Voorwoord
De zomer kwam laat dit jaar en is inmiddels ook alweer voorbij. De, bijna 21-jarige, STG heeft in de zomerperiode weinig van zich laten horen. De jaarvergadering is door de meeste leden “vergeten”?! De verschillende fietsgroepjes werken hun eigen programma af. Toch gaat Triavium eerdaags weer open en gaan we ons voorbereiden op, wie weet, weer een mooie ijsperiode. Er waren deze zomer veel sportactiviteiten. Eerst het EK voetbal, deed Oranje daaraan mee? Ik weet het niet meer. Daarna de tour, deed Rabo mee? Toen de Olympische spelen, daar deden we zeer zeker wel aan mee. En bij de Acht van Heelsum waren veel STG-ers duidelijk aanwezig langs het parcours. Hopelijk treffen we elkaar weer, in goede gezondheid, in de sportzaal in Wolfheze en in Nijmegen op de baan. Daarna misschien wel weer in Oosterbeek of op de uiterwaarden. Ook bos en hei rond Renkum kunnen weer op onze ATB-ers rekenen. Maar, denk er aan, blijf op de aangegeven route. Er zal weer veel worden gecontroleerd door de boswachter. In deze IJssplinters, hoe kan het anders, veel zomers fietsnieuws.
Hein Leveling

Uw bijdragen, in welke vorm dan ook, voor het winternummer graag voor december 2012 bij de redactie inleveren. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Van de voorzitter…
Een prachtige nazomer ligt alweer achter ons en het trainen voor de koude periode kan weer in volle hevigheid losbarsten. Deze zomer heeft gelegenheid genoeg geboden om te fietsen, te lopen of op de skeelers door het landschap te rollen. Maar zoals gebruikelijk waren de voornemens weer talrijker dan de keren dat ik daadwerkelijk in beweging ben gekomen. Natuurlijk zijn er bergen redenen aan te voeren waarom het niet is gelukt om op de fiets te stappen. Daarbij is het uiteenvallen in onderdelen van mijn ouwe, trouwe tweewieler waarschijnlijk de meest steekhoudende.

19-2 1

 

Op de skeelers had ik iets meer succes maar ook daarbij waren de omstandigheden suboptimaal. Het favoriete fietspad langs het park Hoge Veluwe was vakkundig ondermijnd waardoor Jan Overeem en ik met hoge snelheid de berm in moesten duiken. Al met al geen helpende factoren maar sommige omstandigheden zijn wel een beetje te sturen…! Het gaat om motivatie, discipline en innerlijke drang om te bewegen. Nu heb ik van alle drie slechts een klein beetje en dat is soms net voldoende om toch mijn zwakke geest over de streep te trekken. Wat is de motivatie om op een fiets te stappen, een rondje te rijden en weer terug te keren naar de oorspronkelijke plek. Juist nu de club kleiner dreigt te worden en de motivatie wellicht daardoor negatief wordt beïnvloed is het zaak om weer jezelf bijeen te rapen en te laten zien waar de club voor staat. In gezamenlijkheid door het bos op de mountainbike, achterelkaar op de schaatsbaan van Nijmegen, op de maandagavond in de gymzaal van Wolfheze….er zijn genoeg momenten te verzinnen waarin De STG weer kan blinken en de oude glorie van weleer een beetje kan oppoetsen. Laten we proberen of we met het restant van de leden toch nog een paar jaar een bloeiend clubleven kunnen leiden met als belangrijkste reden van bestaan het samen beleven en genieten van de (schaats)sport Nu zal binnenkort het kwik ongetwijfeld onder het vriespunt dalen en komen de schaatsen weer uit het vet. Juist nu is het belangrijk om elkaar van tochten of trainingsuitstapjes op de hoogte te brengen zodat de club bestaat uit een serieuze blauwe trein en niet een enkel blauw vlekje op de eindeloze ijsvlakte. Probeer elkaar te motiveren om eropuit te trekken en samen aan de conditie te werken. Wellicht komt er weer zo’n prachtige winter als afgelopen jaren waaraan een club als de STG zijn bestaansrecht kan ontlenen… Vrolijke groeten en een sportief winterseizoen met veel STG-ers op het ijs!

