<<Terug

Albert van Brakel verknocht aan schaatsen

Terwijl heel Nederland in de ban is van de vorstperiode - kan er wel of niet geschaatst worden en gaat "De tocht der tochten" wel of niet door? - wordt er in Heelsum een koffer gepakt. Worden er foto's gelamineerd en vooruitgeblikt naar een veertiendaags verblijf in Oostenrijk, waar één ding zeker is, daar gaat de tocht zeker door en Albert van Brakel, de man van 'de koffer', zal daar voor de twintigste keer bij zijn. 

Wie de naam Albert van Brakel in de gemeente Renkum laat vallen, wordt direct geconfronteerd met maar één alles omvattend woord, 'schaatsen'. Van Brakel is verknocht aan het bevroren water en de gladde ijzers. Oprichter van de Schaatstrainingsgroep Renkum/Heelsum, gediplomeerd schaatstrainer en jurylid, een functie die hij komende weken weer gaat uitoefenen op de Oostenrijkse Weissensee.

Gepassioneerd vertelt hij, aan de vooravond van zijn vertrek, over de dit jaar op het programma staande jubileumeditie van de Alternatieve Elfstedentocht. "Ik heb een mooie overzichtstentoonstellling voorbereid, die ik zal gaan presenteren in een enorme iglo. Ik zal daar onder andere gasten rondleiden en natuurlijk bij de meeste wedstrijden aanwezig zijjn. Ik ben dan rond de twee weken in Oostenrijk. Ik kijk er naar uit." (lees verder onder dit artikel)

Natuurlijk kwam het verslingerd zijn aan het ijs niet uit het niets. "Mijn opa en mijn vader waren schaatsers. Het schaatsen is mij dan ook met de paplepen ingegoten. Geleerd heb ik het op 'houtjes'. Een goede basis, die heeft geleid tot het deelnemen aan vele toertochten, drie keer de 'échte' Elfstedentocht en alternatieven in Finland en natuurlijk op de Weissensee."

artikel albertvanbrakel 300
Potentiële leerlingen van Albert van Brakel genieten op de ijjsbaan van Hartenstein 

Hartenstein

Maar ook in de regio is Van Brakel een meer dan bekende verschijning. Natuurlijk als gewaardeerd lid van trainingsgroep STG Renkum/Heelsum. "Nu is het allemaal wat minder, maar zodra er ijs ligt ben ik in Oosterbeek op de baan van Hartenstein te vinden en verzamel dan de jeugd om mij heen, om hen het schaatsen bij te brengen. Ook heb ik dit jaar de veiligheid op en rond de baan weer geoptimaliseerd. De lichtmasten zijn bijvoorbeeld dit jaar voorzien van schuimrubber. Zo verbetert er elk jaar wel weer wat."

BRON: Hoog en Laag - sport; door Dick Martens

 

Historie Alternatieve Elfstedentocht Weissensee te bekijken in Jubileum Museum
22 januari 2013 - Burgemeester Johann Weichsler, ijsmeester Norbert Jank en Rommy van der Wal hebben vandaag het Jubileum Museum officieel geopend.   

Onder begeleidend commentaar van speaker Jannes knipte Rommy het lint door waarna de eerste mensen de kleine iglo betraden. Albert van Brakel (curator en gids in het museum) neemt direct de rol van gids op zich en leidt ons rond door zijn museum. “Van oorkondes tot foto’s en van medailles tot dagkranten, alles wat te maken heeft met de afgelopen 25 jaar Weissensee is hier te vinden. Er is zelfs zoveel aangeleverd, door zowel de organisatie als schaatsers, dat ik er een wisseltentoonstelling van ga maken. Elke dag ga ik oude items omwisselen voor nieuwe. Daarnaast komt er een deel van de spullen in de organisatietent te liggen.”

Albert is het afgelopen jaar erg druk geweest met het verzamelen van de inventaris voor het museum. “In plaats van dat ik een paar bladzijdes uit een boek voor het slapen gaan ging lezen, las ik nu oude dossiers en notulen door. Ook heb ik alle aangeleverde spullen gekopieerd en gelamineerd, want ik wil dat alles in goede staat teruggaat naar de eigenaars. En omdat het museum een iglo is heb je ook met vocht te maken, je wilt niet dat de foto’s gaan opkrullen.”

“Het mooiste item dat we in de iglo hebben hangen vind ik de foto uit 1988 waarop Aart Koopmans en Leo van Hees de dikte van het ijs opmeten. Daar ben ik het meest trots op.”

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling werd een video gemaakt en op de site van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee geplaatst.

Klik hier om deze video te bekijken!

 

Laatst aangepast (vrijdag, 15 februari 2013 12:31)