur zijn we binnen."

De behoefte om veel te trainen en sportieve prestaties te leveren zitten er al vroeg bij hem ingebakken. Hij doet aan hardlopen, zwemmen, gymnastiek, voetballen en natuurlijk schaatsen. In 1947 vriest het zo hard dat er weer een Elfstedentocht kan worden gehouden. Het zal een zeer gedenkwaardige tocht worden. In deze tocht helpen omstanders de schaatsers en brengen hen met fiets of boerenkar naar betere stukken ijs.

Henk schrijft hierover terwijl hij in de kopgroep rijdt: "Ik krijg te maken met een ernstig dilemma, een gewetenszaak: de rijders voor me laten zich dragen! Dat is niet toegestaan. Ik wil niet achterop raken, ik besluit dan óók maar van de aangeboden dienst gebruik te maken."

In Bolsward komt Henk als derde door. Na een val raakt hij achterop, maar de finish is uiteindelijk overweldigend: "De hele dag geen mens gezien en nu deze juichende massa. Onder luidkeelse aanmoedigingen word ik naar de eindstreep geschreeuwd. Ik ben als tiende binnengekomen. De tien op mijn stempelkaart wordt even later, met potlood, toch in een elf veranderd."

19-3 5
Henk Schueler in 1947 als wedstrijdrijder nr. 27

Uiteindelijk wordt ook Henk uit het klassement gehaald vanwege bovengenoemde feiten. Een verklaring, waarin de deelnemers verklaarden niet opgelegd te hebben gereden, geen gebruik van voorrijders en andere vervoermiddelen te hebben gemaakt ondertekende Henk niet. In de toelichting schreef hij o.a.: "De verklaring kan ik helaas niet ondertekenen. Toen ik mij geheel alleen op het moeilijke traject Bartlehiem – Dokkum bevond, haalde ik even voor Rinsumageest een heer, die met zijn dochter reed, in. Ik ben toen achter hen gaan rijden tot vlak voor die plaats. Ik heb zelfs die dochter nog even vastgehouden."
Wordt vervolgd!                             

John Weerden


Van Start tot Finish.

Wanneer in 2013 de 6/10 Elfstedentocht inderdaad zou worden gehouden. Je bent lid van de vereniging "De Friesche Elf Steden". Je hebt het geluk aan je kont, eh ik bedoel schaatsen hangen, en je bent door loting toegelaten als deelnemer. Je gaat hem voor de eerste keer rijden, dan wil je toch onderweg weten, hoever ben ik en hoever moet ik nog? Bewaar dit overzichtje goed en berg hem op bij je stempelkaart, het kan je helpen op moeilijke momenten.

Start

Leeuwarden - Sneek 24 km ( 24 )
Sneek - IJlst 4 km ( 28 )
IJlst - Sloten 14 km ( 42 )
Sloten - Staveren 29 km ( 71 )
Staveren - Hindeloopen 13 km ( 84 )
Hindeloopen - Workum 5 km ( 89 )
Workum - Bolsward 13 km ( 102 )
Je bent op de helft, kom op nu nog maar 100 km.
Bolsward - Harlingen 18 km ( 120 )
Harlingen - Franeker 12 km ( 132 )
Franeker - Dokkum 44 km ( 176 )
Let op na ongeveer 35 km het bruggetje van Bartlehiem, het punt van "hen en weerum", kom je de mensen tegen die al op weg zijn naar het eindpunt. Niets van aantrekken jij redt het ook.
Dokkum - Bartlehiem 10 km ( 186 )
Wanneer je weer in Bartlehiem bent, mag je (alleen als je dat nog kunt) gaan zingen, “ik ben er bijna maar nog niet helemaal”.
Bartlehiem - Leeuwarden 14km ( 200 )
Finish

 

Vijftig tinten ijs

Het kon niet uitblijven!
Ook uw STG ontkomt niet aan de “50 tinten” rage.