Martin Hiskemuller

Spijtig nieuws uit de polder…
In de afgelopen jaren waren leden van STG met enige regelmaat te gast in de Flevopolder om daar op de kunstijsbaan Flevonice in Biddinghuizen te schaatsen in de buitenlucht. Nu is echter op 15 mei de schaatsbaan failliet verklaard. Vorige week had Flevonice al uitstel van betaling aangevraagd.Flevonice ging in 2007 open. Er kwamen echter te weinig bezoekers om de kosten te dekken. Vooral de energiekosten waren door de lengte van de ijsbaan hoog. De ijsbaan van 5 kilometer was de langste ter wereld. Wat de toekomst van de baan gaat worden is onduidelijk. Helaas speelt er ook nog een milieukwestie die het financiële probleem nog wat gecompliceerder maakt.

19-2 2
Onze hoop op natuurijs dichtbij is nu dus weer de Blauwe Kamer.

BIDDINGHUIZEN - Een onderzoek naar de mogelijke schade door het lekken van 150.000 liter koelvloeistof bij de failliete ijsbaan FlevOnice in Biddinghuizen, dreigt op zich te laten wachtenDe diverse betrokken partijen schuiven de verantwoording voor een dergelijk onderzoek op elkaar af.De vraag over de verantwoordelijkheid voor een bodemonderzoek leek in eerste instantie een steekspel tussen de gemeente Dronten en de curator te worden, maar die wijzen nu beiden naar recreatiepark Dorhout Mees in Biddinghuizen. Dat park is zich echter van geen kwaad bewust, liet directeur Bert Ketelaar vrijdag weten.

Verantwoordelijk
Volgens de curator is Dorhout Mees verantwoordelijk, omdat het de vergunninghouder zou zijn. Reden voor de gemeente om het park aan te schrijven. Hoewel er weliswaar banden zijn tussen FlevOnice en Dorhout Mees, benadrukt Ketelaar echter dat het verder aparte bedrijven zijn met gescheiden vergunningen. De directeur is daarom verbaasd dat de gemeente bij het park aanklopt.

Overzicht
Een gemeentewoordvoerder erkende vrijdag dat de gemeente zelf niet heeft onderzocht wie er verantwoordelijk is voor een bodemonderzoek. Desondanks werd in eerste instantie de curator aangeschreven om het onderzoek uit te voeren. Die verwees op zijn beurt naar Dorhout Mees als verantwoordelijke. De gemeente heeft wel aan de curator een overzicht gevraagd van de rechtsverhoudingen tussen FlevOnice en Dorhout Mees. Op de uitspraken van Ketelaar wil de gemeente nog niet ingaan, omdat het nog geen officieel antwoord van Dorhout Mees heeft ontvangen.

Martin Hiskemuller

Zou hij of zij nog komen?
Toen ik een paar dagen geleden er aan dacht dat ons club blad " De IJssplinters" uitgave september 2012, aan het begin van het winter/schaats seizoen 2012/2013 weer uit moest komen, schoot mij een liedje van Wim Sonneveld te binnen. Hoe dat zo kwam ? Ik heb er nu nog geen idee van. Maar het was het liedje van de "Oude Jacob" misschien kennen jullie het niet, maar het gaat als volgt.

De oude Jacob zat voor het raam.
Bekijkt een foto, fluistert een naam.
Zou hij nog komen, hij weet het niet.
Vogels vertel mij als je het ziet.
Doebie, doebie, doe...........etc.

In de winter van 2011/2012 kwam hij in ieder geval op het laatste moment net niet, De Rayonhoofden vonden het te riskant. De beroemde, enige, echte vaak beruchte Elfstedentocht (met toch wel strenge vorst) ging tot teleurstelling van velen niet door. Wanneer het maar even een paar dagen achter elkaar matig vriest, worden we zenuwachtig en spreken dan de hoop uit komt hij wel of komt hij niet.
Maar klopt dat wel? Waarom geen zij, iets voor een Neerlandicus om eens uit te zoeken. Is de Elfstedentocht mannelijk of vrouwelijk. Laten we het voorlopig maar op hij houden, gezien de uitslagen lijsten van de tot dusver 15 verreden tochten. Louter en alleen mannen namen prijken op deze lijsten waar zijn de vrouwen? Is het dan van oudsher een mannen aangelegenheid?. Een van de namen die je een paar keer tegen komt op de uitslagen lijsten, is die van ""De Kanjer van ons kluppie"" Minze de Vries. Hij voltooide de enige echte tocht in 1954 en 1956 en werd helaas in 1963 ( de barre, verschrikkelijk, ijzige tocht) in de buurt van Franeker na 132 km net als zoveel anderen van het ijs geplukt. Dat liedje van Wim Sonneveld zit nog steeds in mijn hoofd.

Zou hij nog komen,.......... ik weet het niet.
Vogels vertel mij .................als je iets ziet.

Carel Hagenbeek

Weissensee 2013
Evenals voorgaande jaren hebben Jan Overeem en Martin Hiskemuller weer besloten om een scherpere tijd neer te zetten in Oostenrijk tijdens de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee. Natuurlijk is het leuk wanneer zich meer mensen aansluiten zodat we met een gezellig clubje STG-ers kunnen afreizen naar het prachtige Oostenrijkse land. Zoals ieder jaar kiezen we voor het vertrek op woensdag om op vrijdag de toertocht te rijden en de dag erna, na een heerlijke nachtrust, voldaan huiswaarts te keren… Meld u dus aan bij Jan Overeem of Martin Hiskemuller voor een gegarandeerd, sportief en gezellig uitje aan het eind van januari 2013!

Kees Broekman 1927 - 1992
In de twee voorgaande IJssplinters kwamen de Noorse schaatsgrootheden Ballangrund en Mathissen voorbij, echter wat je dichterbij huis kan vinden ziet er ook niet slecht uit. Natuurlijk Jochen, Carl en Sven liggen nog fris in ons geheugen, maar een naam als Kees Broekman wordt voor een aantal van ons al wat lastiger. Kees Broekman dus, geboren in De Lier een plaatsje in het Westland in1927 als nr.?????? (weet ik niet) in een gezin met 11 broers en zusters nam rond 1946 nog een bescheiden plaats in tijdens nationale en internationale wedstrijden. Zijn doorbraak kwam in 1948 tijdens het WK Allround met een gouden medaille op zowel de 5 km als de 10 km.

19-2 3             19-2 4
                        Standbeeld in De Lier

 

 

In dat zelfde jaar nam hij voor het eerst deel aan de Olympische Winterspelen in Sankt Moritz Zwitserland, er zouden er nog drie volgen. (alleen Ard Schenk heeft hem tot nu toe overtroffen met vijf Olympische Winterspelen). Zijn resultaten op een rijtje gezet zien er als volgt uit. 

1948 : WK Allround winnaar 5 km en 10 km. Eerste keer deelname Olympische Winterspelen. Sankt Moritz
1949 : WK Allround 2e plaats zilveren medaille.
1952 : Tweede keer deelname Olympische Winterspelen. Oslo Noorwegen. De eerste Nederlander met een Olympische medaille. Zilver op de 5 km en 10 km, toch weer achter een Noor n.l. Hjalmar Andersen.
1953 : EK kampioen in Hamar Noorwegen. (met als verrassend een tweede plaats voor Wim van der Voort)
1956 : Derde keer deelname Olympische Winterspelen. Cortina d,Ampezzo Italie, vierde 5 km en vijfde 10 km.
1960 : Vierde keer en laatste deelname aan Olympische Winterspelen. Squaw Valley Noord America, met voor hem tegenvallende resultaten plaats 20 op de 5 km en plaats 16 op de 10 km.

Na zijn schaatsperiode was hij in de daarop volgende jaren sucsesvol als trainer o.a. bondscoach van Italië. In 1969 en 1970 bondscoach van de Nederlandse vrouwen, met Atje Keulen - Deelstra als wereldkampioen. Van 1972 - 1974 bondscoach van Zweden, met Goran Claeson als Europees- en Wereld Kampioen. Kees Broekman de eerste Nederlander met Olympische medailles, er zullen er nog velen volgen daarover in de volgende IJssplinters.

Carel Hagenbeek

Terugblik op ruim 20 jaar STG R/H

Oprichting
Op initiatief van Albert van Brakel, Jan Overeem en Ben van de Meyde is de vereniging op 12 september 1991 opgericht in buurthuis de Ballon in Renkum. Doelen waren: samen trainen, samen rijden (carpoolen) naar schaatsbaan en schaatstoertochten. Het grote doel was natuurlijk de Friesche Elfstedentocht rijden. Het alternatief hiervoor diende zich al spoedig aan op de Weissensee. Vanaf half september werd er hiervoor al hard getraind. Conditietraining op de Noordberg o.l.v. Ben van de Meyde, op de racefiets, op (vooralsnog gehuurde/geleende) ATB-fietsen, en natuurlijk schaatstraining op de kunstijsbaan in Deventer. Voordat we de baan opgingen werden er op de parkeerplaats onder leiding van Albert spieren warm- en losgemaakt. Na enkele jaren werd de Noordberg vervangen door zaaltraining, ontstonden er meer fietstrainingsgroepjes (nu ook met eigen ATB’s) en ging een aantal leden skeeleren. Helaas gingen enkele activiteiten ook gepaard met (kleine) ongelukken.