Aangeslagen ijs - ijs met een dun, wit laagje aangevroren condens. Ietsje stroef schaatsend. Komt vooral voor op kunstijs.
Ankerijs - ijs dat in relatief ondiep water omhoog lijkt te komen drijven. Bij de bodem bevinden zich koude waterbellen. Deze zijn lichter dan water (van 4°) en stijgen op naar de oppervlakte. Daar spreidt een bel zich uit en vormt een ronde schijf als een pannenkoek. Deze pannenkoeken vriezen vervolgens aan elkaar. Hiermee kan een meer tamelijk plotseling dichtvriezen. Dit komt veel voor in het IJsselmeer, maar ook in de Oostzee.
Bellenijs / bubbelijs - ijs met veel luchtbellen
Bobbelijs - ijs met veel bobbeltjes (door de wind). Zie ook warmebenenijs
Bomijs - ijs dat niet op het water rust, maar aan de walkant hangt. Melkwit tot gelig. Hier ga je bijna altijd met een knal doorheen.
Boterijs - ijs met de kleur van boter. Veroorzaakt door ijzerdeeltjes in het water.
Buitenijs - ijs dat niet overkapt is. Vroeger alleen bedoeld voor kunstijs zonder overkapping. Tegenwoordig ook gebruikt voor natuurijs
Consumptieijs - lekker, maar niet waar het om gaat
Donorijs - zie ijstransplantatie
Dooi-ijs - waterig (en zacht) ijs door de dooi
Drijfijs - drijvend ijs dat in rivieren, meren of de zee door de stroming wordt meegenomen. Deze verplaatsing van het ijs heet ijsgang. Aaneengeklonterd drijfijs is een ijsschots. Grotere velden drijfijs heten pakijs.
Dubbelijs - Uit Zweden: een dunne laag ijs die drijft op dooiwater met daaronder een dikkere laag ijs. Als de bovenste laag ijs dik genoeg is, is dit meestal zeer glad en snel ijs. Als je echter met je schaats door de bovenste laag heen zakt, wordt je ijzer direct geblokkeerd (met alle gevolgen vandien!)
Dubbeltjesijs - zwart ijs met kleine ingevroren gasbelletjes (ter grootte van het oude dubbeltje)
Elfstedenijs - spreekt voor zich: 16 cm dik
Fondantijs - wit, romig, zacht ijs met ingevroren sneuw en lucht
Gierijs - ijs waar het vocht van een mesthoop overheen is gelopen: vuil en meestal onbetrouwbaar
Glad ijs - ijs met weinig bobbels. Ook wel: snel ijs.
Glij-ijs - goed glijdend ijs
Grasijs - ijs op een ondergelopen weiland waar de grassprieten doorheen steken
Grondijs - zie ankerijs
Haarijs - dunne ijsdraden die uit nat en dood loofhout lijken te groeien.  Ontstaat bij lichte vorst en hoge luchtvochtigheid. Vooral op hout van beuk, eiken, hazelaar en esdoorn. Niet op naaldbomenhout Hard ijs - afhankelijk van de temperatuur, de luchtvochtigheid en de sterkte van de zon, kan ijs harder of zachter aanvoelen onder de schaatsen.
Hard ijs glijdt beter.
Heilig ijs - ijs van schaatsbaan waar de grote / beroemde records zijn gereden Hol ijs - zie bomijs
IJsafzetting - vorming van een ijslaag op (meestal metalen) voorwerpen
IJsbaan - ijs dat sneeuwvrij wordt gehouden  om op te schaatsen, of een stuk land dat men onder een dunne laag water zet om bij vorst op te schaatsen, of een kunstijsbaan
IJsbaard - baard met ijsvorming
IJsbal - samengedrukte, harde sneeuwbal
IJsballet - op schaatsen uitgevoerde dans
IJsbank - richel krui-ijs die de scheepvaart belemmert
IJsbericht - (radio)bericht over de toestand van het ijs. Meestal m.b.t. rivieren ten behoeve van de scheepvaart
IJsbijl - lange bijl om het ijs te breken (in vroege dagen werden ijsblokken in een ijskelder opgeslagen om daarmee als een soort koelkast te dienen)
IJsbloem - kristalvorming op gladde oppervlakten (meestal ruiten)
IJsboei - rivierboei bij ijsgang
IJsbond - vereniging van ijsbaanclubs
IJsbreker - schip om ijsvloer te breken
IJsbrug - houten vlonder om van de kant op het ijs te komen
IJsclausule - onderdeel van een contract met bijzondere bepalingen voor het geval er ijs ligt (met name voor de binnenvaart)
IJsclub - vereniging die een ijsbaan onderhoudt
IJsdag - dag dat de temperatuur niet boven nul komt
IJsdraagkracht- De draagkracht van ijs:  4 à 5 cm kan een mens dragen, ijs van 9 cm een paard, 14 cm een beladen wagen en ijs van 15 tot 20 cm kan een kanon dragen. Voor een grote mensenmenigte gaat men uit van 25 cm. 45 cm zou een spoortrein moeten kunnen houden.
IJsgang - verplaatsing van drijfijs door stroming
IJsgezicht - schilderij met afbeelding van ijsvermaak
IJshaak - stok met haak om ijsschotsen uit het water te halen (in vroege dagen werden ijsblokken in een ijskelder opgeslagen om daarmee als een soort koelkast te dienen)
IJshamer - lange hamer om het ijs te breken
IJshanden - erg koude handen
IJsheiligen - dag van 11 tot 14 mei
IJshut - iglo
IJskelder - voorloper van de ijskast: kelder waarin ijs werd bewaard
IJskonijn - ongevoelig persoon
IJskorst - laag ijs
IJskristal - een helder en regelmatig gevormd deeltje van ijs