Natuurijstochten
Gelukkig kon er ook geregeld in eigen land een toertocht worden gereden in Blokzijl, Nieuwkoop, Loosdrecht, Giethoorn en omstreken. Daarnaast nemen er al ca 15 jaar leden van de STG R/H deel aan de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Hoogtepunt waren de jaren dat er 23-26 leden deelnamen in Oostenrijk op afwisselend goed en soms ook slecht ijs. Het record over 200 km staat nog steeds op naam van Jan Overeem met 7 uur en 2 minuten. De laatste jaren gaan nog steeds enkele leden naar de Weissensee. Gelukkig kon er de afgelopen winters ook steeds in Nederland op natuurijs worden gereden, nadat we ons op Hartenstein in Oosterbeek op heel goed ijs hadden voorbereid. Veel STG-ers zijn ook lid van O.IJ.V.

Friesche Elfstedentocht
Groepsleden hebben hieraan deelgenomen in 1954, 1963, 1985, 1986, en 1997. Ons erelid G van Daalen reed de tocht 8 keer uit. Een aantal van ons staat ingeschreven als potentieel deelnemer en blijft dus hopen en trainen voor de volgende. Aan de laatste tocht namen 8 leden deel.

19-2 5

STG op FlevOnice: kunstijsbaan op IJsselmeerklei

Gezelligheid
Leden van de STG R/H worden geregeld gezien op de kunstijsbanen van Nijmegen en Deventer, maar ook in Utrecht en Heerenveen; de laatstgenoemde baan is vaak in groepsverband door ons bezocht. De 5 km kunstijsbaan in Biddinghuizen van Flevonice werd de laatste jaren steeds meer door onze leden bezocht. Helaas bleek de baan niet rendabel; Flevonice is failliet verklaard. (Alweer een ijsbaan in de polder, die het niet redt). De vereniging is niet alleen op het ijs actief; vanuit de zaaltraining doet er geregeld een volleybalteam, met wisselend succes, mee aan lokale wedstrijden. Gezelligheid en het onderhouden van de onderlinge band staat dan voorop. Dat is ook het geval bij het vieren van het nu al vierde lustrum en de seizoensopening en -sluitingactiviteiten.

(Dit is een bewerking van een eerder geschreven stuk van Albert van Brakel voor de Veluwe Post).
Redactie/Hein Leveling

De Acht van Heelsum
Op zaterdag 25 augustus werd voor de tweede keer de Acht van Heelsum verreden. De wielerronde wordt gekenmerkt door de vorm en vooral ook door de twee venijnige klimmetjes die in het parcours zijn opgenomen. Het is een zware koers, als je meer dan 50 x de Kerkweg en Patrimoniumweg moet oprijden. De afdaling van de Prins Bernardlaan en Kastanjelaan, met twee scherpe bochten, moet zeer geconcentreerd worden gereden. Gelukkig deden zich geen ernstige valpartijen voor. Op de Utrechtse weg staat veel publiek, de renners zijn hier tijdens de klim en in de afdaling goed te volgen. De regen bleef gelukkig uit zodat de “steentjes” op de Utrechtseweg en Kastanjelaan niet glad werden.

19-2 6

De familie Brugmans verzamelt zich rond het parcours
(Ton B was een van de sponsoren: hulde!)

Eerst reden de masters hun 40 km, daarna reden de junioren en nieuwelingen maar liefst 60 km. In de eerste ronden wordt het peloton direct al op een lint getrokken; na een aantal ronden zijn er al achterblijvers/uitvallers. Het niveauverschil is groot. De meeste renners rijden de klim “op het buitenblad”. Vooral de sprint bij de masters was spannend; bij de junioren kwam de winnaar zeer verdiend alleen bij de finish aan.

19-2 7
Zonder sponsoren zijn dit soort evenementen niet te realiseren.

Een van de sponsoren (onze kledingsponsor, Carlo van Mastbergen Fietsen) legt de start vast.