IJsschaaf - voertuig om oneffenheden van de ijsvloer af te schrapen
IJsschol - ander woord voor ijsschots
IJsschots - (groter) stuk drijvend ijs
IJstransplantatie - Plaatsen van grote ijsblokken in een wak om de vorming van een ijsvloer te bespoedigen. Onder grote media-aandacht verschillende keren uitgevoerd door de brandweer in een poging een Elfstedentocht mogelijk te maken
IJsveld - zie pakijs
IJsvloer - laag ijs (dik genoeg om over heen te gaan)
IJsvrij - Vrij van school of werk omdat er voldoende ijs ligt om te schaatsen
IJswegen - vaarwegen die door ijsclubs schaatsbaar worden gehouden (geveegd en van pijlen voorzien)
IJswegen centrale - vereniging van ijsclubs
IJszuil - zuil van ijs. Als water met een stevig omsloten rand bevriest, vorst zich eerst een bovenlaag ijs. Water dat bevriest zet circa 10% uit. Als de bovenlaag bevroren is en het ijs aan de randen niet loslaat, zoekt het bevriezende water een uitweg door het dunste deel van de ijslaag (meestal ergens in het midden). Dit omhoog wellende water kan in de vorm van een zuil bevriezen. Dit effect treedt meestal op in emmers, pannetjes of kleine vijvers, maar ook (in miniatuurvorm) in vochtige, poreuze grond of op poreus gesteente.
Kistwerk - Bij werkend ijs kan een ijslaag over een andere ijslaag heen schuiven. Hierbij ontstaat een watergeul en kunnen ijsschotsen recht overeind komen te staan (en weer vastvriezen). Kistwerk op een schaatsroute levert regelmatig gebroken enkels op.
Kol - witte plek in het ijs, veroorzaakt door een grote luchtbel
Kraakijs - krakend ijs. Het gezegde: 'kraakijs is geen breekijs' is net zo betrouwbaar als 'blaffende honden bijten niet.'
Kristalijs - Uit Zweden: zwart ijs met rechtopstaande ijskristallen erop vast gevroren
Kruiend ijs / krui-ijs - ijsschotsen die door stroming of wind op elkaar worden geduwd. De vuurtoren van Marken zorgt jaarlijks voor fraaie foto's doordat het krui-ijs meters hoog tegen de toren wordt opgestuwd.
Kuipersijs - zie bomijs
Kunstijs - al het ijs dat niet natuurlijk aangroeit. Is eigenlijk omgekeerd ijs, want de kou komt van koeling onder het ijs
Kwalsterijs -  wit, romig, zacht ijs Landijs - ijs op ondergelopen land. Vroeger met name in de uiterwaarden van de grote rivieren.
Lintijs - zie haarijs, maar dan in dunne stroken in plaats van haren
Natte voetenijs - ijs met een laagje dooiwater erop
Natuurijs - al het ijs dat op natuurlijke weg ontstaat. Voor veel schaatsers het enige echte ijs
Oud ijs - als er na een dooiperiode opnieuw vorst is, kunnen er plakken oud ijs in het nieuw gevormde ijs zitten
Paardenijs - dik genoeg voor paard en slee
Pakijs - groot veld drijfsijs, op elkaar geschoven ijsschollen
Pannenkoekijs - Zie ankerijs
Ribbelijs - ijs met kleine richeltjes. Komt op kunstijsbanen voor als de dweilwagen in trilling raakt. Roomijs - geen schaatsijs; bevroren melk/room
Rul ijs - ijs waar rulle sneeuw op is vastgevroren
Schaafijs - geen schaatsijs: van een blok ijs wordt ijs geschaafd, en oversprenkeld met siroop. Vooral bekend in Indonesie, Brits West-Indie, Suriname, Venezuela en Brazilie, maar ook in de US, waar het bekend is als 'snow cone'. In Nederland populair bij zomerijs
Scheurijs - ijsvloer met (veel) scheuren
Schotsenijs - ijs met ingevroren ijsschotsen. Ontstaan doordat er eerder mensen door het ijs zijn gezakt, of (vaker) door boten / ijsbrekers die door het nog dunne ijs zijn gevaren.
Slopijs - schotsenijs ontstaan door een boot
Sneeuwijs - ijs met aangekoekte sneeuw
Snel ijs - goed glijdend ijs
Sproei-ijs - ijs gemaakt door telkens een laagje water te sproeien (vaak op een sintelbaan of een betonnen ondergrond)
Stofijs - zie zandijs
Stroef ijs - ijsvloer die stroef is. Meestal door stof, soms door sneeuw of aanslag.
Warmebenenijs - bobbeltjesijs (waar je door het voordurend spannen van je spieren, warme benen van krijgt)
Wasbordenijs - ijs met veel bobbeltjes (door de wind)
Waterijs - ijs met een laagje dooiwater erop
Waterijs - geen schaatsijs; bevroren limonade
Wedstrijdijs - kunstijs waarbij de ijsmeesters extra maatregelen hebben genomen om er snel ijs van te maken
Werkend ijs - ijs dat door de dooi begint te kraken en scheuren
Werkijs - stroef ijs waarbij je veel kracht moet zetten
Zandijs - ijs waar een laagje zand overheen gewaaid is. Schaats extreem stroef. In uitzonderlijke situaties wordt zand bewust op delen van het ijs gestrooid om dat gebied vrij te houden van schaatsers (in kwetsbare natuurgebieden bijvoorbeeld)
Zomerijs - een enkele overdekte kunstijsbaan is ook in de zomer geopend. Ook wel: water
Zwart ijs - het mooiste ijs om op te schaatsen. Niet echt zwart, maar doorzichtig, zonder bellen of sneeuw.

Bron: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Prijsvraag: wie weet er nog meer “ijsnamen”? De winnaar krijgt een eervolle vermelding in dit blad.


ATB tocht vanuit Wageningen
Op donderdag 27 december organiseert de WTC79 haar tweede ATB wintertoertocht. De eerste tocht op 10 november was mooi uitgezet, over ten dele weer andere paden dan voorgaande jaren. Hopelijk gaan veel STG-ers deze derde Kerstdag mee. Aanmelden kan op de gebruikelijke manier bij Willem Brugmans, of bij ondergetekende. Door de vele regen, en niet te vergeten door de vele boswerkzaamheden, is het op sommige plaatsen erg modderig in het bos. Bij de eerste wintertoertocht hadden we er weinig last van. Het leek er op dat WTC de hoger gelegen paden had uitgezocht.

19-3 6

Uit: www.tcw79.nl
De routes zijn vorig jaar sterk vernieuwd en dat heeft weer een
zeer afwisselend en pittig parcours opgeleverd. Variërend van
langere klimmen op de Wageningse berg, paden dwars door de
bossen en over de Edese hei, over  landwegen en single-tracks,
het zit er allemaal in en biedt iedereen de kans zich in eigen
tempo uit te leven op de MTB. Voor alle deelnemers is er na
ongeveer 15 km (en voor de lange tocht ook na 45 km) een
ravitailleringpost op de parkeerplaats van restaurant het
Koetshuis met het nodige eten en drinken om aan te sterken. Bij
terugkomst in het clubhuis wacht iedere deelnemer een winterse
lekkernij om aan te sterken of misschien wel om weer lekker
warm te worden.