De organisatie, Renkum Springlevend, heeft samen met de Wielervereniging Ede, winkeliersvereniging Unicum en vele vrijwilligers een mooi evenement opgezet. Hopelijk komt deze wedstrijd jaarlijks terug, met dan misschien wat meer reclame vooraf. Het aantal toeschouwers was bij deze tweede uitvoering beperkt.
Hein Leveling

De Jaarvergadering van 2012
Helaas heeft er dit jaar geen notulering plaatsgevonden van de algemene leden vergadering waardoor er slechts beperkte aantekeningen zijn gemaakt van het anders zo kleurrijke fenomeen. De uiterst beperkte opkomst baarde grote zorgen bij zowel de aanwezigen als het bestuur. Slechts enkelen hadden zich vooraf afgemeld zodat op de avond zelf sprake was van verbijstering. De status van een algemene leden vergadering is door de afwezigheid van de overgrote meerderheid van de leden ernstig in gevaar gekomen. Er is na kort overleg besloten om toch de vergadering doorgang te laten hebben en met een half uur vertraging is de vergadering geopend. De gebruikelijke items passeerden de revue. Zowel de notulen van 2011 als het financieel jaaroverzicht werden goedgekeurd. Minze de Vries opperde dat een competitie in de club wellicht voor nieuw elan zou kunnen zorgen. Jip Janssen heeft besloten zijn lidmaatschap op te zeggen en de beide ijssplintersredacteuren, Hein Leveling en Carel Hagenbeek, werden geëerd voor hun werk voor de club. Verder was er lof voor de Webmaster, Gerard van de Berg, vanwege zijn aandeel. De penningmeester Michael Brugmans werd verkozen tot clublid van het jaar. De clubactiviteiten blijven gehandhaafd zoals voorheen en in het najaar volgt nog een clubuitje. De vergadering werd om 22:34 uur afgesloten. Het bleef nog lang onrustig in de kantine van de lokale voetbalvereniging en lang na de sluiting van de vergadering draaiden de laatste koplampen het Heelsumse parkeerterrein af…
Namens de secretaris,

Martin Hiskemuller

WK Wielrennen 2012 Valkenburg
Na Tour, Giro, Vuelta en Acht van Heelsum hadden enkele leden van STG behoefte aan nog meer professioneel wielrennen. Daartoe trokken Herman en Hein, met familie, naar een camping op de Bemelerberg om het WK te bekijken. Er was heel wat te zien en te beleven. Op donderdag- en vrijdagmorgen konden we op het circuit samen met trainende profs onze rondjes rijden. In Valkenburg was een wieler-expo met natuurlijk veel fietsen, kleding, accessoires, etc. Echt iets voor liefhebbers. De wedstrijden konden goed worden gevolgd op een groot scherm voor de camping. De fanclub van de Belg Gianni Meertmans stond ook op onze camping; de leden hadden hun eigen DJ, veel supporters en veel BIER bij zich.

19-2 8
Belgen en Noren vieren hun feestje na afloop wedstrijd voor Elite Heren.
Nederland deed dat een dag eerder met Marianne Vos als winnaar.

Niet iedereen bleek echter gecharmeerd van al die wegafzettingen en omleidingen (en wielrenners) langs zijn voortuin. Woensdagnacht was er over bijna het hele circuit een breed verfspoor getrokken. Dit kon alleen met hogedrukspuiten en chemicaliën worden verwijderd. De kosten van deze operatie waren ruim een ton! De daders zijn nog niet gevonden. Gedurende deze week zijn er naar schatting 400.000 toeschouwers geweest; 14 jaar geleden kwamen er 150.000 bezoekers naar de WK in Zuid Limburg. In deze vorm is dit in Zuid Limburg alleen bijna niet meer te organiseren Volgend jaar is het WK in Toscane, ook weer een week lang. Of Nederland daar weer met dezelfde bondscoach komt is zeer de vraag. Leo van Vliet had achteraf veel kritiek op de selectie (vooral op de RABO-renners) die hij zelf had gemaakt! De vijfde plaats voor Lars Boom was vooral aan van Vliet te danken! De hoofdsponsor van dit evenement zal hier niet blij mee zijn.

Hein Leveling

19-2 9
STG leden op de Bemelerberg.
Voor en na de wedstrijden mochten fietsers gebruik maken van het parcours.
Hier was het nog rustig, op de Cauberg was het op en naast het circuit erg druk.