Hein Leveling


Jongkies en Oudjes

We schrijven maandagavond 12 november 2012. De wekelijkse conditie schaatstraining te Wolfheze o.l.v. P.B. Ik beperk me tot afkortingen m.b.t. voor- en achternaam van personen. Anders wordt het, ben ik bang, zo schrijnend voor een aantal onder ons, met het risico dat zij zullen afhaken. De groep was nog niet zo heel lang geleden wel groter, waar zijn of blijven jullie? Schaatsen verleer je niet, maar een goede voorbereiding op een tocht op natuurijs t.z.t. kan geen kwaad. Zelf merk ik, dat na de zomer ondanks een paar keer per week fietsen en tennis, de conditie best wat beter zou mogen. Vooral na de zo typische schaatsoefeningen van P.B., voel je je beenspieren b.v. in het begin hevig protesteren. Maar dan na afloop van de steeds zwaardere training nog even zoals gebruikelijk een ontspannen partijtje volleybal.

19-3 7

Let op nu komt het, wij R.R. en vooral ik C.H. voelen ons zeer vereerd, wanneer W.B. de team indeling maakt, onder het motto de Jongkies tegen de Oudjes te weten H.L., W.B. en M.d.V. Ons derde jongkie W.v.d.B. was die avond niet aanwezig. Het brein in ons team had een paar weken elders verplichtingen. Aldus geschiedde, en waar de drie oudjes (met alle respect) dachten: "Twee jongkies kunnen we gemakkelijk hebben", kwamen ze bedrogen uit. (hoogmoed misschien) Het toekomstige Beach volleybal duo R.R. en C.H. voor de Olympische spelen in Rio wonnen in twee sets. De uitslag in cijfers zal ik maar niet vermelden. Ergens hadden we met H.L., W.B. en M.d.V. te doen. Na rijp beraad besloten R.R. en C.H. het de volgende weken wat kalmer aan te doen. Tot grote vreugde van de oudjes was 19 november de uitslag in hun voordeel. Wat waren H.L., W.B. en M.d.V. gelukkig. "Zullen we ze nog een keer blij maken?" zeiden we tegen elkaar, "Ach waarom niet." Zo was er maandagavond 26 november nog een klein feestje voor het super-, nog niet stokoude trio, maar we lieten ze er wel voor knokken. De week er op, 3 december was het jongkies team met W.v.d.B. weer compleet. Ja en het kon helaas niet anders, ook deze uitslag zal ik maar niet vermelden. Lieve oudjes, nog veel en vooral samen spelen, ach dan komt het best nog wel goed.
Succes R.R. en C.H.


STG op historische grond
Zoals bekend loopt het aantal actieve schaatsers bij onze STG langzaam terug. Dit is natuurlijk te verklaren uit het klimmen der jaren, maar helaas ook door gezondheidsproblemen die bij enkele actieve fietsers en schaatsers zijn geconstateerd. (We wensen hen natuurlijk het allerbeste). Meestal organiseert het bestuur als opening van het seizoen iets met meer fysieke inspanning. Dit najaar heeft het bestuur gemeend de STG uit te moeten nodigen voor een culturele activiteit. Naar goed gebruik bij STG moest dat natuurlijk wel gepaard gaan met vooraf een drankje en (uiteraard) wat te eten in de Oude Herberg in Oosterbeek. Daarna toog het gezelschap naar het Airborne museum in de Hartensteinvilla. Na een korte inleidende film gingen we in kleinere groepjes het vernieuwde museum bekijken. In het eerste deel is veel te zien uit de vroegere collectie. Foto’s, attributen, situatieschetsen, geweren, etc. Hier is veel herkenbaars voor mensen uit deze omgeving. De nieuwbouw (ondergronds) toont spectaculaire reconstructies van oorlogssituaties met veel licht en geluidseffecten.

19-3 8
Hier vlakbij ligt geheel andere historie uit een meer recent verleden:
de laatste vier winters werd er veel geschaatst op de hiernaast
gelegen baan.