Halve en hele waarheden
Veel spreekwoorden en gezegden komen voort uit o.a. ons winter volksvermaak nr.1 het schaatsen. Hierbij een aantal voorbeelden.
_ Hij gaat niet over een nacht IJs, wil zeggen. Hij gaat zeer zorgvuldig te werk.
_ Voor spek en bonen mee doen, wil zeggen: Niet geteld worden, er een beetje bij lopen. Deze uitdrukking is afkomstig uit de Kortebaanwedstrijden historie. Bij de zogenaamde "Spekrijderijen (schaatsen voor prijzen in natura b.v. spek, worst e.d.) reden geoefende rijders als vervangers voor de arme gezinnen, om deze met voedsel de winter door te helpen.
_ Vorst met nieuwe maan, dan kun je schaatsen gaan.
_ Alle IJs kost mensenvleis. Dit gezegde komt voor in oud Hollandse boeken en verhalen, veel in het dialect van een streek. ‘t En is geen ijs, of ‘t kost menschevleys, in het Westfries "Ois kost mense vlois". In het huidige Nederlands gezegd, zodra er in de winter ijs is, vallen er mensenlevens te betreuren.
_ Der komme balken under it iis. Een oud Fries gezegde: Er komen balken onder het ijs. Er ligt een stevige ijsvloer op het water.
_ As de alde wiven op ‘t iis komme, wol ‘t waar omslaan. Een oud Fries gezegde: Wanneer er oude vrouwen op het ijs komen, slaat het weer meestal om. Zo zijn er nog velen, leuk om te weten? (onthouden is niet echt nodig) volgende keer meer.

Carel Hagenbeek

De Sint Willebrord Sessies Vol. 1: Sporthuis Hubert
Het hoogtepunt van de zomerperiode is voor velen Radio Tour De France op Radio 1, waarin niet alleen de etappes verslagen worden, maar ook zomerse muziek wordt gedraaid. Die sfeer is nu op cd gevangen.

19-2 10

Het idee voor het compilatiealbum met wielersongs ontstond niet bij muzikanten, maar bij NUsport-redacteur Nando Boers, televisiemaker Dirk Jan Roeleven (NTR, VPRO) en columnist Bert Wagendorp (Volkskrant). Platenmaatschappij Excelsior Recordings werd benaderd met het idee.

Toch werd al gauw besloten dat het album niet louter een Randstadaangelegenheid zou worden. Zo werd het album in acht dagen tijd opgenomen in Sporthuis Hubert in het Noord-Brabantse dorp Sint Willebrord, woonplaats van wielrenners als Wim van Est, Wout en Rini Wagtmans, Marinus Valentijn en Jacques Hanegraaf.

De Sint Willebrord Sessies, Vol 1.: Sporthuis Hubert
is daardoor een plaat met een sterk Brabantse tint geworden. De uit Sint Willebrord afkomstige Corry Konings en De Elektronica’s zijn niet gevraagd om mee te werken, maar wel de Brabo’s Guus Meeuwis, JW Roy en Gerard van Maasakkers, evenals andere landgenoten.

Eindhovenaar JW Roy stelde de band samen die het album heeft ingespeeld, wat resulteert in een geraffineerde mix van folk, country en kleinkunst. De passie die de wielersport met zich meebrengt wordt poëtisch bezongen door de prominente vocalisten, hoewel Tröckener Kecks-frontman Rick de Leeuw zijn tekst juist gesproken voordraagt.

Behalve bezinning, in de introverte liedjes van Freek de Jonge en JW Roy, is er ook plek voor het volkse, Bourgondische karakter van de Tour, zoals weerspiegeld in het nummer van Vlaming Guido Belcanto en in het grappige liedje van Joost Prinsen en Frank Lammers. "Het leven is een kermiskoers", zingen Lammers en Prinsen. "Een rondje om de kerk."

“het leven is een kermiskoers
een rondje om de kerk
saai voorspelbaar vals platvloers
afgesproken werk
vol vedettes op retour
amateurs aan ’t werk
het leven is een kermiskoers
een rondje om de kerk”

De CD en het tekstboekje zijn prachtig uitgevoerd. Op You Tube en bij Bol.com zijn de liedjes te beluisteren. Deze zomer is een documentaire over het ontstaan en het maken van de CD op TV uitgezonden. De gehele opbrengst van de CD gaat naar Tour for Life, een achtdaagse wielertocht van Italië naar Valkenburg voor Artsen zonder Grenzen.

Hein Leveling

Laatst aangepast (zondag, 14 oktober 2012 15:29)