De opkomst voor deze middag was goed; er waren ca. 21 deelnemers, waarvan 13 leden. Zoals gezegd komen op de verschillende trainingen steeds minder leden. Misschien moet het bestuur wat vaker spijs en drank bij de activiteiten geven!   

Hein Leveling

 

Stel dat............
In ons septembernummer 2012, jaargang 19, nummer 2, vroeg ik me af of Hij of Zij nog zou komen. Inmiddels weet ik dat het een Hij, dus mannelijk is en ter herinnering, ik bedoel de enige en echte Elfstedentocht. Hoe ik dat zo zeker weet? Na een gesprek met een medewerkster van het secretariaat Van de Friesche Elfsteden werd het een en ander duidelijk. Waarom wilde ik zo graag weten of het hij of zij moet zijn, het viel me namelijk op, dat er altijd gesproken wordt over de winnaar, een man dus. Ik zal niet alle namen op rij noemen, maar een aantal legendarische zijn het vermelden wel waard. Zoals de winnaar van de eerste officiële in 1912, Coen de Koning uit Arnhem, een Hollander geen Fries dus, nipt won voor de nummer 2 wel een Fries, J. Keizer uit Tacozijl. Wat denk je vijf jaar later in 1917 de tweede tocht, weer als winnaar die verrekte Arnhemmer Coen de Koning en weer geen Fries. (voor de Friezen onder ons, het komt nog wel goed hoor). Alleen effies nog geduld hebben. In 1929, twaalf jaar later, is het dan zover, Karst Leemburg uit Leeuwarden wint. Met een oud Fries gezegde "Als er eenmaal een Fries als eerste over de eindstreep gaat, zullen er nog velen volgen". Ik heb deze wijsheid overigens zeer vrij in het Hollands vertaald. Van resenter datum en nog in ons geheugen zijn Jeen van den Berg in 1954, Reinier Paping in 1963 (die verschrikkelijke), waar onze Minze en zoveel anderen van het ijs werden gehaald. Evert van Benthem in 1985 en 1986, en de laatste winnaar Henk Angenent in 1997, en let op !!!!!!!!! met als eerst aankomende vrouw, Klazina Seinstra. Voor het eerst melding van vrouwelijke deelnemers (die waren er overigens altijd al wel) maar nog geen winnares. Uit de eerder genoemde betrouwbare bron wordt dat bij de eerst komende tocht recht gezet. Net zoals bij de mannen wedstrijdrijders met een winnaar, zal bij de vrouwen wedstrijdrijdsters melding worden gemaakt van een winnares, en niet meer van de eerst aankomende vrouw. We hopen elk jaar op een witte Kerst en stel dat....... het na b.v. 6 januari dan warm water gaat regenen (sneeuw op het IJs kunnen we niet gebruiken). Stel dat....... het vervolgens bij windstil weer min 6 tot min 12 graden gaat vriezen. Stel dat........ het minstens drie weken aanhoud, ja dan....... dan komt er misschien de zestiende tocht. Met zowel een winnares als een winnaar bij de wedstrijdrijders. De toertocht was altijd al zeer ruim voorzien van vrouwelijke en mannelijke deelnemers. Maar laten we eerlijk zijn, wanneer je een Elfstedentocht (sorry, ik zeg het verkeerd) "De Elfstedentocht" weet te volbrengen. Zijn we dan niet allemaal Hollandse en Friesche winnaressen en winnaars. Lieve Weissensee gangers, ik hoop dat jullie door bovenstaand niet in paniek raken. Het is immers: Stel dat....... Eerst moeten de gemalen stop gezet en de scheepvaart stil gelegd worden. De IJsmeesters, of is het IJsmeters zich buigen over de dikte van het IJs. Misschien heeft het dan alweer warmwater geregend en gaat hij gewoon door als jullie weer thuis zijn. Om met een oud spreekwoord en gezegde te eindigen, "Wanneer in februari de dagen weer gaan lengen, zullen de nachten strengen". Bovendien: "As it op ald iis friest, is it gau sterk." Veel schaatsplezier waar dan ook.

Carel Hagenbeek

Laatst aangepast (donderdag, 27 december 2012 10:21)